16 Δεκεμβρίου 2020

Κατάθεση ερώτησης για την υποβάθμιση του Μουσείου Ζυγομαλά, στην περιοχή του Αυλώνα

 

Η Μαρία Απατζίδη, βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΜεΡΑ25, κατέθεσε στις 15/12/2020  ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, για την υποβάθμιση του Μουσείου Ζυγομαλά, στην περιοχή του Αυλώνα  .   

Η κα Απατζίδη ανέφερε ότι σύμφωνα με πληθώρα δημοσιευμάτων, το Υπουργείο Πολιτισμού προβαίνει σε διαδικασία υποβίβασης του Μουσείου Ζυγομαλά και απορρόφησής του από το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού (ΜΝΕΠ).

Η βουλευτής σημείωσε ότι η πολιτιστική και ιστορική αξία του συγκεκριμένου Μουσείου είναι ανεκτίμητη. Είναι λαογραφικό μουσείο το οποίο ιδρύθηκε το 1937 από την Λουκία Ζυγομαλά και βρίσκεται στον Αυλώνα Αττικής. Μετά  τον θάνατο της Λουκίας Ζυγομαλά, το μουσείο περιήλθε στην κυριότητα του ελληνικού κράτους.  

Η κα Απατζίδη τόνισε  ότι η ψήφιση του νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού   με τον οποίο εμπορευματοποιείται το σύνολο του αρχαιολογικού και πολιτιστικού πλούτου της χώρας, αποτελεί δυσμενή εξέλιξη και για το Μουσείο Ζυγομαλά, καθώς εγκρίνεται η σύναψη προγραμματικής σύμβασης του Μουσείου Ζυγομαλά με το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού.

Η κα Απατζίδη υπογράμμισε ότι η απόφαση αυτή δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας η οποία ζητάει να διασφαλιστεί η παραμονή του μουσείου στην εποπτεία του Υπουργείου, χωρίς να απορροφηθεί από το ΜΝΕΠ. Η περιοχή του Αυλώνα θα στερηθεί ένα σημαντικό πολιτιστικό αγαθό, ενώ παράλληλα αλλοιώνεται ριζικά ο χαρακτήρας του Ιδρύματος Ζυγομαλά, ενάντια στη θέληση της ιδρύτριάς του, Λουκίας Ζυγομαλά.

Η βουλευτής κατέληξε ρωτώντας  την  Υπουργό για το πώς προτίθεται να επιλύσει το ζήτημα του υποβιβασμού του Μουσείου Ζυγομαλά και της απορρόφησής του από το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού.

 

Από το Γραφείο Τύπου



Προηγούμενο
Επόμενο