16 Οκτωβρίου 2024

15+6 Προτάσεις για την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος στον Δήμο Ωρωπού (μέρος 2ο)

 



Εδώ  που βρισκόμαστε κανείς μας δεν γνωρίζει,

 πού είναι η ανατολή και κατά πού η δύση,

ούτε που πάει σαν βουτά ο ήλιος για το βράδυ,

 ούτε το πούθε έρχεται πρωί σαν ανατέλλει.

 ……………..

Στάθηκα εγώ σε ξάγναντο ψηλά πάνω στα βράχια,

και κοίταξα περίγυρα να δω πώς είναι ο τόπος,

 που χει τριγύρω θάλασσα όσο βλέπει το μάτι.

Ψηλό δεν είναι και πολύ, μονάχα έχει κάμπο

Κι είδα  καπνό που έβγαινε από το πυκνό το δάσος.

Ομήρου Οδύσσεια


Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού στον Ωρωπό

Το κάθε προϊόν για να καθιερωθεί στην αγορά χρειάζεται να προηγηθούν μια σειρά ενεργειών , οι οποίες έχουν να κάνουν με το brand, την περιγραφή του προϊόντος, την θέση την οποία θα το βρει ο καταναλωτής , την τιμή, το φυσικό περιβάλλον, τους ανθρώπους οι οποίοι θα ασχοληθούν και τις διαδικασίες. Με άλλα λόγια χρειάζεται ένας πλήρης σχεδιασμός.

Στη συνέχεια χρειάζεται να προσδιοριστεί η αξία- άλλο πράγμα η τιμή- την οποία θα εισπράξει ο καταναλωτής.

Το τουριστικό προϊόν είναι ιδιαιτέρως δύσκολο να σχεδιαστεί και να διατεθεί στην αγορά διότι εμπλέκονται πολλοί κατά τη διαδικασία «παραγωγής» του, οι οποίοι δρουν αρκετές φορές χωρίς συνεννόηση και κοινό στόχο.

Πέρα από τις βασικές υποδομές και τις φυσικές ομορφιές που διαθέτει, ο Ωρωπός έχει τη δυνατότητα με κατάλληλο σχεδιασμό να κατασκευάσει ένα ιδιαίτερο και μοναδικό τουριστικό προϊόν το οποίο θα προσελκύσει επισκέπτες με παραδοσιακά αλλά και ειδικά κίνητρα καθώς και επισκέπτες υψηλού εισοδηματικού ενδιαφέροντος, που αποτελούν τον στόχο για αρκετούς προορισμούς στις μέρες μας.

Να τονίσω ότι  το κάθε  προϊόν  έχει δύο υποστάσεις. Την πραγματική υπόσταση και την εικόνα την οποία έχει ο καταναλωτής στο μυαλό του για τον προορισμό. Με τι συνδέει το συγκεκριμένο προϊόν.

Η προσέλκυση ειδικών κοινών θεωρώ πως ιδανική και η στρατηγική η οποία ταιριάζει στην περίπτωση, λόγω του πολυδιάστατο χαρακτήρα του προορισμού.

Παρακάτω παραθέτω συνολικά εικοσιδύο προτάσεις για την όλη επιχειρησιακή πολιτική και στρατηγική.

1.  Ανάπτυξη θρησκευτικού τουρισμού.

     Δημιουργία οργανωμένων περιηγήσεων που να συνδέουν τους ιστορικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος τόπους λατρείας. (Εκκλησάκια, ξωκλήσια και μοναστήρια της περιοχής).
Οργάνωση ετήσιων θρησκευτικών εορτών οι οποίες θα συνδέονται με την τοπική ιστορία και την παράδοση.(πχ. Άγιος Μερκούριος προστάτης των Αρβανιτών).

2.  Χαρακτηρισμός κοινοτήτων ως καλλιτεχνικές

     Διοργάνωση μόνιμων  ή μεγάλης διάρκειας εκθέσεων σε σύμπλεγμα γειτονικών χωριών. Σε συνεργασία με ομάδες καλλιτεχνών ή τις Σχολές Καλών Τεχνών να διοργανωθεί  η έκθεση των αποφοίτων.

