21 Αυγούστου 2021

Απολογισμός, ευθύνες και παραλείψεις της καταστροφικής πυρκαγιάς στις Αφίδνες.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 20.08.2021

Απολογισμός, ευθύνες και παραλείψεις της καταστροφικής πυρκαγιάς στις Αφίδνες.
Η αμετροέπεια, η αλαζονεία και η προσπάθεια ωραιοποίησης και συγκάλυψης, με ψέματα και ανακρίβειες και διαστρεβλωμένες περιγραφές της πραγματικότητας, φαίνεται ότι αποτελούν δομικά συστατικά στοιχεία της πολιτικής του κ. Γιασημάκη και της Δημοτικής Αρχής του.
Αυτό είναι δυστυχώς, το θλιβερό συμπέρασμα της πολύωρης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, προχθές, κατά το οποίο έγινε ενημέρωση και αποτίμηση των καταστροφών που άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα σε Αφίδνες, Ιπποκράτειο Πολιτεία, Δροσοπηγή και Μαλακάσα.
Ο τόπος μας έζησε μια από τις πιο καταστροφικές πυρκαγιές. Εκατόν είκοσι σπίτια κάηκαν, ολοσχερώς ή μερικώς, επιχειρήσεις έγιναν παρανάλωμα του πυρός και πάνω από 25.000 στρέμματα καταπράσινου συμπαγούς δάσους έγιναν στάχτη. Η ομορφότερη περιοχή της Βόρειας Αττικής μετατράπηκε σε κρανίου τόπος.
Παρά ταύτα, η Δημοτική Αρχή φαίνεται ότι ακόμα δεν έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος της καταστροφής και, κυρίως, τις βαρύτατες ευθύνες της που οδήγησαν σε αυτήν. Με τρόπο προκλητικό συνεχίζει να ζει στη δική της εικονική πραγματικότητα. Στο δικό της μικρόκοσμο. Ανεύθυνη και επικίνδυνα προκλητική. Δεν έχει το θάρρος να ζητήσει έστω μια συγγνώμη για την καταστροφή.
Η παράταξή μας «Πρώτα ο Δημότης» κατά τη συνεδρίαση του Δ. Σ. κατέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία, για όσα συνέβησαν, καθώς και τι ακριβώς οδήγησε στη μεγάλη καταστροφή, με στόχο να συμβάλει εποικοδομητικά στην αναζήτηση των αιτίων, των πιθανών λύσεων αλλά και των ευθυνών.
Κατέθεσε στοιχεία που κατέδειξαν την έλλειψη πρόληψης, συντονισμού και οργανωμένου σχεδίου καταστολής της πυρκαγιάς. Λάθη και παραλείψεις που κόστισαν τις κρίσιμες ώρες, με σημαντικότερο το γεγονός ότι δεν λειτούργησαν οι γεννήτριες στα αντλιοστάσια επειδή δεν πήγε κάποιος να τις εκκινήσει και επειδή έμειναν από καύσιμο, όπως μας είπε ο Αντιδήμαρχος Ύδρευσης κος Λίτσας Κων/νος. Αποτέλεσμα να μην υπάρχει νερό και να κινδυνεύσουν να εγκλωβιστούν, οι εθελοντές και τα οχήματά τους, την ώρα που έδιναν υπεράνθρωπη, άνιση μάχη με τις πύρινες φλόγες. Όπως, επίσης ότι δεν υπήρξε πρόνοια για τις αποψιλώσεις και τη διάνοιξη αντιπυρικών δρόμων και καθαρισμός αγροτικών δρόμων.
Η Δημοτική Αρχή, που από τον Μάρτιο δήλωνε έτοιμη, ειδικά μετά το φιάσκο στην αντιμετώπιση της Μήδειας, αποδείχτηκε παντελώς ανέτοιμη. Έμειναν οι δημόσιες σχέσεις και οι ειδυλλιακές φωτογραφίες του Δημάρχου με μέλη της κεντρικής εξουσίας.
Απέναντι σε συγκεκριμένα στοιχεία ο κ. Γιασημάκης δεν μπόρεσε να δώσει πειστικές απαντήσεις. Κρύφτηκε πίσω από το έωλο επιχείρημα ότι «η φωτιά δεν ήταν δική μας, αλλά ήρθε από άλλο Δήμο». Σύμφωνα με αυτό του το σκεπτικό, έπρεπε να την αφήσουμε να κάψει τα πάντα; Το αντίθετο μάλιστα! Την έβλεπαν να πλησιάζει σιγά σιγά και δεν έκαναν τίποτα!
