16 Δεκεμβρίου 2020

ο Aμφιάραος ζει και συμμετέχει... στη μάχη για τον Δία (βίντεο)



Πέρα από τα σύνορα του Καλάμου και της Αττικής, πέρα από τα σύνορα της χώρας αλλά και ολόκληρης της Γης βρίσκεται σήμερα ο... Αμφιάραος. Και μάλιστα συμμετέχει στο "στρατό" των Ελλήνων ενάντια στους Τρώες σε έναν πόλεμο που μπορεί να κρατήσει δισεκατομμύρια χρόνια. Ο "πόλεμος" αυτός εξελίσσεται γύρω από τον πλανήτη Δία στο ηλιακό μας σύστημα. Όλα ξεκίνησαν μετά το 1960 όταν το όνομα του αρχαίου Αμφιαράου του Καλάμου, της ιστορικής και μυθολογικής αυτής προσωπικότητας με τις ιαματικές ιδιότητες, ενός γιατρού της αρχαιότητας και συγχρόνως ήρωα της εποχής, δόθηκε σε έναν Αστεροειδή σε τροχιά γύρω από τον Δία. Την  απόφαση να ονομαστεί Αμφιάραος την έδωσε η διεθνής αστρονομική κοινότητα, ενώ τον ανακάλυψε το ζευγάρι Δανών Αστρονόμων Ingrid and Cornelis van Houten  με τον Δανοαμερικανό Αστρονόμο Tom Gehrels στις 24 Σεπτεμβρίου του 1960. Το όνομα του αστεροειδή "10247 Amphiaraos" καθιερώθηκε επίσημα στις 24 Ιανουαρίου του 2000 από το Διεθνές Κέντρο Μικρών Πλανητών (Minor Planet Center).  Πρόκειται για ένα μέλος της ζώνης αστεροειδών του Δία (Τρωικοί αστεροειδείς) που έχουν ονομαστεί "στρατός των Ελλήνων" και έχουν ονομασίες από την αρχαία Ελλάδα. 
Παρόμοια εικόνα με τον αστεροειδή "Αμφίλοχο"
στην παραπάνω φωτό,έχει ο "Αμφιάραος"
(Space Engine)

Οι "Έλληνες" προπορεύονται του Δία κατά τη διάρκεια της περιστροφής του γύρω από τον Ήλιο, ενώ ακολουθεί η ομάδα των ηρώων της Τροίας με αντίστοιχους αστεροειδείς που έχουν ονόματα Τρώων ηρώων. Οι αστεροειδείς αυτοί επηρεασμένοι από την ισχυρή βαρυτική έλξη του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος σχηματίζουν αυτές τις δύο ομάδες που περιστρέφονται και ακολουθούν τον πανέμορφο αέριο γίγαντα. Ο "Αμφιάραος" είναι ένα σκοτεινό ουράνιο σώμα που δεν αντανακλά αρκετό φώς από τον ήλιο λόγω της χημικής του σύνθεσης που αποτελείται από παρόμοια συστατικά με αυτά της γής. 


Έχει μικρή πυκνότητα, χαμηλή βαρύτητα και διάμετρο 26.83  χιλιόμετρα. Περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του σε 34.26 ώρες και γύρω από τον ήλιο μία φορά κάθε 12 χρόνια και έναν μήνα. Απέχει από την Γή 4 φορές την απόσταση ανάμεσα στην Γή και τον Ήλιο. Τελευταία φορά παρατηρήθηκε με τα τηλεσκόπια του Παρατηρητηρίου Haleakalā στην Χαβάη, στις 13 Νοεμβρίου του 2020.

Δείτε την τροχιά του Αμφιάραου από το Παρατηρητήριο της NASA:



 
Προηγούμενο
Επόμενο