9 Φεβρουαρίου 2020

Ένας τρόπος να σωθούν ζωές. Μια σημαντική εκδήλωση στο Δήμο Ωρωπού


Με την ενεργό συμμετοχή νέων ανθρώπων πραγματοποιήθηκε η επιτυχημένη εκδήλωση για την δωρεά μυελού των οστών το Σάββατο, στις έξι το απόγευμα, στα Νέα Παλάτια Ωρωπού. Μία εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Δήμος Ωρωπού και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σκάλας Ωρωπού και Νέων Παλατίων σε συνεργασία με το μη κερδοσκοπικό Σωματείο "Όραμα Ελπίδας" που ασχολείται με το ζήτημα της εθελοντικής δωρεάς αιμοποιητικών κυττάρων.



Κεντρική ομιλήτρια ήταν η Δρ. Νοσηλευτικής και στέλεχος στο "Όραμα Ελπίδας" κα Τάνια Βαρδινογιάννη που εξήγησε μεταξύ άλλων τον τρόπο που μπορεί κανείς να συμμετέχει σώζοντας ζωές.



 Στην έναρξη της εκδήλωσης ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και τόνισε τη σπουδαιότητα του εθελοντισμού στη δωρεά αιμοποιητικών κυττάρων και μυελού των οστών, ενώ προανήγγειλε την πραγματοποίηση και άλλων παρόμοιων εκδηλώσεων. 

Ο κ Άγγελος Χατζηιωάννου που εκπροσώπησε την Δημοτική Αρχή, ως πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ω., ανέφερε πως ο Δήμος Ωρωπού και ο ίδιος προσωπικά κάνουν ό,τι μπορούν ώστε να συμβάλλουν και να συμμετέχουν. Πέρα από τα καθημερινά προβλήματα η Δημοτική Αρχή θα βάζει στο πρόγραμμα και παρόμοιες δράσεις εθελοντισμού. Ευχαρίστησε τον Σύλλογο Γονέων, την Διευθύντρια του Σχολείου στον χώρο εκδηλώσεων του οποίου έγινε η εκδήλωση, κα Ανθίππη Κυριακίδη και όλους τους παρευρισκόμενους. Παρών εκ μέρους του Δήμου ήταν και ο δημοτικός σύμβουλος κ Γιάννης Κανελλόπουλος



Η κα Βαρδινογιάννη ανέφερε πως είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή να βρίσκεται στον Ωρωπό, ενώ τόνισε πώς πολλές ζωές χάνονται από λευχαιμία, κληρονομικά νοσήματα και αυτοάνοσα λόγω της έλλειψης μοσχευμάτων. Εξήγησε πως κάθε υγιής νέος άνθρωπος από 18 έως 45 ετών  μπορεί να δώσει λίγο στοματικό επίχρισμα (σάλιο), να συμπληρώσει αίτηση εγγραφής και να δώσει ένα σύντομο ιατρικό ιστορικό. Το δείγμα αποστέλλεται σε εξειδικευμένο εργαστήριο για την εξέταση της ιστικής του ταυτότητας και ανώνυμα ο εθελοντής καταχωρείται στο εθνικό και παγκόσμιο αρχείο εθελοντών δοτών μυελού των οστών. Αν κάποιος βρεθεί συμβατός με κάποιον ασθενή ειδοποιείται το "Όραμα Ελπίδας" και γίνεται πλήρης ιατρικός έλεγχος για να διαπιστωθεί η κατάσταση της υγείας του δότη για να προχωρήσει στη δωρεά αιμοποιητικών κυττάρων. Εθελοντές, όμως, μπορούν να γίνουν όχι μόνο οι υποψήφιοι δότες, αλλά, και όσοι το επιθυμούν βοηθώντας το "Όραμα Ελπίδας" στη δράση του. Για παράδειγμα μπορούν να οργανώσουν μία εκδήλωση - ενημέρωση εγγραφής εθελοντών δοτών και να διαδώσουν το μήνυμα που σώζει ζωές.  Στην συνέχεια, η κα Βαρδινογιάννη απάντησε σε ερωτήσεις και απορίες του κοινού. 

Τον λόγο πήρε και ο κ Σάκης Παπαδημητρίου, πρώην μέλος του Συλλόγου "Όραμα Ελπίδας" από την περιοχή μας, που έδωσε το έναυσμα για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης αυτής. Ο κ Παπαδημητρίου κάλεσε τους πολίτες του Ωρωπού να προσέλθουν στο ΚΕ.Π. Υγείας του Δήμου να δώσουν δείγμα και να συμμετέχουν στην προσπάθεια ενίσχυσης των τραπεζών μυελού των οστών. Σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση και στην προσπάθεια ενίσχυσης της τράπεζας μυελού των οστών έχει και το ΚΕ.Π. Υγείας του Δήμου Ωρωπού με την κα Ασημίνα Καλογράνη και το Κέντρο Κοινότητας με τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου. Την εκδήλωση παρακολούθησε και η σχεδιάστρια μόδας, Έφορος Πολιτισμού του Ομίλου "Εξάλειπτρον" και ιδρυτικό μέλος του κινήματος για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα "Take me Home"κα Αθηνά Τρανούλη.
 Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η συμμετοχή νέων ανθρώπων που συμπλήρωσαν τις αιτήσεις εγγραφής και έδωσαν δείγμα σιέλου. 












Προηγούμενο
Επόμενο