26 Σεπτεμβρίου 2021

Οι παλιές Φυλακές Ωρωπού γίνονται κέντρο Δημοκρατίας και Πολιτισμού "Μίκης Θεοδωράκης"


 

ΝΥΧΤΑ ΜΑΓΙΚΗ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ - Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΩΡΩΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΠΩΣ ΟΙ ΠΑΛΑΙΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΙ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ "ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ"


Ήταν μία "Νύχτα Μαγική" αφιερωμένη στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη. Στον προαύλιο χώρο των φυλακών Ωρωπού, πλάι στο κελί του φυλακίστηκε ο μεγάλος μουσουργός και με το φως το φεγγαριού, ο Δήμος Ωρωπού τίμησε τη μνήμη του με την συναυλία της Λαϊκής Ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης" και τις φωνές των Δημήτρη Μπάση, Παναγιώτη Πετράκη και Σαββερίας Μαριολά.
Ο δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης στην ομιλία του ανακοίνωσε πως ο ιστορικός χώρος των παλαιών φυλακών Ωρωπού θα μετονομαστεί σε "Κέντρο Δημοκρατίας και Πολιτισμού Μίκης Θεοδωράκης".

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΚΕΛΙ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

Τη συναυλία τίμησε με την παρουσία της η κόρη του Μαργαρίτα Θεοδωράκη η οποία αναφέρθηκε σε άγνωστες οικογενειακές στιγμές που συνδέονταν με τον Ωρωπό τη δύσκολη περίοδο της χούντας, αλλά και στους αγώνες που έκανε ο Μίκης Θεοδωράκης για την εδραίωση της δημοκρατίας στην Ελλάδα.
Νωρίτερα συνοδευόμενη από τον δήμαρχο Ωρωπού Γιώργο Γιασημάκη και την εκπρόσωπο της Ηλιάννα Νικολέτα Κοσυφάκη επισκέφθηκε το κελί που φυλακίστηκε ο μπαμπάς της και συγκινημένη απόθεσε μία ανθοδέσμη με άσπρα τριαντάφυλλα.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑΣΗΜΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ "ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ"

Ο δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης αφού καλωσόρισε τους καλεσμένους και ευχαρίστησε τη Μαργαρίτα Θεοδωράκη και τον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη για την συνδιοργάνωση της συναυλίας είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του:

"Πριν από 15 χρόνια, το Μάιο του 2006 σε μία συγκινητική εκδήλωση σε μία δημοτική αρχή που είχα την τιμή να είμαι μέλος με δήμαρχο τον Σπύρο Μέξη ο Δήμος Ωρωπός έδωσε το όνομα του Μίκη στο Λύκειο Ωρωπού Εκεί που πλάθονται και διαμορφώνονται τα νέα μέλη της κοινωνίας μπορεί να ταιριάξει και να ανθίσει. Το όνομα του Μίκη είναι πέρα από τον χώρο και τον χρόνο, είναι πέρα από τις κομματικές και τις πολιτικές προσεγγίσεις. Είναι ένα φωτεινό σημάδι που ενώνει του Έλληνες από άκρη σε άκρη της ιστορία. Είναι η ίδια η Ελλάδα που ταξιδεύει. Ο Μίκης είχε πει τότε πως ζει μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές της ζωής του και πως αναλαμβάνει μία ευθύνη και ένα βάρος που είναι οι σκιές των συντρόφων του που αγωνίστηκαν και χάθηκαν. Τιμήθηκε ζωντανός σε αυτόν τον τόπο. Σήμερα που βρίσκεται στα περιβόλια του ουρανού και που συνεχίζει να μας ενώνει και να μας εμπνέει ο Ωρωπός θα συνεχίζει να τον θυμάται και να τον τιμά και να αισθάνεται βαθιά υποχρεωμένος απέναντι του. Πρόταση μας είναι το κέντρο Δημοκρατίας και Πολιτισμού στο οποίο θα μετατραπεί ο ιστορικός χώρος των φυλακών να φέρει το όνομα του και να ονομάζεται "Κέντρο Δημοκρατίας και Πολιτισμού Μίκης Θεοδωράκης". Θα ζει πάντα στις καρδιές μας. Αθάνατος".

