21 Αυγούστου 2021

Δέσμευση της Δημοτικής Αρχής για ανακούφιση πληγέντων και έναρξη αντιπλημμυρικών έργων

 

Ο πρώτος απολογισμός της μεγάλης πυρκαγιάς 5-7 Αυγούστου στο Δήμο Ωρωπού: δέσμευση της Δημοτικής Αρχής για ανακούφιση των πληγέντων και άμεση έναρξη των εργασιών αντιπλημμυρικών έργων - 110 σπίτια έχουν καταστραφεί η έχουν υποστεί ζημιές

Σε μία ιστορική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ωρωπού (αρθρ. 74 παρ.5 Ν.4555/2018 18-08-2021) έγινε ενημέρωση, συζήτηση και πρώτος απολογισμός της καταστροφικής πυρκαγιάς που έπληξε το Δήμο Ωρωπού 5-7 Αυγούστου 2021.

Για πρώτη φορά κλήθηκαν εκπρόσωποι όλων των εθελοντικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στα όρια του Δήμου μας και για πρώτη φορά συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μεταδόθηκε σε Live Streaming δίνοντας την ευκαιρία στους πολίτες για άμεση και αντικειμενική ενημέρωση.

Η Δημοτική Αρχή έκανε τον απολογισμό των πεπραγμένων και των όσων έγιναν πριν, κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς αλλά και των ημερών που ακολούθησαν και απάντησε στους προβληματισμούς, στα ερωτήματα αλλά και στην κριτική της ηγεσίας και των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης.

Άπαντες παραδέχτηκαν πως επρόκειτο για μία συνεδρίαση υψηλού επιπέδου αντάξιας των προσδοκιών της δοκιμαζόμενης κοινωνίας μας. Ακούστηκαν παραγωγικές και πρωτότυπες προτάσεις, κατατέθηκαν προβληματισμοί και αγωνίες και φωτίστηκαν οι δράσεις και οι σπουδαίες πρωτοβουλίες που έχει λάβει τους τελευταίους μήνες για την πυροπροστασία του Δήμου.

Επίσης κατατέθηκαν προτάσεις για την "επόμενη ημέρα" όπου ο Δήμος Ωρωπού θα βρεθεί στο πλευρό των συμπολιτών μας που έχασαν τις περιουσίες τους και βρίσκονται σε τραγική οικονομική και ψυχολογική κατάσταση.

Ο δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για το θάνατο του εθελοντή πυροσβέστη Βασίλη Φιλώρα και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση σε δύο εθελοντές που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο ΚΑΤ.

Αποκάλυψε πως μέχρι την επίσημη ενημέρωση που είχε από το Υπουργείο Υποδομών έχουν καταγραφεί 62 σπίτια κατεστραμμένα και 48 μερικώς κατεστραμμένα στην επικράτεια του Δήμου Ωρωπού. Η καταγραφή συνεχίζεται.

 Εχουν γίνει περισσότερες από 400 αιτήσεις για αποζημιώσεις από τις πυρκαγιές.

Ο δήμαρχος Ωρωπού τόνισε ο Δήμος Ωρωπού ήδη έχει πάρει πρωτοβουλίες για να διεκδικήσει κονδύλια ανακούφισης των πληγέντων αλλά και αποκατάστασης των ζημιών καθώς και των αντιπλημμυρικών έργων που θα πρέπει να γίνουν ώστε να μην ζήσουμε τραγικές συνέπειες πλημμυρικών φαινομένων.

 Ζήτησε ενότητα και ομοψυχία από όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου και όλους τους πολίτες και υπενθύμισε πως οι επόμενες ημέρες θα είναι το ίδιο δύσκολες ειδικά όταν στον γειτονικό δήμο της Μάνδρας καταγράφονται ανυπολόγιστες στιγμές από ενεργό μέτωπο ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς που καίει την πίσω πλευρά του παρθένου δάσους της Πάρνηθας.

Ευχαρίστησε όλα τα μέλη των εθελοντικών ομάδων για την αυταπάρνηση και τον ηρωισμό που επέδειξαν στα μέτωπα των πυρκαγιών.

Ακούστηκαν οι προτάσεις και η κριτική εκ μέρους των εκπροσώπων των εθελοντικών ομάδων και ο δήμαρχος Ωρωπού υποσχέθηκε πως θα στηρίξει με κάθε μέσο και με όλες του τις δυνάμεις τις εθελοντικές ομάδες που ενισχύουν το έργο της πολιτικής προστασίας και αποτελούν τη δύναμη της τοπικής κοινωνίας.

Επίσης παρουσίασε τα έγγραφα με τις ενέργειες που έχει κάνει ο Δήμος προς όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία σχετικά με το τεράστιο έργο καθαρισμών, με τη χρηματοδότηση της μελέτης καθαρισμού και έργων πυρασφάλειας για την Ιπποκράτειο Πολιτεία καθώς για τα έργα που έγιναν τους προηγούμενους μήνες με τους καθαρισμούς από δέντρα και κλαδιά αλλά και τη διάνοιξη δρόμων διαφυγής όπως η οδός Ρέρρας στην Ιπποκράτειο.

Αναφέρθηκε στο κλείσιμο του Κέντρου Υγείας με απόφαση της Πολιτικής Προστασίας αλλά και στο άνοιγμα των Τοπικών Ιατρείων Ωρωπού και Αφιδνών μετά από πρωτοβουλίες που έλαβε ο ίδιος. Αναφέρθηκε στην έλλειψη νερού από την ΕΥΔΑΠ από τις 04:00 ξημερώματα Παρασκευής 6/8 λόγω βλάβης στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ που τροφοδοτούσαν τις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ, αλλά και στην λειτουργία και συντήρηση των γεννητριών μεταξύ αυτών και του Κατσιμιδίου.

