24 Αυγούστου 2021

Κώστας Λίτσας: Δόθηκε μεγάλος αγώνας από όλους για να σβήσει η πυρκαγιά



Αντιδήμαρχος Δήμου Ωρωπού Κώστας Λίτσας: Δόθηκε μεγάλος αγώνας από όλους για να σβήσει η πυρκαγιά της 5ης Αυγούστου

 Τον απολογισμό των δράσεων του Δήμου Ωρωπού σε επιχειρησιακό επίπεδο τις δύσκολες ώρες της μεγάλης πυρκαγιάς 5-7 Αυγούστου έκανε ο αντιδήμαρχος ύδρευσης και καθαριότητας του Δήμου Ωρωπού Κωνσταντίνος Λίτσας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου δίνοντας απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα που τέθηκαν σχετικά με τις επιχειρήσεις που έγιναν, την ετοιμότητα των υπηρεσιών του Δήμου, τις επιχειρήσεις κατάσβεσης, την ύδρευση, τις γεννήτριες, τους κρουνούς υπενθυμίζοντας τον υποστηρικτικό ρόλο του Δήμου στις επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας καθώς και στην καταστροφή των υποδομών της ΕΥΔΑΠ και του ΔΕΔΔΗΕ που προκάλεσαν πολύωρες διακοπές ρεύματος και υδροδότησης:

 Κώστας Λίτσας στη συνεδρίαση του Δ.Σ:

"Ευχαριστώ όλους τους εθελοντές και όσοι πάλεψαν για να σβήσουν τις φωτιές. Ευχαριστώ τον κύριο Μονιάκη που μου δίνει τη δυνατότητα να απαντήσω για το αυτονόητο. Κάποιοι ψάχνουν να καταλογίσουν ευθύνες. Κύριε Μονιάκη λες πως πήγες στο πάρκο το βράδυ της Πέμπτης και δεν είχε νερό. Τι θα έκανε η γεννήτρια αφού πριν το μπούστερ δεν είχε νερό; Δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτα η γεννήτρια γιατί δε μας έδινε η ΕΥΔΑΠ νερό. Τι πιο απλό και ξεκάθαρο για να καταλάβουν όλοι; Όλοι όσοι λένε γιατί δεν είχαμε νερό. Εφόσον στο κεντρικό σημείο από το οποίο παίρνει και η Ιπποκράτειος Πολιτείας δεν είχε νερό γιατί δεν έδινε η ΕΥΔΑΠ νερό πως θα δώσουμε εμείς νερό; Στον κρουνό στα Κιούρκα (Αφίδνες) κάτω από την οδό Δεξαμενής υπήρχε νερό και εγώ ο ίδιος φόρτωνα νερό από εκεί".

 "Ο φίλος μου ο κύριος Βελτανιώτης είπε πως δεν είδε την υδροφόρα του Δήμου η οποία όλες αυτές τις ημέρες ήταν παντού, στις Αφίδνες, στη Μαλακάσα, παντού. Κι εγώ μαζί σας είμαι. Πάθαμε μεγάλη ζημιά. Πάθαμε μεγάλη καταστροφή όμως την Πολιτική Προστασία του Δήμου Ωρωπού δεν την είδε κανείς πουθενά; Ξέρω πως τα παιδιά της ΣΕΑΔ και όλοι έχουν παράπονο γιατί οι κόποι και οι αγώνες ετών ατύχησαν. Μας κάψανε από την Αθήνα. Ολοι δώσαμε μάχη και όλοι ήμασταν παρόντες. Μη μηδενίζεται τις προσπάθειες που έγιναν. Θέλω να μιλήσω για αυτά που ζήσαμε με όλα τα παιδιά, τους εθελοντές. Είναι απλά τα πράγματα. Πως θα πάρεις νερό όταν δεν σου δίνει η ΕΥΔΑΠ νερό; Πως θα πάρεις νερό από τις γεωτρήσεις μέσα στη νύχτα όταν έπεσε το ρεύμα;

