18 Δεκεμβρίου 2020

"Υπερασπιζόμαστε το Δημόσιο και Δωρεάν σχολείο για ΟΛΑ τα παιδιά!"

 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ωρωπός 18/12/2020

Όταν το Σάββατο (14/11) το υπουργείο ανακοίνωσε το κλείσιμο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μας βρήκε όλους (εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές) τελείως απροετοίμαστους... Παιδιά και δάσκαλοι χωρίς συνδέσεις ίντερνετ και υπολογιστές να δίνουν μάχη με κάποιο κινητό να συνδεθούν στο μάθημα! Με ανακοίνωση του σχολείου μας, 30 παιδιά δεν είχαν δυνατότητα πρόσβασης στο ιντερνετ ή pc !!!

Αλλά όσο απαθής ήταν η πολιτεία και η τοπική αυτοδιοίκηση, τόσο μεγάλη ευαισθησία έδειξαν οι συντοπίτες μας, που έτρεξαν να συνδράμουν με ότι τους περίσσευε ή και όχι, για να βοηθήσουν αυτά τα παιδιά. Σε όλους αυτούς αξίζει ένα ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ και ένα ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

Σήμερα ένα μήνα μετά, από τα 30 παιδιά, τα τελευταία 9 θα πάρουν από τη μεγάλη αυτή προσφορά του κόσμου τα 6 καινούρια ΤΑΜΠΛΕΤ που εξασφάλισε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων μαζί με 3 ακόμη που περιμένουμε εδώ και 20 ημέρες(!) να έρθουν από τις αποθήκες των ΕΛΤΑ και ελπίζουμε να ξεμπλοκάρουν και αυτά άμεσα!

Σήμερα το υπουργείο με τη μηδενική προετοιμασία και το "ξαφνικό" lockdown, ζητάει από τους εκπαιδευτικούς να προχωρήσουν σε κανονική κατάθεση βαθμολογίας για το α' τρίμηνο, θεωρώντας ότι η ροή της εκπαιδευτικής διαδικασίας ήταν κανονική και ότι όλα εξελίχθηκαν ομαλά.

Όμως τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν ομαλά γιατί και εκπαιδευτικοί και οικογένειες μαθητών χτυπήθηκαν από την πανδημία και γιατί οι συνέπειες της καραντίνας αγγίζουν τη συντριπτική πλειοψηφία. Η εμπειρία μας, δείχνει ότι οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνονται. Όχι μόνο λόγω της έλλειψης μέσων. Η έννοια της τάξης και της εκπαιδευτικής σχέσης, βασικών στοιχείων της εκπαίδευσης, διαλύονται.

 Η τηλεκπαίδευση όχι απλά δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό, αλλά όταν αντικαθιστά τη ζώσα εκπαίδευση, το τραυματίζει ανεπανόρθωτα. Επιπλέον οι υλικές συνθήκες για ανεξάρτητη μελέτη/εργασία στο σπίτι είναι προφανώς πολύ άνισες. Και σίγουρα παιδιά λαϊκών τάξεων, που η σχέση τους με τη γνώση δεν έχει δρομολογηθεί λόγω δυσκολιών του οικογενειακού τους περιβάλλοντος, αλλά οικοδομείται στο σχολείο μέρα με τη μέρα, όταν αυτό λείπει, πιο εύκολα οδηγούνται στην παραίτηση και την εγκατάλειψη. 

Πολύ περισσότερο τα παιδιά μεταναστών και προσφύγων, που με την πλήρη αδιαφορία της πολιτείας «δεν έχουν πάει ούτε μια μέρα στο δημόσιο σχολείο από τη στιγμή που άνοιξαν επίσημα φέτος». Πρόκειται για μια «θρασύτατη καταπάτηση» του δικαιώματός για πρόσβαση στην εκπαίδευση.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σκάλας Ωρωπού και Ν. Παλατίων καλεί το σύλλογο διδασκόντων να αντιμετωπίσει το ευαίσθητο ζήτημα της βαθμολόγησης και των απουσιών των μαθητών μας με αίσθημα παιδαγωγικής ευθύνης και με συλλογικές αποφάσεις να μην προχωρήσουν στη βαθμολόγηση και την καταχώρηση απουσιών στους μαθητές.

Σήμερα που η τηλεκπαίδευση ΔΕΝ είναι Δημόσια και Δωρεάν, ΔΕΝ είναι ισότιμη για όλα τα παιδιά. Καμία απουσία - Καμία Βαθμολογία!

Το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σκάλας Ωρωπού και Ν.Παλατίων σας περιμένει την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου από τις 9:00 μέχρι τις 13:00 στην αιμοδοσία που διοργανώνει στο χώρο του σχολείου μας.

Τέλος ευχόμαστε σε όλους ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ με ΥΓΕΙΑ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ και ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
1ου ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΣΚ.ΩΡΩΠΟΥ & Ν.ΠΑΛΑΤΙΩΝ
Προηγούμενο
Επόμενο