Έκανε απέλπιδα προσπάθεια να αποποιηθεί κάθε ευθύνη και να στείλει την μπάλα στην εξέδρα παρουσιάζοντας μια ανούσια γραφειοκρατική αλληλογραφία, με την Κεντρική Διοίκηση και την Περιφέρεια, για τα μάτια του κόσμου, όπου ζητούσε για άλλη μια φορά να τον σώσουν, όπως ακριβώς έκανε και μετά την Μήδεια.
Ο κ. Γιασημάκης όφειλε όμως να γνωρίζει ότι δεν μπορεί να ζητάς και να επαιτείς επί μονίμου βάσεως, περιμένοντας τα πάντα από την Κεντρική Διοίκηση και εσύ μόνο να αιτείσαι χρηματοδότηση, μην κάνοντας καμιά άλλη ενέργεια. Η Κεντρική Διοίκηση είναι αρωγός του κάθε Δήμου ο οποίος πρέπει και με ίδια μέσα να λειτουργεί.
Για τον πανικόβλητο κ. Γιασημάκη και τη Δημοτική Αρχή του, όλα έγιναν σωστά. Με μια Πολιτική Προστασία που τα έκανε όλα τέλεια. Το ερώτημα είναι πως, αφού όλα έγιναν τέλεια, κάηκε ο Ωρωπός; Απάντηση δεν υπήρξε. Και ούτε θα υπάρξει, όσο θα παίζουν στις πλάτες των πυρόπληκτων μικροπολιτικά παιχνίδια. Όσο αρνούνται την πραγματικότητα και συνεχίζουν τον ολισθηρό, μοναχικό δρόμο που οδηγεί τον τόπο στα βράχια. Όσο συνεχίζουν να προσπαθούν με ψέματα να συγκαλύψουν την αλήθεια, την ανυπαρξία και την ανικανότητά τους. Στα δύσκολα αποδείχτηκαν λίγοι και επικίνδυνοι.
Κατά τη συνεδρίαση,καταθέσαμε πρόταση για τη σύσταση Διαπαραταξιακής Επιτροπής, που θα ελέγξει πόσοι και ποιοι δρόμοι ανοίχτηκαν, εάν και που έγιναν καθαρισμοί δρόμων και αποψιλώσεις, καθώς έχουν διατεθεί με απευθείας ανάθεσης 350.000 € για το σκοπό αυτό σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου.
Η Δημοτική Αρχή δεν μπήκε καν στην διαδικασία ψηφοφορίας του αιτήματος μας, γιατί φοβάται την αποκάλυψη της αλήθειας. Γνωρίζει ότι δεν ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις κι άφησε απροετοίμαστο το Δήμο μας απέναντι στον πύρινο όλεθρο.
Η παράταξή μας δηλώνει κατηγορηματικά ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί τα ατοπήματα της Δημοτικής Αρχής και να τα στηλιτεύει. Να ασκεί έντονη κριτική, αλλά με εποικοδομητικό τρόπο. Δεν πρόκειται να κρύψουμε την αλήθεια από τους πολίτες. Οι ευθύνες θα αναζητηθούν και θα αποδοθούν όπου κι αν αυτές αναδειχθούν.
Παράλληλα δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στους πληγέντες και δεσμευόμαστε ότι θα είμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας που έχουν την ανάγκη μας, ώστε να τύχουν κάθε δυνατής στήριξης. Θα καταθέσουμε, μάλιστα, τις επόμενες μέρες, συγκεκριμένες προτάσεις για τη στήριξη και την οικονομική ανακούφισή τους, αλλά και για την ομαλή φυσική περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής. Το δάσος πρέπει να ξαναγίνει δάσος.
Επίσης αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι και τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα, το φθινόπωρο φτάνει, έφτασε θα λέγαμε. Η πραγματοποίηση αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων, ο καθαρισμός και η αποκατάσταση των ρεμάτων και η κατασκευή κορμοφραγμάτων για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων είναι άκρως επιβεβλημένη. Είναι επιτακτική ανάγκη να επιλύσουμε αυτό το μεγάλο πρόβλημα που βλέπουμε να έρχεται. Είναι τέτοια η μορφολογία του εδάφους που κάθε ενέργεια πρέπει να είναι άμεση. Εύχομαι να μην ζήσουμε ξανά και άλλες καταστροφικές συνέπειες λόγω πλημμυρικών φαινομένων.
Τέλος θα σταθούμε δίπλα και θα στηρίξουμε όλες τις εθελοντικές ομάδες του Δήμου μας αναγνωρίζοντας το σπουδαίο κοινωνικό έργο που επιτελούν.
Από το Γραφείο Τύπου του Συνδυασμού
«Πρώτα Ο Δημότης»
Προηγούμενο
Επόμενο