14 Απριλίου 2022

Η γενιά που θα νικήσει

 


Τρία χρόνια σχεδόν μετά τις εκλογές του 2019, η ελληνική κοινωνία σίγουρα δεν μπορούσε να φανταστεί την κατάσταση που θα βίωνε με την κυβέρνηση της ΝΔ. Προφανώς, η πανδημία του κορονοϊού, το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης και η εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία, είναι ζητήματα που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν σε εθνικό επίπεδο. Οι πολιτικές όμως που επιλέγονται για την όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη διαχείριση κρίσιμων καταστάσεων, είναι αποκλειστική ευθύνη των κυβερνήσεων.
Στο φόντο όλου αυτού του αρνητικού περιβάλλοντος που έχει δημιουργηθεί από τις επιλογές της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, η περίπτωση να επιβληθούν για ακόμη μία φορά μνημονιακά δεσμά στην ελληνική οικονομία, φαντάζει εξαιρετικά πιθανή. Τα σενάρια πρόωρων εκλογών, εντάσσονται στην τακτική που ακολουθεί η δεξιά όταν δεν μπορεί να διαχειριστεί τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει. Την τακτική της απόδρασης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, πολύ σύντομα θα κληθεί να αναλάβει ξανά τα ηνία διακυβέρνηση της χώρας. Η ευθύνη διάσωσης της κοινωνίας, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες αβεβαιότητας και γεωπολιτικής ρευστότητας, αρχικά προϋποθέτει την απόρριψη του λαϊκισμού και της δημαγωγίας και την ανάληψη γενναίων αποφάσεων που ενδεχομένως να έχουν και κάποιο κόστος. Η διάσωση και η προκοπή της χώρας απαιτεί όραμα και ελπιδοφόρο σχέδιο που θα έχει τη σφραγίδα των νέων ανθρώπων.
Η Ελλάδα χρειάζεται μια μεγάλη «επένδυση» στη νέα γενιά. Σε αυτή τη γενιά που έγινε η πρώτη που ζει χειρότερα από τη προηγούμενη. Στο ταλαντούχο ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας που εδώ και μια δεκαετία, μέσα σε πρωτόγνωρα αρνητικές συνθήκες έχει μάθει να διεκδικεί, να αγωνίζεται και συχνά να πετυχαίνει. Οι ανάγκες, οι στόχοι και οι φιλοδοξίες των νέων ανθρώπων, επιβάλλεται να διαπερνούν το σύνολο του κυβερνητικού προγράμματος σε ένα κόμμα της Αριστεράς. Η αναγέννηση της χώρας έχει ως προαπαιτούμενο οι νέες και οι νέοι να αποκτήσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο σχεδιασμό του αύριο. Το επερχόμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία διαλόγου για τη σύνθεση ενός σχεδίου που θα αγκαλιαστεί από την πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας και θα αντικατοπτρίζει όχι μόνο τα ζητήματα του σήμερα, αλλά θα σκιαγραφεί και το μοντέλο ενός εναλλακτικού τρόπου οικοδόμησης του κοινού μας μέλλοντος.
Ως Αριστερά, οφείλουμε να ενθαρρύνουμε και να στηρίξουμε εγχειρήματα συνεταιριστικής επιχειρηματικότητας, αξιοποιώντας την εμπειρία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως στηριζόμενοι στις κοινωνικές δυνάμεις που έμπρακτα αποδεικνύουν πως ένα διαφορετικό παραγωγικό παράδειγμα είναι βιώσιμο, ρεαλιστικό και ανθεκτικό.
Η επένδυση στην Καινοτομία στην Έρευνα, την Ανάπτυξη και η αξιοποίηση του μορφωμένου και υψηλά καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, θα πρέπει να αποτελεί αιχμή του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Η έμπρακτη στήριξη των νέων επιστημόνων σχεδιάζοντας πολιτικές και θεσπίζοντας κίνητρα παραμονής, αλλά και επιστροφής στην Ελλάδα όσων το επιθυμούν, αναμένεται να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην υπόθεση παραγωγικού μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας.
Παράλληλα, η αναβάθμιση της επαγγελματική κατάρτισης και η εμπέδωση κουλτούρας δια βίου μάθησης θα συμβάλλουν στην απόκτηση δεξιοτήτων που είναι απαραίτητες στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και για τη θέση που αναζητεί η χώρα στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας.
Η επανακατοίκηση της υπαίθρου και η στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής, αποκτά στρατηγική σημασία για την ελληνική οικονομία, ιδιαίτερα μετά τις συνθήκες που διαμορφώνονται από τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Η πρωτογενής παραγωγή δεν μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται σε ξεπερασμένες πρακτικές που καθιστούν τη χώρα μας ουραγό στην ΕΕ στον συγκεκριμένο τομέα. Μέσα από τον συλλογικό σχεδιασμό και τη συνεργασία ανάμεσα στον κόσμο της πρωτογενούς παραγωγής, τα επιμελητήρια, την αυτοδιοίκηση και την επιστημονική κοινότητα, ο πρωτογενής τομέας μπορεί να αναδειχθεί σε κεντρικό πυλώνα μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας.|
Η απουσία προτάσεων στεγαστικής πολιτικής από την κυβέρνηση, έχει ως αποτέλεσμα τη σημερινή πραγματικότητα, όπου η εξεύρεση αξιοπρεπούς κατοικίας σε λογικές τιμές ενοικίων είναι σχεδόν αδύνατη. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τη θέσπιση του επιδόματος ενοικίου, σίγουρα πέτυχε σε ένα βαθμό να βελτιώσει την κατάσταση. Για τους λόγους αυτούς, η στεγαστική πολιτική οφείλει να είναι ανάμεσα στις κορυφαίες προτεραιότητες για την Αριστερά. Η άντληση καλών πρακτικών από μέτρα που εφαρμόζονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μπορεί να φανεί χρήσιμη για την ελληνική περίπτωση.