ΗΛΙΑΝΑ ΚΟΣΥΦΑΚΗ: ΕΓΙΝΕ ΠΡΑΞΗ ΟΡΑΜΑ ΔΕΚΑΕΤΙΩΝ
Η εκπρόσωπος της οικογένειας του Μίκη Θεοδωράκη, Ηλιάννα Νικολέτα Κοσυφάκη στην ομιλία της είπε μεταξύ άλλων: "Η συναυλία τιτλοφορούμενη "Νύχτα Μαγικιά" είναι φόρος τιμής στη μνήμη του μεγάλου μας μουσουργού κληροδοτώντας την ανθρωπότητα αστείρευτη πνευματική και πολιτιστική παρακαταθήκη. Διευθύνεται καλλιτεχνικά από την Μαργαρίτα Θεοδωράκη η οποία επιδεικνύει τη δέουσα αφοσίωση και αγάπη στο έργο του πατέρα της επιτυγχάνοντας τη διάδοση του παγκοσμίως. Η συναυλία συνιστά την πιο εξέχουσα διοργάνωση του Δήμου Ωρωπίων με την αμοιβαία συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής μετά το επίτευγμα της παραχώρησης των παλαιών φυλακών Ωρωπού από το υπουργείο δικαιοσύνης στο Δήμο μας. Το εγχείρημα αυτό πραγματοποιήθηκε με τις συντονισμένες ενέργειες της δημοτικής αρχής και ιδιαιτέρως του δημάρχου Γιώργου Γιασημάκη υλοποιώντας έμπρακτα ένα μεγαλόπνοο όραμα δεκαετιών. Το αποψινό δειλινό μας βρίσκει στον περίβολο ενός ιστορικού χώρου όπου κρατήθηκε ο Μίκης Θεοδωράκης. Η συναυλία έχει διπλή στόχευση. Αφενός είναι αφιερωμένη στη μνήμη της οικουμενικής προσωπικότητας του Μίκη Θεοδωράκη και αποτελεί τον αρτιότερο τρόπο ανάδειξης των παλαιών φυλακών Ωρωπού σε κέντρο δημοκρατίας και πολιτισμού".

ΓΚΙΟΥΓΚΗΣ: ΘΑ ΤΟΝ ΤΙΜΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ

Ο πρόεδρος του Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών Ευάγγελος Γκιούγκης στον χαιρετισμό του είπε μεταξύ άλλων: "Ο Μίκης θα είναι πάντα μέσα στις καρδιές μας. Για μας ήταν οδηγητής στους αγώνες. Με ευχαρίστηση άκουσα από τον δήμαρχο Γιώργο Γιασημάκη πως ο χώρος θα ονομαστεί σε "Μίκης Θεοδωράκης". Οταν ήμασταν φυλακισμένοι τραγουδούσαμε τα τραγούδια του. Μας άφησε μεγάλη κληρονομιά και θα τον τιμούμε πάντα".

ΠΑΤΟΥΛΗΣ: Ο ΜΙΚΗΣ ΕΝΩΣΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης που ήταν συνδιοργανωτής της υπέροχης βραδιάς δήλωσε: "Με συγκίνηση βρίσκομαι σε ένα από τα πιο σημαντικά τοπόσημα της Αττικής. Οι παλιές φυλακές Ωρωπού υπήρξαν για χρόνια ένα ανοιχτό τραύμα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Ο εθνικός διχασμός που έβαλε εμπόδιο στην πρόοδο της χώρας και στην ανάπτυξη της δημοκρατίας, διέρρηξε την κοινωνική συνοχή και άφησε βαθιές πληγές. Αυτοί οι τοίχοι κράτησαν φυλακισμένους χιλιάδες Έλληνες μεταξύ άλλων και το Μίκη Θεοδωράκη, θύμα και αυτός της μισαλλοδοξίας. Κανένα κελί και μια φυλακή δεν στάθηκε ικανό να κλειδώσει τη λάμψη του έργου του. Μόνο μια ώριμη δημοκρατία μπορεί να αντικαθιστά το σκοτάδι με το φως και τη βαρβαρότητα με το πνεύμα. Ο Μίκης Θεοδωράκης κατάφερε να ενώσει όλους τους Έλληνες. Για την Περιφέρεια Αττικής ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια αλλά είναι η ίδια η ζωή και ο ίδιος ο άνθρωπος. Ευχαριστώ τον δήμαρχο Ωρωπού Γιώργο Γιασημάκη για την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε και είναι προσωπική μου δέσμευση πως θα στηρίξω με κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο τον πολιτισμό και ελπίζω το έργο του Μίκη Θεοδωράκη να μας σηκώνει πάντα λίγο ψηλότερα".

Την συναυλία παρακολούθησαν ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο Βουλευτής Αττικής της Ν.Δ. Βασίλης Οικονόμου, ο Βουλευτής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης, ο Βουλευτής Αττικής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, ο αναπληρωτής αντιπεριφερειάρχης Αττικής Νικόλαος Πέππας, ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Θανάσης Αυγερινός, ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, ο δήμαρχος Αχαρνών Σπύρος Βρεττός, περιφερειακοί σύμβουλοι, διατελέσαντες δήμαρχοι του Δήμου Ωρωπού, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου έχοντας τηρήσει όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.


Περισσότερες φωτογραφίες - fotogalery στο:Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Ωρωπού

Προηγούμενο
Επόμενο