24 Αυγούστου 2021

Σύσκεψη του ΚΚΕ στην Σκάλα Ωρωπού για τις πρόσφατες πυρκαγιές

 

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σύσκεψη - συζήτηση στη Σκάλα Ωρωπού διοργάνωσε η ΚΟ Ωρωπού του ΚΚΕ το Σάββατο 21 Αυγούστου, με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Τη συζήτηση άνοιξε ο Νίκος Γκοντζιάς μέλος της Τομεακής Επιτροπής Βόρειου Τομέα της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και γραμματέας της ΚΟ Ωρωπού. Ομιλητής ήταν ο Θοδωρής Σκολαρίκος, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ. Παρέμβαση στη συζήτηση έγινε από τον Μιχάλη Χασιώτη, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ωρωπού.  

Ο Θοδωρής Σκολαρίκος αναφέρθηκε στις τραγικές και οδυνηρές συνέπειες από την εγκληματική ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας με επίκεντρο την πρόληψη, μπροστά στην οποία ο εργατικός - λαϊκός κόσμος πήρε την κατάσταση στα χέρια του, γεγονός που απέδειξε για μια ακόμα φορά ότι ο μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό.

Επισήμανε ότι η ΝΔ είναι μία ακόμη αυτουργός σε αυτό το διαρκές και κατά συρροή έγκλημα σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος, της λαϊκής περιουσίας και απειλής της ανθρώπινης ζωής, που βαραίνει διαχρονικά όλες τις κυβερνήσεις.

Τόνισε ότι η πολιτική που ευαγγελίζονται και υλοποιούν τα αστικά κόμματα, δεν μπορεί να συμβαδίσει με τις λαϊκές ανάγκες, ότι το αστικό κράτος δεν μπορεί να υπηρετήσει ταυτόχρονα τα συμφέροντα του κεφαλαίου και αυτά του λαού. Οι «έκτακτες καταστάσεις» και οι διαδοχικές καταστροφές για τον λαό γίνονται «κανονικότητα» στο πλαίσιο ενός συστήματος που έχει για «θεό» το κέρδος. Τα πάντα μπαίνουν στο «ζύγι» του κόστους - οφέλους για το κεφάλαιο, που βρίσκει πάντα ριγμένο τον λαό και τις ανάγκες του.

Ανέδειξε ότι η εμπορευματοποίηση των δασών και η αξιοποίησή τους, ως πεδία κερδοφόρων επενδύσεων, είναι η βαθύτερη αιτία που βρίσκεται πίσω από τις καταστρεπτικές δασικές πυρκαγιές. Η δασοπροστασία και η ανάπτυξη των δασικών οικοσυστημάτων γίνεται μόνο στο βαθμό που κρίνεται συμφέρον από το κεφάλαιο, οδηγώντας εκτός των άλλων στη συστηματική υποχρηματοδότησή τους.

Τόνισε ότι η δίκαιη οργή και η αγανάκτηση του λαού μας απαιτείται να εκφραστούν σε ένταση της συγκινητικής αλληλεγγύης που εκδηλώνεται στους πυρόπληκτους, να γίνει οργάνωση και αγώνας για να αποζημιωθούν για το σύνολο των ζημιών που έχουν υποστεί, να σταθούν στα πόδια τους, να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Να γίνει οργάνωση και αγώνας για την προστασία του λαού που οι κυβερνήσεις διαχρονικά αντιμετωπίζουν ως κόστος.

Ο λαός δεν μπορεί να ελπίζει από την επιτάχυνση της πολιτικής που τον έφερε ως εδώ, να εναποθέσει τις ελπίδες του στην περίφημη πράσινη ανάπτυξη που έχουν κάνει σημαία η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ και που κύριο στόχο δεν έχει την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά τη θωράκιση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου.

Η υλοποίηση των σημερινών επιστημονικών και τεχνολογικών δυνατοτήτων, για την πρόληψη και την προστασία από φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές, μπορεί να διασφαλιστεί μόνο στο πλαίσιο μιας διαφορετικής οργάνωσης της κοινωνίας, όπου σκοπός της ανάπτυξης θα είναι η ικανοποίηση των αναγκών των πολλών και όχι τα κέρδη των λίγων. Όπου ο εργαζόμενος λαός θα κάνει κουμάντο στον πλούτο που παράγει καθημερινά.

Καταλήγοντας, απηύθυνε κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης και συστράτευσης με το ΚΚΕ, για να οργανωθεί η διεκδίκηση για την προστασία της ζωής μας, της ζωής των παιδιών μας. Να οργανωθεί η πάλη για τη ζωή και το μέλλον που μας αξίζει.

Από τη μεριά του ο Μιχάλης Χασιώτης αναφέρθηκε στους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς που εποφθαλμιούν τις περιοχές που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές, καθώς και στις διαχρονικές ευθύνες των περιφερειακών και δημοτικών αρχών απέναντι στο έγκλημα.

Ανέδειξε ότι, παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις των κομμουνιστών δημοτικών συμβούλων, για την έγκαιρη λήψη μέτρων και παρά τις ελλείψεις που ανέδειξαν οι καταστροφικές πυρκαγιές του 2017 και η «Μήδεια», τον προηγούμενο χειμώνα, η δημοτική αρχή Ωρωπού διαβεβαίωνε ότι όλα ήταν «καλώς καμωμένα», φτάνοντας στο σημείο να ευχαριστεί την κυβέρνηση και την Περιφέρεια για τη «συνδρομή» τους!

Σημείωσε ότι ο θυμός, η αγανάκτηση, η οργή, αλλά και η λαϊκή πρωτοβουλία πρέπει να γίνουν οργανωμένη διεκδίκηση και δράση για «να διεκδικήσουμε μέτρα προστασίας της ζωής μας και να προστατεύσουμε τον τόπο μας από τα νύχια των επιχειρηματιών που καραδοκούν να βάλουν χέρι στον φυσικό πλούτο, για να μην μείνει κανείς μόνος και απροστάτευτος».






 

Προηγούμενο
Επόμενο