Οι εκπρόσωποι των εθελοντικών ομάδων εξέφρασαν παράπονα για τη διακοπή νερού τις δύσκολες ώρες και ζήτησαν μεγαλύτερη και διαρκή στήριξη από τη δημοτική αρχή ώστε να μπορέσουν να είναι πιο παραγωγικοί και χρήσιμοι στην τοπική κοινωνία.

O αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Δήμας είπε πως ορισμένοι άσκησαν άδικη κριτική στο Δήμο ο οποίος με όλους τους μηχανισμούς του, τους υπαλλήλους του, τους αιρετούς και τους εθελοντές πάλεψε με νύχια και με δόντια με ένα μέτωπο που γιγαντώθηκε και προκάλεσε τεράστιες ζημιές.

Ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Αφιδνών Ανδρέας Θεοδωρακόπουλος κατέθεσε παραγωγικό πακέτο 25 προτάσεων που αφορούν την ανακούφιση των πληγέντων, την αποκατάσταση των ζημιών και τις εργασίες που θα πρέπει να γίνουν σε αντιπλημμυρικά και αντιπυρικά έργα καθώς και στήριξη και προβολή της τοπικής κοινωνίας.

Ο αντιδήμαρχος Κώστας Λίτσας αναφέρθηκε στις σωτήριες επιχειρήσεις που έγιναν σε δεκάδες μέτωπα επαινώντας με τη σειρά του τις προσπάθειες των εθελοντών αλλά και των υπηρεσιών πυρόσβεσης του Δήμου με επιχειρήσεις όχι μόνο σε Δροσοπηγή και Αφίδνες αλλά και στο τεράστιο μέτωπο της Μαλακάσας που κρατήθηκε για να μην περάσει σε Μαρκόπουλο, Μαυροσουβάλα και Κάλαμο. Ανέλυσε τόνισε πως το δίκτυο ύδρευσης κατέρρευσε επειδή η ΕΥΔΑΠ έκανε διακοπή υδροδότησης όταν κάηκαν κολώνες του ΔΕΔΔΗΕ.

Ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Λούπης αναφέρθηκε στα πρώτα μέτρα που έχουν παρθεί για την ανακούφιση των πληγέντων με εφάπαξ χρηματικό βοήθημα 600 Ευρώ και προσαύξηση 600 Ευρώ για οικογένειες που είναι πολύτεκνες ή έχουν μέλος με ΑμΕΑ. Η οικονομική ενίσχυση για την επισκευή ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας οικίας με ποσό μέχρι 6.000 Ευρώ ανά νοικοκυριό. Επίσης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες των υπηρεσιών του Δήμου για την ανακούφιση των πληγέντων και την ενημέρωση τους με sms για τις διάφορες υπηρεσίες που είναι στη διάθεση τους. Αναφέρθηκε ακόμα στην υποστήριξη τους για βασικές ανάγκες, την ιατρική υποστήριξη, την υποστήριξη με ψυχολόγους αλλά και την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας των δημοτικών ενοτήτων Πολυδενδρίου, Μαλακάσας, Καπανδριτίου, Δήμου Ωρωπού, μέτρα για ταχεία αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΩ Άγγελος Χατζηιωάννου αναφέρθηκε στη μεγάλη κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και στην αλληλεγγύη των πολιτών που υποστήριξαν και υποστηρίζουν με προσφορές και δωρεές όχι μόνο τους πυρόπληκτους του Δήμου Ωρωπού αλλά και της Εύβοιας με αποστολή φορτηγών με τρόφιμα μακράς διαρκείας και νερά.

Ο δήμαρχος Ωρωπού στη δευτερολογία του αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλες τις ενέργειες που είχε κάνει ο Δήμος από τις ημέρες της Μήδειας τον περασμένο Φεβρουάριο καθώς και σε 17 ακόμα πυρκαγιές στην επικράτεια του Δήμου που αντιμετωπίστηκαν με αποτελεσματικότητα σε συνεργασία και με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Λόγω τεχνικού προβλήματος από την αλλαγή ημερομηνίας στο σύστημα οn line zoοm και live streaming η συνεδρίαση διακόπηκε και αναμένεται να δοθεί συνέχεια στην επόμενη συνεδρίαση που θα οριστεί άμεσα καθώς το θέμα της επούλωσης των πληγών, της προετοιμασίας για τον χειμώνα και της απόδοσης ευθυνών όπου προκύπτουν. Δέσμευση της Δημοτικής Αρχής αλλά και σύσσωμης της αντιπολίτευσης - ως ελάχιστο χρέος όχι μόνο προς τους δοκιμαζόμενους δημότες του Δήμου Ωρωπού αλλά και απέναντι στο μέλλον του τόπου - είναι να δοθούν άμεσες λύσεις και με ενότητα να δοθούν πολυμέτωπες μάχες για να πάρει ο Δήμος Ωρωπού ότι του αναλογεί από τα έργα αποκατάστασης των ζημιών.

 Στο βίντεο είναι η πρωτολογία του δημάρχου Ωρωπού Γιώργου Γιασημάκη: https://www.facebook.com/oropos.gov.gr

 Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Ωρωπού

 

Προηγούμενο
Επόμενο