20 Δεκεμβρίου 2023

Αυξήσεις φωτιά στα Δημοτικά Τέλη. Τι θα πληρώνουμε

 

Ο Δήμος Ωρωπού μπαίνει "μέσα" γύρω στα 1.200.000 ευρώ τον χρόνο στην καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό και 1.400.000 ευρώ στην ύδρευση, σύμφωνα με την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής για αύξηση των Δημοτικών Τελών Καθαριότητας-ηλεκτροφωτισμού και Ύδρευσης.
Αυξάνονται κατά 40% περίπου, λοιπόν, οι συντελεστές για τα Δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού σε όλα τα σπίτια του Δήμου Ωρωπού. Συγκεκριμένα, από 0.99€ ο νέος συντελεστής θα είναι 1.40€ και χρεώνεται στους καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Για τον υπολογισμό του τέλους, το εμβαδόν κάθε ακινήτου πολλαπλασιάζεται με τον συντελεστή..
 Η Δημοτική αρχή προβάλλει ως αιτίες για τις αυξήσεις τόσο στην Καθαριότητα, στον Ηλεκτροφωτισμό όσο και στην Ύδρευση, τις υψηλές δαπάνες των υπηρεσιών που έφερε η κρίση του covid, τις αυξήσεις στις τιμές καυσίμων και κιλοβατώρας, στο ότι ακρίβυναν τα ανταλλακτικά και ελαστικά των οχημάτων, αλλά και το τέλος ταφής απορριμάτων το οποίο θα παρακρατείται από τις περιοδικές χρηματοδοτήσεις που παίρνει ο Δήμος από το υπουργείο Εσωτερικών με την έναρξη του καινούργιου χρόνου. Ένας ακόμα παράγοντας για τα φουσκωμένα τέλη είναι και αύξηση της μισθοδοσίας των Δημοτικών υπαλλήλων που έχει προαναγγείλει ο Υπουργός, σύμφωνα πάντα με τις αιτιολογίες που προέβαλε ο Δήμος. Με τα έσοδα από τις αυξήσεις ο Δήμος περιμένει να ισοσκελίσει της δαπάνες και να μηδενίζει τα ελλείματα. Για τα Επαγγελματικά και λοιπά ακίνητα τα Δημοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού θα παραμείνουν ίδια με πέρυσι.

Φουσκωμένους λογαριασμούς θα δούνε και όλοι οι ιδιοκτήτες αλλά και κάτοικοι της περιοχής μας που καταναλώνουν πάνω από 20 κυβικά νερού το εξάμηνο. Μέχρι σήμερα, η πρώτη κατηγορία χρέωσης ήταν χαμηλή και σταθερή από 0 έως 100 κυβικά, ενώ από τον καινούριο χρόνο η πρώτη “οικονομική” κατηγορία είναι από 0 έως 20 κυβικά και όποιος καταναλώνει από 20 κυβικά και πάνω θα πρέπει να επιβαρυνθεί με αυξήσεις οι οποίες κυμαίνονται κατά μέσο όρο στο 80% περίπου. Αύξηση θα γίνει και στο εξαμηνιαίο πάγιο το οποίο θα αυξηθεί κατά 10€ και από 20 που ήταν μέχρι τώρα θα γίνει 30 ευρώ, ενώ θα προστεθεί σε αυτό και ο ΦΠΑ. Σημειωτέον ότι οι κατηγορίες χρέωσης ανά κυβικό ήταν μέχρι σήμερα 5 και τώρα γίνονται 8. Δείτε λεπτομέρειες στους παρακάτω πίνακες. 


 Μετά την απόκτηση αντλιοστασίων από τον Δήμο στη Μαυροσουβάλα και την μερική αποδέσμευση από την ΕΥΔΑΠ, και μετά από την τακτοποίηση των αδήλωτων τετραγωνικών των ακινήτων, υπήρχε η ελπίδα εξοικονόμησης χρημάτων για το Δήμο Ωρωπού. Από ό,τι φαίνεται, όμως, αυτή η εξοικονόμηση χρημάτων, εάν υπάρξει, δεν θα βρει το δρόμο για τη τσέπη των καταναλωτών, αφού άλλοι, νέοι αστάθμητοι παράγοντες, σύμφωνα πάντα με την Δημοτική αρχή, έρχονται να επιβαρύνουν τις τιμές στα Δημοτικά τέλη με τους καταναλωτές να βρίσκονται πάντα στη δύσκολη θέση να υποχρεώνονται να βάζουν βαθιά το χέρι στο πορτοφόλι. Η αύξηση των Δημοτικών Τελών ψηφίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 13ης/12/2023 μόνο από την παράταξη του Δημάρχου που αποτελεί πλειοψηφία.
Η παράταξη της αντιπολίτευσης "Προοπτική για τον Ωρωπό" πρότεινε ως λύση για τα ελλείματα, με ανακοίνωσή της, την μείωση των περιττών εξόδων και την μείωση στις σπατάλες. Δεν μας διευκρίνησε όμως ποια είναι τα περιττά έξοδα και τι ακριβώς προτείνει να περικοπεί στην πράξη.
Παρακάτω τα Τέλη ύδρευσης που πληρώναμε μέχρι σήμερα και αυτά που θα πληρώνουμε από 1/1/2024 ανά Δημοτική ενότητα.

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ 2023 




ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ 2024





Προηγούμενο
Επόμενο