9 Φεβρουαρίου 2020

6 τρόποι να αντιμετωπίσετε την μοναξιά


Από το 14ο Τεύχος της εφημερίδας του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκάλας Ωρωπού
" Ομηρική Γραία "

Έχετε ποτέ βρεθεί σε μία αίθουσα γεμάτη με ανθρώπους και να νιώθετε μόνοι;
 Η αλήθεια είναι πως μπορεί να νιώθετε μοναξιά οποιαδήποτε στιγμή σε οποιοδήποτε μέρος.  Όσοι άνθρωποι κι αν βρίσκονται με τη φυσική τους παρουσία γύρω μας, μπορεί  να αντιμετωπίζουμε το αίσθημα της μοναξιάς. Παρακάτω έξι τρόποι για να αντιμετωπίσουμε αυτό το αίσθημα:


  1.  Βρείτε ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα. Σίγουρα θα έχετε κάποια χόμπι: Μουσική, σινεμά, βιβλία, τεχνολογία, κάποιο άθλημα. Γίνετε μέλος σε ένα σύλλογο, ένα σωματείο ή μια ομάδα με ανθρώπους που έχουν κοινά ενδιαφέροντα με εσάς.
  2.   Χρησιμοποιήστε το διαδίκτυο:
    Βρείτε παλιούς γνωστούς, φίλους, συμμαθητές μέσα από την άνεση του σπιτιού σας.  Αν και στο διαδίκτυο βρίσκει κανείς «κάθε καρυδιάς καρύδι»  μία μικρή έρευνα μπορεί να σας φέρει κοντά με ανθρώπους που σκέφτονται όπως εσείς, π.χ σε ομάδες στο Facebook, Forums κ.ά.
  3.  Βρείτε αγαπημένα μέρη για να συχνάζετε. Πάρτε ένα καλό βιβλίο, το tablet ή το laptop σας και βρείτε ένα άνετο μέρος για να συχνάζετε. Μπορεί να είναι ένα τοπικό καφέ, μία βιβλιοθήκη, ένα πάρκο. Ένα συγκεκριμένο σημείο που συχνάζετε θα σας φέρει κοντά σε άλλα πρόσωπα που συχνάζουν εκεί.
  4.  Γράψτε για αυτό. Η συγγραφή είναι ένας ωραίος τρόπος να αντιμετωπίσετε τη μοναξιά σας, βοηθά να ξεκαθαρίσετε τις σκέψεις σας, να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας και να γνωρίσετε καλύτερα τον εαυτό σας.  Το ημερολόγιό σας μπορεί να γίνει κάτι σαν ο καλύτερός σας φίλος, ένα ασφαλές μέρος για να εκφράζεστε ελεύθερα. Δεν χρειάζεται όμως να μείνετε στο ημερολόγιο. Μπορείτε  να γράψετε μία μικρή ιστορία, στίχους κλπ 
  5.  Κάντε παρέα με κατοικίδια. Τα κατοικίδια είναι εξαιρετικά στο να μας κάνουν να νιώθουμε συντροφικότητα και να αναπτύσσουμε συναισθήματα τρυφερότητας.
     Ειδικά οι σκύλοι και οι γάτες μπορούν να μειώσουν το άγχος, την κατάθλιψη και το αίσθημα της μοναξιάς. 
  6.  Αν έχετε ελεύθερο χρόνο ασχοληθείτε με τον εθελοντισμό. Ο εθελοντισμός μπορεί να σας βοηθήσει να έρθετε σε επαφή με ανθρώπους της περιοχής σας και της μικρής τοπικής κοινωνίας ή με πρόσωπα που έχετε κοινά ενδιαφέροντα, μέσα από εθελοντικές ομάδες, ιδιωτικούς ή κρατικούς φορείς. 

Αν έχετε δοκιμάσει αρκετά και εξακολουθείτε να νιώθετε μοναξιά, μην ντραπείτε να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού. Ενός ψυχολόγου ή ειδικού ψυχικής υγείας που μπορεί να σας προσφέρει υποστήριξη και συμβουλές και μην ξεχνάτε ότι όλοι περνάμε περιόδους που νιώθουμε μοναξιά.

Άννα-Μαρία Τσαρουχά
Προηγούμενο
Επόμενο