3.  Οινοτουρισμός και ανάδειξη τοπικών προϊόντων.

    Γεγονός το οποίο έχει τελείως αγνοηθεί. (πχ Το κρασί σαββατιανό των Αφιδνών  θεωρείται το καλύτερο, ουδείς ποτέ ασχολήθηκε να χαρακτηριστεί ΠΟΠ). Δημιουργία οινοτουριστικών διαδρομών, που να περιλαμβάνουν επισκέψεις σε αμπελώνες και οινοποιεία της περιοχής.

      Καθιέρωση ετήσιου φεστιβάλ κρασιού, όπου οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν το τοπικό κρασί και να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που σχετίζονται με την οινοποιία και βέβαια ανάλογες ενέργειες και για άλλα προϊόντα όπως το ψωμί του Αυλώνα.

4.  Δροσοπηγή. Μετατροπή του οικισμού της Δροσοπηγής, σε οικισμό υποστήριξης του κτήματος Τατοϊου, κατά τα πρότυπα του χωριού Κάντερστεγκ της Ελβετίας , όπου το χωριό αυτό λειτουργεί υποστηρικτικά στο παρακείμενο κατασκηνωτικό προσκοπικό κέντρο.

5.  Διοργάνωση αγώνων ειδικής κατηγορίας οχημάτων. Να χαραχθεί μια πορεία – πίστα πάνω στο υπάρχον οδικό δίκτυο και να διοργανώνονται αγώνες ειδικής κατηγορίας οχημάτων. ( αυτοκίνητα αντίκες, αυτοκίνητα συγκεκριμένης μάρκας και ποδηλάτου)

6.  Ποδηλατικός Τουρισμός.Ανακήρυξη του Ωρωπού σε Bike-Friendly.

Ο Ωρωπός διαθέτει ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη του ποδηλατικού τουρισμού, τόσο για επαγγελματίες όσο και για ερασιτέχνες. Η δημιουργία ασφαλών ποδηλατοδρόμων που θα περνούν από παραθαλάσσιες και ορεινές περιοχές θα προσφέρει στους λάτρεις του ποδηλάτου μοναδικές διαδρομές με θέα τον Ευβοϊκό κόλπο και τα βουνά της περιοχής. Μια καλά οργανωμένη ποδηλατική εκδήλωση ή αγώνας, σε συνεργασία με ποδηλατικούς συλλόγους, θα μπορούσε να καθιερωθεί ως θεσμός που θα προσελκύσει επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ανάδειξη του Μουσείου ποδηλάτου, χάραξη διαδρομών, δημιουργία χώρων στάθμευσης ποδηλάτων και διοργάνωση αγώνων διαφόρων κατηγοριών.

7.  Διοργάνωση  αθλητικών  θαλάσσιων αγώνων στους Αγίους Αποστόλους. Διάπλους του Ευβοϊκού, κωπηλατικοί και διοργάνωση μικρότερης κλίμακας αγωνίσματα. 

Διάπλους του Ευβοϊκού Κόλπου: Ένας μεγάλος αγώνας κολύμβησης που θα μπορούσε να γίνει ετήσιος θεσμός, προσελκύοντας αθλητές από όλο τον κόσμο. Ο διάπλους από τις ακτές του Ωρωπού έως την Ερέτρια, μια απόσταση με ιστορική σημασία, θα μπορούσε να γίνει πόλος έλξης για αθλητές και θεατές, προβάλλοντας διεθνώς την περιοχή.
Ιστιοπλοϊκοί Αγώνες και Θαλάσσια Σπορ: Οι ιδανικές θαλάσσιες συνθήκες της περιοχής είναι κατάλληλες για τη διοργάνωση αγώνων ιστιοπλοΐας και
windsurfing, καθώς και την προώθηση θαλάσσιων σπορ, όπως το καγιάκ, το SUP (StandUpPaddleboarding) και το jetski.

