30 Μαΐου 2020

Να μην γίνει η περιοχή μας μια απέραντη φυλακή της Ε.Ε. – Τώρα απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών



Δήλωση των δημοτικών συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης Ωρωπού Μιχάλη Χασιώτη και Βασίλη Γεωργόπουλου:


«Ο εγκλωβισμός 4.000 και πλέον προσφύγων και μεταναστών στην Μαλακάσα είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας τόσο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ με την Ε.Ε., για να μετατραπεί η χώρα μας σε μία απέραντη φυλακή.
Ήδη από το Μάρτιο η κυβέρνηση δημιούργησε δίπλα στην ανοικτή δομή φιλοξενίας και μία δεύτερη κλειστή δομή-φυλακή όπου έχει στοιβάξει πρόσφυγες και μετανάστες σε σκηνές ανά δεκάδες σε άθλιες συνθήκες, χωρίς να έχει λάβει κανένα μέτρο υγιεινής και ασφάλειας.
Οι δήμοι  συμβάλλουν στην υλοποίηση του εγκλωβισμού αυτού και λαμβάνουν από την κυβέρνηση χρήματα με τον δήμο Ωρωπού να λαμβάνει για το έτος 2019 263.000 € και για τους πρώτο τρίμηνο του 2020 περίπου άλλα 100.000 €.
Ο νεκρός πρόσφυγας που παρασύρθηκε από διερχόμενο όχημα πριν από λίγες ημέρες,  οι συμπλοκές μεταξύ προσφύγων το προηγούμενο διάστημα στην πλατεία της Μαλακάσας είναι κάποιες από τις τραγικές συνέπειες του μαζικού τους εγκλωβισμού.
Δεν είναι λίγες οι φορές που και οι ίδιοι οι πρόσφυγες με κινητοποιήσεις τους στον κόμβο της Μαλακάσας έχουν διαμαρτυρηθεί για την παραμονή τους στην περιοχή μας και ζητάνε να πάρουν τα ταξιδιωτικά έγγραφα  που δικαιούνται για να μεταβούν στις χώρες τελικού προορισμού τους.
Από την άλλη ο ίδιος ο λαός της περιοχής μας, μην έχοντας να χωρίσει τίποτα με αυτούς τους ανθρώπους, όποτε χρειάστηκε έδειξε έμπρακτα την αλληλεγγύη του, άλλοτε με τρόφιμα άλλοτε με ρούχα άλλοτε με είδη καθαριότητας και υγιεινής κ.α.
Η δίκαιη ανησυχία και οργή των κατοίκων οι οποίοι βιώνουν τις συνέπειες του μαζικού εγκλωβισμού πρέπει να στοχεύει  την κυβέρνηση και την Ε.Ε. που είναι υπεύθυνες για την κατάσταση που βιώνουν. Για αυτό πρέπει οι επόμενες κινητοποιήσεις να στραφούν στο Υπουργείο Προστασίας του πολίτη και έξω από τα γραφεία της Ε.Ε.
Το ΚΚΕ εδώ  και πολύ καιρό, με την φυσική παρουσία βουλευτών, Ευρωβουλευτών και δημοτικών συμβούλων του στην περιοχή αλλά και με παρεμβάσεις στη Βουλή, την Ευρωβουλή και το δημοτικό συμβούλιο όχι μόνο έχει αναδείξει το ζήτημα αλλά και προτείνει λύσεις που είναι τόσο υπέρ των κατοίκων της περιοχής όσο και των προσφύγων και μεταναστών που είναι εγκλωβισμένοι, χωρίς την θέληση τους, στην περιοχή μας.
Θα συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερη ένταση.
Απαιτούμε:
  • Nα μην μετατραπεί η περιοχή μας σε μία απέραντη φυλακή της Ε.Ε.
  • Τον απεγκλωβισμό των προσφύγων και των μεταναστών από την περιοχή μας, να πάρουν όπως δικαιούνται τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα και να μεταβούν στις χώρες τελικού προορισμού τους.
  • Να κλείσει τώρα η νέα κλειστή δομή-φυλακή τους αίσχους προσφύγων και μεταναστών στην Μαλακάσα.
  • Να αποζημιωθούν στο 100% οι κάτοικοι της περιοχής μας που βιώνουν τις συνέπειες του μαζικού εγκλωβισμού των προσφύγων και μεταναστών.
  • Καμία εμπλοκή των ΜΚΟ στην διαχείριση του προσφυγικού».


Προηγούμενο
Επόμενο