11 Αυγούστου 2020

H O.M. ΣΥΡΙΖΑ Ωρωπού και ο Χ. Σπίρτζης για την θεομηνία και τις επιπτώσεις στον Ωρωπό

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ  ΩΡΩΠΟΥ

Η θεομηνία με το κωδικό όνομα "Θάλεια" άφησε πίσω της τεράστιες καταστροφές όχι μόνο σε μια περιοχή, αλλά σε δυο διοικητικές περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας και Αττικής, τρία  νομαρχιακά διαμερίσματα, Εύβοιας, Βοιωτίας, Ανατολικής Αττικής και ανείπωτο πόνο που προκάλεσαν οι απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Εκφράζοντας κατ' απόλυτη προτεραιότητα την οδύνη μας προς τις οικογένειες των θυμάτων επισημαίνουμε τα παρακάτω.

Την Δευτέρα 10/8/2020 κλιμάκιο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενο από τον τομεάρχη εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Ανατολικής Αττικής Χρήστο Σπίρτζη , τους βουλευτές Εύβοιας Βαγγέλη Αποστόλου και Μίλτο Χατζηγιαννάκη και την βουλευτή Βοιωτίας Γιώτα Πούλου συνοδευόμενο με τοπικά στελέχη  επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές.

Οι βουλευτές μας αντικρίζοντας το απίστευτο μέγεθος των ζημιών επισήμαναν την ανάγκη άμεσης οικονομικής στήριξης των πληγέντων φυσικών προσώπων αλλά και των επιχειρήσεων που  σε συνέχεια του κόστους που προκάλεσε η πανδημία βρίσκονται πλέον στο χείλος της απόλυτης καταστροφής.

Τόνισαν επίσης την απόλυτη έλλειψη στον προγραμματισμό και υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων από την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος αλλά και επαρκούς συντήρησης των υφιστάμενων υποδομών που τελικά μεγάλωσαν αντί να περιορίσουν το μέγεθος των ζημιών.

Εστιάζοντας στην περιοχή του Ωρωπού αναφέρουμε ότι χθες το απόγευμα ο βουλευτής της περιφέρειας μας Χρήστος Σπίρτζης συνοδευόμενος από την πρώην βουλευτή και περιφερειακή σύμβουλο Ιωάννα Στεργίου την συντονίστρια της Ο.Μ ΣΥΡΙΖΑ Ωρωπού και μέλος της νομαρχιακής επιτροπής Ανατολικής Αττικής Βασιλική Καλαγιάκου επισκέφθηκαν στο δημαρχείο Ωρωπού τον δήμαρχο Γιώργο Γιασημάκη παρουσία του αντιδημάρχου Βαγγέλη Ηλιάσκου.

Εκεί αναλύθηκε διεξοδικά η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή του δήμου Ωρωπού και συνοψίζεται στα παρακάτω:

Τεράστια οικολογική και οικονομική καταστροφή στο παραλιακό μέτωπο Δήλεσι –Ωρωπός –Κάλαμος. Η μεταφορά μέσω θαλάσσης απορριμμάτων και επικίνδυνων φερτών υλικών από την υπερχείλιση του Λήλαντα ποταμού κατέστρεψε όλες τις παραλίες του δήμου Ωρωπού .

Η καταστροφή της γέφυρας του ποταμού Λήλαντα επιβάρυνε στο λιμάνι του Ωρωπού την κίνηση και δημιούργησε κυκλοφοριακό πρόβλημα στους δρόμους γιατί η μετάβαση προς την κεντρική και νότια Εύβοια (επιβατική και εμπορευματική) γινόταν αποκλειστικά και μόνο από την γραμμή  Ferry boat Ωρωπός-Ερέτρια .

Η  δρομολόγηση επιπλέον πλοίων στη γραμμή Ερέτριας-Ωρωπού για την εξυπηρέτηση της υπερθετικά αυξημένης κίνησης εξομάλυνε την κατάσταση.

Στα πλοία πρέπει να  τηρούνται  τα μέτρα για τον κορωνοϊο από τον συνωστισμό που έχει δημιουργηθεί.

Οι  επαγγελματίες ψαράδες του Ωρωπού δεν μπορούν να ψαρέψουν από το παχύ στρώμα της ρύπανσης που έχει κατακλύσει τις ακτές .Πέρα απ’ αυτό οι αλιείς μιλούν για κίνδυνο καταστροφής του συνόλου των αλιευμάτων.Χρειάζεται η οικονομική ενίσχυση των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα.

Μεγάλη οικολογική καταστροφή έχει προκληθεί και στην λιμνοθάλασσα Ωρωπού που αποτελεί προστατευόμενο οικοσύστημα.

Απαιτείται η άμεση λήψη μέτρων για τους επαγγελματίες του Ωρωπού και να  δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση   που μετά το πλήγμα λόγω κορωνοϊου καταλαβαίνουν ότι το καλοκαίρι γι αυτούς έχει τελειώσει με τους παραθεριστές να αποχωρούν από την περιοχή.

Ο καθαρισμός και η απορρύπανση του θαλάσσιου μετώπου πρέπει ν’ αποτελέσει απόλυτη προτεραιότητα όχι μόνο για την εξυπηρέτηση των λουομένων αλλά και την αποτροπή μιας μόνιμης καταστροφής σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Τονίστηκε η ανάγκη άμεσης και ολοκληρωμένης συνεργασίας με τους υπερκείμενους φορείς (κράτος περιφέρεια) αλλά και η σύμπνοια στην διαχείριση των προβλημάτων μεταξύ των δήμων που επλήγησαν έστω κι ανήκουν σε διαφορετικές περιφέρειες με σκοπό και στόχο την ανακούφιση του συνόλου των πολιτών που δοκιμάζονται σκληρά.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ τονίστηκε προς τον δήμαρχο πως τα μέλη και οι δυνάμεις του κόμματος τίθενται στο πλευρό της δημοτικής αρχής για την αντιμετώπιση αυτής της έκρυθμης και δραματικής κατάστασης.

Οι ευθύνες, η ολιγωρία και η απουσία του επιτελικού κράτους της Ν.Δ καθώς και της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και περιφέρειας Αττικής είναι τεράστιες.Εστω και τώρα την ώρα της καταστροφής τους καλούμε  να εργασθούν για την γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών και να διαχειριστούν με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και με κοινωνικό πρόσημο την τραγική κατάσταση που έχουν περιέλθει οι κάτοικοι των πληγέντων περιοχών.

Ο.Μ ΣΥΡΙΖΑ ΩΡΩΠΟΥ



Προηγούμενο
Επόμενο