8.  Φιλοξενία ψηφιακών νομάδων. Δημιουργία υποδομών ώστε  να μπορούν να κατοικήσουν στο δήμο Ωρωπού εργαζόμενοι εξ αποστάσεως. Να σημειωθεί  ότι η περιοχή είναι ιδανική και πληροί τις κατάλληλες προϋποθέσεις εκτός βεβαίως των υποδομών.

9.  Ανακαίνιση και ανάδειξη ιστορικών κτηρίων
Αξιοποίηση ιστορικών κτιρίων σε όλα τα χωριά του Δήμου για τη δημιουργία ξενώνων, χώρων τέχνης ή πολιτιστικών κέντρων.
Με αυτή την πρόταση , ο Δήμος Ωρωπού μπορεί να γίνει ένας ολοκληρωμένος τουριστικός προορισμός που να προσελκύει επισκέπτες με  διαφορετικά ενδιαφέροντα, ενώ
ενισχύει την τοπική οικονομία και αναδεικνύει τις φυσικές, πολιτιστικές και ιστορικές του ιδιαιτερότητες. Το επόμενο βήμα για την επιτυχία αυτών των προτάσεων είναι η προσεκτική οργάνωση, η διασφάλιση χρηματοδότησης από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, καθώς και η σύμπραξη με ιδιωτικούς φορείς και τοπικούς επιχειρηματίες.

       Δημιουργία διεθνούς ιατρικού συνεδριακού κέντρου στην Ιπποκράτειο Πολιτεία.

  1.Οργάνωση περιηγήσεων  στις αρχαιότητες του Ωρωπού


Αξιοποίηση των αρχαιολογικών χώρων του Δήμου (π.χ. Αμφιαράειο) μέσω της δημιουργίας μιας ολοκληρωμένης περιήγησης με εκθέματα και οργανωμένες ξεναγήσεις.
Δημιουργία ψηφιακών εφαρμογών με επαυξημένη πραγματικότητα (
AR), για να εμπλουτίσει την εμπειρία των επισκεπτών.


1   2. Ορεινός και Περιπατητικός Τουρισμός


Η ορεινή περιοχή που περιβάλλει τον Ωρωπό, σε συνδυασμό με τις φυσικές ομορφιές της φύσης, μπορεί να προσφέρει εξαιρετικές ευκαιρίες για πεζοπορικό και ορεινό τουρισμό. Η ανάπτυξη μονοπατιών πεζοπορίας, με ειδικές υποδομές για κατασκηνώσεις ή καταφύγια, θα μπορούσε να προσελκύσει φυσιολάτρες και ορειβάτες. Η προβολή αυτών των δραστηριοτήτων σε συνδυασμό με τον οικοτουρισμό θα προσθέσει πολυδιάστατο χαρακτήρα στον προορισμό.
Προβολή αυτών των διαδρομών ως μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος οικοτουρισμού και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.


       3. Κινηματογραφικός Τουρισμός

Ο συνδιασμόςβουνου και θαλασσαςκαθ’ολη τη διάρκεια του χρόνου καθώς και η ήπια τουριστική ανάπτυξη αποτελούν τις κατάλληλες συνθήκες ετσι ώστε ο Ωρωπός να αποτελέσει ένα ιδανικό «σκηνικό» για κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγώγες που προοδευτικα θα προβάλουν τις ομορφιές του τόπου σε ένα ευρυ κοινό.

            4.   Προβολή της τοπικής γαστρονομίας
 Οργάνωση γαστρονομικών φεστιβάλ που θα προωθούν τα τοπικά προϊόντα (κρασί, μέλι, ελαιόλαδο) σε συνεργασία με ντόπιους παραγωγούς.


       5. Αξιοποίηση του ενιαίου παραθαλάσσιου μετώπου του Δήμου
Δημιουργία παραθαλάσσιου πάρκου με διαδρομές περιπάτου, χώρους αναψυχής και δραστηριότητες

Αυτές οι δεκαπέντε προτεινόμενες τακτικές ενέργειες αφορούν το σύνολο των κοινοτήτων του Δήμου Ωρωπού.