"Και πάμε στις γεννήτριες. Τις γεννήτριες θα τις είχες βάλει από πριν για να καούνε ή θα τις έβαζες μετά και ποτέ μετά; Η ΕΥΔΑΠ έκοψε το νερό και έδωσε πάλι νερό 9-10 η ώρα το βράδυ του Σαββάτου. Εμείς είχαμε βάλει γεννήτριες αλλά δεν είχε νερό η ΕΥΔΑΠ. Πάμε στη γεώτρηση στο Κατσιμίδι που θεωρούσαν όλοι πως από εκεί έπρεπε να πάρουν όλοι οι κρουνοί. Εμείς επισκευάσαμε την γεώτρηση κανονικά με τιμολόγια όχι σαν τις επισκευές που κάνατε εσείς "στο μιλητό". Σε 4 ώρες δουλεύει αυτόνομα και μπορεί να βγάλει από 40 κυβικά την ώρα. Βάλαμε καινούργια γεώτρηση και η γεννήτρια δούλεψε και η Γ έπαιρνε από εκεί νερό. Δεν υπάρχει αυτοματισμός λειτουργίας. Κάθε 3-4 ώρες ερχόταν άνθρωπος. Αλλά και τα 40 κυβικά την ώρα που έδινε δεν ήταν δυνατόν να τροφοδότηση όλο το δίκτυο ύδρευσης που είχε αδειάσει. Τα δίκτυα άδειασαν γιατί έπαιρναν οι πάντες νερό".

"Η πυροσβεστική μας ζήτησε να μπουν δεξαμενές 40 τόνων στην Ιπποκράτειο για να τραβάνε νερό τα ελικόπτερα Ερικσον. Μόνο το νερό που τραβάγανε τα Έρικσον για να γεμίσουν δε μπορούσαν να σηκώσουν οι κρουνοί. Δε μπορούσαμε να κάνουμε θαύματα αλλά κάναμε το ανθρωπίνως δυνατόν. Στο Κατσιμίδι είχαμε επισκευάσει τα πάντα. Επειδή κάποιοι λένε πως δε μας είδαν αλλά εμείς τα είδαμε όλα γιατί ήμασταν εκεί σαν Δήμος μαζί με τα παιδιά που πολεμούσαν άγρυπνα για ημέρες μαζί με τους εθελοντές. Υπήρχαν και κάτοικοι που άνοιγαν τους κρουνούς πριν έρθει η φωτιά και με αυτό το θέμα θα έχουμε συνέχεια γιατί αυτό απαγορεύεται".

 "Να πούμε την πραγματικότητα. Ηταν μία πολύ δύσκολη η φωτιά. Καιγόταν η Αττική για μέρες, καιγόταν όλη η Ελλάδα αλλά εμείς ήμασταν εκεί και πολεμήσαμε άγρυπνα για μέρες. Και τα λέω για να στηρίξω τα παιδιά της πολιτικής προστασίας και τους εθελοντές που παλέψαμε μαζί για μέρες. Την Τετάρτη μας ζήτησαν να πάμε από την Ιπποκράτειο στη Βαρυμπόμπη και μας ζήτησαν να πάμε να τραβήξουμε την υδροφόρα της ΜΑΚΙΠ αλλά δεν άκουσα να το αναφέρει κανείς. Την Πέμπτη η φωτιά κατέβηκε στο Λιοσάτι και πήγαμε στο Λιοσάτι και δώσαμε μάχη. Παρότι η Πυροσβεστική μας είπε να φύγουμε γιατί θα καούμε μείναμε στο Λιοσάτι και δώσαμε μάχες με τα παιδιά της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου και τους εθελοντές".

 "Ζητούσαμε από τη ΣΕΑΔ να μας καθοδηγήσει. Το βράδυ της Πέμπτης γινόταν χαμός. Φωτιές παντού αλλά ήμασταν όλοι εκεί παρόντες μαζί με τη ΣΕΑΔ. Σβήναμε παντού φωτιές. Πάνω στο Πέτσουλι μια δύσκολη κατάσταση με την υδροφόρα που ο κύριος Βελτανιώτης δεν είδε πουθενά. Ημασταν όλοι εκεί, ο Δήμαρχος, ο Γιάννης Δήμας, δημοτικοί σύμβουλοι, η ΣΕΑΔ και οι εθελοντές. Έγινε τεράστιος αγώνας, δεν ήμασταν στον καναπέ".

"Ο Δήμος Ωρωπού είχε γεννήτριες. Καταφέραμε και βάλαμε τις γεννήτριες και δίναμε νερό αλλά εκτός από τις ζημιές τραβούσαν οι υδροφόρες για να πάνε νερό στις δεξαμενές των 40 τόνων για τα Έρικσον. Δε γινόταν να γεμίσει το δίκτυο, τραβούσαν όλοι, είχαμε και διαρροές. Δε γινόταν να γεμίσουν τα δίκτυα, οι δεξαμενές, είχαμε και διαρροές".