Η υπόθεση της νέας γενιάς, αποτελεί προτεραιότητα και θα πρέπει να κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα. Η νέα γενιά, ως το μέλλον της χώρας, αποτελεί πυξίδα πολιτικής. Ιδιαίτερα, από τη στιγμή που η γήρανση του πληθυσμού αναδεικνύεται σε υπαρξιακό πρόβλημα που θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τη σημερινή νεολαία τις επόμενες δεκαετίες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επιλέγει να βασιστεί και να «επενδύσει» στη νέα γενιά. Όχι να την εξαπατήσει και να την εξαγοράσει όπως έκανε το πολιτικό σύστημα που χρεοκόπησε τη χώρα και ανέστειλε τα όνειρα και τις φιλοδοξίες της ελληνικής κοινωνίας.
Η Αριστερά θα αγωνιστεί με τις νέες και τους νέους για το αύριο της χώρας. Με τη νέα γενιά που δεν εκλιπαρεί σε πολιτικά γραφεία ώστε να «βολευτεί», αλλά διεκδικεί με περηφάνια και αξιοπρέπεια το μέλλον που της αξίζει. Που δεν συμβιβάζεται, δεν ιδιωτεύει και δεν υιοθετεί την λογική του «όλοι είναι ίδιοι», αλλά αγωνίζεται κόντρα στους αρνητικούς συσχετισμούς για ένα άλλο κόσμο, δίκαιο και αλληλέγγυο. Με τη νέα γενιά που απορρίπτει τη μοιρολατρία και μάχεται συλλογικά, με ανιδιοτέλεια και αυταπάρνηση για να αλλάξει την τύχη αυτού του τόπου. Και θα την αλλάξει.

 

Γιάννης Βουλγαράκης

μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

 

Άκης Καλαμαράς

μέλος Συντονιστικού ΝΕ Μαγνησίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

 

Γιάννης Μπουλέκος

μέλος ΝΕ Ανατολικής Αττικής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

 

Προηγούμενο
Επόμενο