Προτείνουμε παρακάτω και άλλες πέντε ενέργειες οι οποίες στοχεύουν στην στρατηγική  και την επικοινωνιακή

 

1.  Ψηφιακή Προώθηση. Δημιουργία ιστοσελίδων, λογαριασμών στα κοινωνικά δίκτυα με ουσιαστικό και πλούσιο περιεχόμενο. Με συνεχή, συνεπή και προκλητική επικοινωνία.

2.  Δημιουργία ομάδας εργασίας με τεχνοκράτες οι οποίοι θα σχεδιάσουν το όλο προϊόν. Μιλάμε για πλήρη σχεδιασμό ο οποίος θα φτάσει μέχρι τον λογότυπο και την προβολή. Η αντιμετώπιση του τουριστικού προϊόντος χρειάζεται να γίνει με την αξιοποίηση των επιμέρους δυνατοτήτων της κάθε περιοχής και να προβληθεί στα επιμέρους κοινά.

3.  Κατάργηση της πλαστικής σακούλας  σε  όλο τον  δήμο. Αυτή είναι μια κίνηση η οποία θα δώσει  ιδιαίτερη δημοσιότητα στο Δήμο Ωρωπού, μπορεί να επιτευχθεί μέσα από συνεργασίες των εμπορικών συλλογικοτήτων και με χορηγούς εταιρείες στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης(ΕΚΕ).

4.  Τοπόσημα. Δημιουργία τοποσήμων  σε όλες τις κοινότητες, αξιοποιώντας πλήρως την ιστορία, τις παραδόσεις, τα κτίσματα και τις φυσικές ομορφιές.

5.  Δυνατότητα πραγματοποίησης συναλλαγών  με Bitcoin .Επίσης αυτή η κίνηση θα δώσει  ιδιαίτερη δημοσιότητα στο τουριστικό προϊόν «Δήμος Ωρωπού»

6.  Δημιουργία υποδομών. Συγκοινωνία με συχνή σύνδεση με τον αστικό ιστό και τους σταθμούς υπεραστικών, λιμανιών και αεροδρομίου. , βελτίωση του οδικού δικτύου. Επίσης αποχέτευση, σύνδεση με το διαδίκτυο, παροχή πόσιμου νερού καλής ποιότητας. Αυτό που χρειάζεται να τονίσουμε είναι ότι τις υποδομές τις κατασκευάζεις για τους κατοίκους πρωτίστως και επωφελούνται και οι επισκέπτες


Συμπεράσματα


Ο Ωρωπός έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε έναν προορισμό που προσφέρει και εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Με τη σωστή στρατηγική ανάπτυξης και την προβολή αυτών των δραστηριοτήτων, μπορεί να προσελκύσει επισκέπτες από διαφορετικές ομάδες και ενδιαφέροντα, καθιστώντας τον προορισμό περισσότερο βιώσιμο και διαφοροποιημένο.

Η δημιουργία και καθιέρωση ετήσιων διοργανώσεων, σε συνδυασμό με τη βελτίωση των υποδομών και τη στήριξη τοπικών επιχειρήσεων, θα ενισχύσει την τουριστική ταυτότητα του Ωρωπού και θα του δώσει τη δυνατότητα να ανταγωνιστεί άλλους εδραιωμένους προορισμούς, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Με τις παραπάνω προτάσεις, ο Δήμος Ωρωπού μπορεί να αξιοποιήσει στο έπακρο τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα και να προσελκύσει τουρισμό υψηλής ποιότητας, εξασφαλίζοντας μακροπρόθεσμη ανάπτυξη για όλες τις τοπικές κοινότητες.

 

Όσο έγραφα το άρθρο στο youtube ακουγόταν το τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη «Και συ λαέ βασανισμένε»

 

Ανδρέας Θεοδωρακόπουλος

Επικοινωνιολόγος -Συγγραφέας








 [AT1]

Προηγούμενο
Επόμενο