"Το άλλο με τους κρουνούς; Ηταν επισκευασμένοι όλοι για πρώτη φορά και εγκαίρως. Και λένε για την προμήθεια των κρουνών που κάναμε. Είχαμε ζημιές από τη χρήση. Παντού έγινε πολύ καλή οργάνωση και πολύ δουλειά με τους κρουνούς, στον Αυλώνα, στον Κάλαμο, στη Μαλακάσα. Έχουμε 70 αντλιοστάσια. Πρέπει να αποφασίσουμε να βάλουμε 70 γεννήτριες να δουλεύουν παράλληλα και όταν έχουμε ρεύμα".

"Να πάμε και στην επόμενη ημέρα; Οταν ξημέρωσε που πήγαμε σερί μέσα στις φωτιές. Δίναμε αγώνες με τις φλόγες και με πολλούς κινδύνους. Στου Παζαρόπουλου περνούσαν οι φωτιές την εθνική οδό. Σβήναμε φωτιές για να περάσουμε από το δρόμο. Τρέχαμε όλη μέρα".

"Να πάμε στη Μαλακάσα που δώσαμε μάχες και κρατήσαμε τη φωτιά να μην περάσει στο χωριό και στο δάσος της Μαυροσουβάλας; Κάποιοι μπορεί να μην το αντέχουν αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Όσοι ήταν εκεί ξέρουν και είδαν τι έκανε ο Δήμος".

"Να μιλήσουμε και για τη Μαλακάσα. Μας βοήθησαν αεροπλάνα και μηχανήματα με παρέμβαση και υπουργού. Κόψαμε τις γραμμές του τρένου και περάσαμε πάνω στο βουνό και σβήναμε το μέτωπο πριν φτάσει Μαλακάσα και Σφενδάλη. Δόθηκε μεγάλος αγώνας από όλους. Περάσαμε δύσκολες ώρες...".

"Και να πάμε πάλι στην Ιπποκράτειο. Να μη μιλήσουμε για τη μάχη στη Ρέρρα. Δε μας είδαν μαζί με τη ΣΕΑΔ; Χωρίς να δίνει νερό η ΕΥΔΑΠ θέλατε να δίνει νερό ο Δήμος; Δε θα μπορούσα να δώσω νερό αφού δε μου δίνει νερό η ΕΥΔΑΠ. Κάποιος μου είπε κιόλας να βάλει γεννήτρια ο Δήμος στην ΕΥΔΑΠ. Να σταματήσουμε το παράλογο και να μιλήσουμε ρεαλιστικά με όσους γνωρίζουμε και καταλαβαίνουν".

 "Δούλεψαν όλα τα μηχανήματα του Δήμου. Και ότι μηχανήματα είχε ο Δήμος τα έδωσε στις εθελοντικές ομάδες. Θέλω να μου πει κάποιος από τις εθελοντικές ομάδες τι μας ζήτησαν και δεν το δώσαμε ή είπαμε όχι και δεν βοηθήσαμε. Εάν ήρθαν κάποιοι να πουν τα δικά τους μπορούν να τα πουν αλλά δε μπορούν να πουν σε όλους. Σαφώς και δε λειτούργησαν όλα τέλεια. Ο Δήμος δούλεψε. Και είναι αδικία να μην αναγνωρίζουμε τη δουλειά που έγινε από το Δήμο και είχε και αποτέλεσμα".

"Είναι αδικία να πέφτει λάσπη και να λέμε πως φταίει ο Δήμος που κάηκαν τα Κιούρκα (σ.σ.Αφίδνες). Εγινε ένας μεγάλος αγώνας. Mπράβο σε όλους. Και ο κύριος Δημητρίου ήταν παρόν και είχε προσφορά αλλά το χάνει γιατί τα μπερδεύει με την αντιπολίτευση. Η Δημοτική Αρχή έκανε πολλά, συνεργάστηκε με τους εθελοντές, δίνει και ενισχύει τους εθελοντές και βλέπω πως κάποιοι λένε πως δεν έκανε τίποτα. Και μιλάω για τα παιδιά που συναντηθήκαμε στον αγώνα και στη μάχη που ξέρουν τι έγινε. Το καλοκαίρι δεν έχει τελειώσει. Πρέπει να είμαστε συνεχώς σε ετοιμότητα".

Δείτε σε video την τοποθέτηση του Κωνσταντίνου Λίτσα:

Βίντεο 1:

https://www.youtube.com/watch?v=fMj8pKQ7bEc

Βίντεο 2:

https://www.youtube.com/watch?v=cuxuCZsWKR4

 Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Ωρωπού


Προηγούμενο
Επόμενο