3 Αυγούστου 2018

Χαμός για πυρκαγιά, αναθέσεις και Λιμενικό Ταμείο.



"Όχι μηχάνημα αλλά ούτε γαϊδούρι..."

Εκατοντάδες φωτογραφίες από Κάλαμο, Μαυροσουβάλα, Μαλακάσα και Αυλώνα παρουσίασε ο Γιώργος Γιασημάκης στο Δημοτικό Συμβούλιο της 1ης Αυγούστου που δείχνουν ακαθάριστους δρόμους στα δάση "τραγικά απροσπέλαστους", όπως είπε ο ίδιος. 4 άτομα, με πρωτοβουλία της Δυναμικής Πολιτείας, "όργωσαν" τους δρόμους μέσα στα δάση και συνάντησαν, κομμένους κορμούς, μεγάλες πέτρες μέσα στη μέση και τεράστιες λακκούβες. Πρόκειται για δρόμους που ο Δήμος είχε πληρώσει για να  καθαριστούν, όπως είπε ο επικεφαλής της "Δυναμικής Πολιτείας". Υποτίθεται πως τα έργα των καθαρισμών είχαν ολοκληρωθεί και υπήρξε παραλαβή των εργασιών από αρμόδια επιτροπή του Δήμου. "Σε ποιες τσέπες πήγαν τα λεφτά αφού οι δρόμοι δεν καθαρίστηκαν; Όχι μηχάνημα αλλά ούτε γαϊδούρι δεν έχει περάσει από αυτούς τους δρόμους!" "Κατόπιν εορτής και μετά την πυρκαγιά του Καλάμου, από φόβο για τις συνέπειες, πήρε η Δημοτική Αρχή πρωτοβουλίες για τον καθαρισμό των δρόμων. Είστε ανίκανοι και επικίνδυνοι για τον τόπο", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιασημάκης. Η αντιπολίτευση κατέφυγε και σε άλλες καταγγελίες. Μίλησε για άδειους  πυροσβεστικούς κρουνούς και για δεξαμενές που δεν έχουν γεννήτριες ώστε να λειτουργήσουν σε περίπτωση πυρκαγιάς, για ακατάλληλα για πυρόσβεση οχήματα στον Κάλαμο και για τις προτάσεις της που όποτε τις καταθέτει, η Δημοτική Αρχή τις αγνοεί. Για ακραία καιρικά φαινόμενα και θεομηνία μίλησε ο Αντιδήμαρχος κ. Βελτανιώτης ενώ ο Αντιδήμαρχος Καλάμου κ. Δέδες είπε πως αναλαμβάνει τις ευθύνες εκείνες μόνο που του αναλογούν και πως δεν ήταν στο χέρι τους να μην ξεσπάσει πυρκαγιά. Με 10 μποφόρ και 120 χιλιόμετρα ανά ώρα ταχύτητα του ανέμου δεν μπορούσε να μην μπει φωτιά. "Να κάνουμε το σταυρό μας που δεν είχαμε άλλες απώλειες", είπε χαρακτηριστικά. Πρότεινε, επίσης, να γίνει κάποιου είδους διαπαραταξιακή επιτροπή που θα επισκεφθεί τους δρόμους για να γίνει αυτοψία. Μέσα σε όλα αυτά, καταγγελία με φωτογραφίες κατέθεσε και ο δημοτικός σύμβουλος Σπύρος Ράπτης που εντόπισε αυτοκίνητο του Δήμου να αδειάζει αντικείμενα για πέταμα σε ιδιωτικό χώρο μέσα στο δάσος Αφιδνών μιλώντας για άτυπη χωματερή η οποία λειτουργεί τουλάχιστον το τελευταίο εξάμηνο!

1,5 εκατομμύρια με απευθείας ανάθεση για το δίκτυο ύδρευσης στο "Βαρυκό"

 Θέμα προέκυψε και με την κατασκευή δικτύου ύδρευσης στην περιοχή Βαρυκό, κοντά στον υδροβιότοπο του Ωρωπού στην παραλία της δημοτικής ενότητας Ωρωπίων. Από τις 17/ 7/2018 είχε αποφασιστεί ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο το έργο το οποίο θα γίνει με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής να μπει σε Ανοιχτό, Ηλεκτρονικό  Διαγωνισμό προκειμένου να βρεθεί η ανάδοχος εταιρεία που θα το υλοποιήσει. Προκειμένου το θέμα να διευθετηθεί άμεσα με συνοπτικές διαδικασίες μιας και, όπως είπε ο Αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών κ. Δέδες, το πρόβλημα του δικτύου είναι μεγάλο,  θα γίνει εκμετάλλευση ευνοϊκών διατάξεων που προβλέπει η ένταξη του Δήμου Ωρωπού σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω των πυρκαγιών στην Αν. Αττική προκειμένου να δοθεί το έργο με συνοπτικές διαδικασίες. Ένα έργο αξίας 1,5 εκατομμυρίων ευρώ. Με δεδομένο πως η περιοχή "Βαρυκό" δεν έχει καμία σχέση με τις πληγείσες από την φωτιά περιοχές του Καλάμου, ο Νώντας Δημητρίου μίλησε για εκμετάλλευση του πόνου προκειμένου να γίνει απευθείας ανάθεση.  "Αντί να συζητάμε για τον απολογισμό των πυρκαγιών στον Κάλαμο και για το αίσθημα ασφάλειας που πρέπει να καλλιεργήσουμε από δω και πέρα στους πολίτες, το ζήτημα είναι η απευθείας ανάθεση. Για συμφέροντα των εργολάβων στις στάχτες της πυρκαγιάς μίλησε και ο Άγγελος Χατζηιωάννου καλώντας τους δημοτικούς συμβούλους της συμπολίτευσης να μην ψηφίσουν την απευθείας ανάθεση. 

Το σίριαλ "Λιμενικό Ταμείο" συνεχίζεται... 

Εν τω μεταξύ, έγγραφο από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση που κοινοποιήθηκε στις 25 Ιουλίου για το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο παρουσίασε ο ειδικός αγορητής Ανδρέας Μπαλόκας. Το έγγραφο αυτό ζητά από το Υπουργείο Εσωτερικών να δώσει λύση στο χρονίζον πρόβλημα της νομιμότητας του Ταμείου.  Όπως είπε και ο κ. Μπαλόκας, οι διαδικασίες για τη νομιμότητα ξεκίνησαν με τον κύριο Γαζβινιάν με  Διαπιστωτική Πράξη της Περιφέρειας το 2016 αλλά  έπρεπε να γίνουν κι άλλες ενέργειες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία νομιμοποίησης. Κατά τη διάρκεια της θητείας της σημερινής Δημοτικής Αρχής υπήρξε κενό, ανέφερε ο κ. Μπαλόκας. Αναφέρθηκε, επίσης, και σε δύο πορίσματα των επιθεωρητών-ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για  το Ταμείο τα οποία η Διοίκηση του Ταμείου αποκρύπτει όπως επίσης τα αποκρύπτει και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου από το Σώμα.  Ο κ. Μπαλόκας μίλησε για ευθύνες όσων ψηφίζουν προϋπολογισμούς και αποφάσεις του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου το οποίο βρίσκεται ακόμα σε εκκρεμότητα νομιμότητας. «Υπάρχει σπέκουλα που ζημιώνει τους επαγγελματίες του Ωρωπού», είπε ο κ. Μπαλόκας. Για νόμιμο Λιμενικό Ταμείο μίλησε ο πρόεδρός του κ. Θεοδώρου μετά τη διαπιστωτική πράξη που είχε εκδοθεί το 2016.

Προηγούμενο
Επόμενο