31 Μαΐου 2020

ΣΥΡΙΖΑ Καπανδριτίου: "H κατάσταση από τις εγκληματικές πολιτικές της κυβέρνησης είναι εκρηκτική".

Το προσφυγικό – μεταναστευτικό είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο, διεθνές, ζήτημα όπου δοκιμάζονται οι αξίες μας και η ανθρωπιά μας.
Απαραίτητα για την διαχείρισή του είναι ο οργανωμένος σχεδιασμός, η επιδίωξη της μεγαλύτερης δυνατής αποτελεσματικότητας και προπαντός η αλληλεγγύη.
Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα στην Μαλακάσα, στον Δήμο Ωρωπού, από τις εγκληματικές πολιτικές και ενέργειες της κυβέρνησης είναι εκρηκτική.
Η κατάσταση για τους κατοίκους της περιοχής είναι αβίωτη, οι άνθρωποι ή βρίσκονται αμπαρωμένοι πίσω από συρματοπλέγματα στα σπίτια τους ή κυκλοφορούν ανήσυχοι κι ανασφαλείς σαν σε πολεμική ζώνη.
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει να επιδεικνύει πρωτοφανή ανικανότητα στη διαχείριση, έλλειμμα σοβαρού σχεδιασμού και προοπτικής, ασυγχώρητη ανευθυνότητα και προχειρότητα.
Τα κυβερνητικά σκάνδαλα κακοδιαχείρισης και διασπάθισης δημοσίου ή κοινοτικού χρήματος δεν λείπουν και από τον τομέα του προσφυγικού, με απ΄ευθείας αναθέσεις έργων σε ημέτερους υπερκοστολογημένων πολλαπλάσιες φορές. Το υπερφουσκωμένο (4,5 εκατ) πολλαπλάσιο κόστος της νέας «δομής» στη Μαλακάσα έγινε θέμα και με καταγγελία από διεθνή οργανισμό.
Οι αναφορές των κυβερνώντων σε κλειστές δομές – φυλακές συνιστούν εξαπάτηση του κόσμου αφού αντιβαίνουν στους ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανόνες.
Κοντά 4 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στοιβαγμένοι, με κακές συνθήκες διαβίωσης, με απόγνωση, χωρίς προοπτικές, δίπλα σε ένα χωριό 500 κατοίκων.
Τα προηγούμενα χρόνια επί κυβερνήσεων Σύριζα, ο λαός μας με την πολιτισμική του κληρονομιά αγκάλιασε με αλληλεγγύη τους κατατρεγμένους. Το δύσκολο ζήτημα του προσφυγικού, κυβέρνηση και λαός, με συνεργασία και διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, το διαχειρίστηκαν ικανοποιητικά σ΄ένα βαθμό, εμπνέοντας τον θαυμασμό και τους επαίνους του προοδευτικού κόσμου παγκοσμίως παρά τις μεγάλες ροές, τις δυσκολίες και τα οξυμένα προβλήματα, ιδιαίτερα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Διεκδικήθηκε ο επιμερισμός των προσφυγικών ροών σε όλη την Ευρώπη, επιτεύχθηκε με οργανωμένο σχέδιο και επιμέλεια ο διαμοιρασμός τους σε μικρούς πληθυσμούς στην ηπειρωτική χώρα, σε ανθρώπινες συνθήκες, σε δομές, σε σπίτια, σε ξενοδοχεία. Χωρίς να νιώθουν ιδιαίτερες επιβαρύνσεις οι τοπικές κοινωνίες με την κακή εξαίρεση, της κατάστασης στα νησιά.
Με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, με τις παλινωδίες κατάργησης και επανασύστασης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής με την υπαγωγή του από εδώ κι από εκεί, δυστυχώς η κατάσταση στο προσφυγικό, στα νησιά και στην ηπειρωτική χώρα, ξέφυγε δυναμικά προς το πολύ χειρότερο.
Η ζωή για τους κατοίκους της περιοχής της Μαλακάσας έγινε ανυπόφορη.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
  • - Να πάρουν πίσω τις ζωές τους οι κάτοικοι της Μαλακάσας.
  • - Αποσυμφόρηση και αναλογικότητα γεωγραφική και πληθυσμιακή στην διασπορά των μεταναστών, η οποία να εφαρμοστεί άμεσα.
  • - Οικονομικά μέτρα στήριξης των κατοίκων της Μαλακάσας και όλων των Δήμων που φιλοξενούν δομές προσφύγων και μεταναστών ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα της ζωής τους, η οικονομική ευμάρεια, το αίσθημα της ασφάλειας και η μη απαξίωση της περιουσίας τους.
  • - Ανθρώπινες συνθήκες για πρόσφυγες και μετανάστες, σε ολιγοπρόσωπες καλά οργανωμένες ανοιχτές δομές, σε όλη την επικράτεια και όχι σε ολιγάριθμες δομές – στρατόπεδα συγκέντρωσης που είναι η τακτική της Νέας Δημοκρατίας για να ελαχιστοποιήσει το πολιτικό κόστος.
  • - Εκπαίδευση και κίνητρα στους πρόσφυγες και στους μετανάστες για να δημιουργήσουν ομάδες που θα μεριμνούν για την ποιότητα της ζωής εντός της δομής, την επίλυση προβλημάτων την καθημερινότητας και ομαλή προσαρμογή στις τρέχουσες συνθήκες διαβίωσης .
  • - Τη δημιουργία μικρών ανοιχτών δομών με ομοιογενείς και όχι ετερόκλητους πληθυσμούς , ώστε να επιτυγχάνεται ευκολότερα η κοινωνικοποίησή τους και με απώτερο στόχο να μπορούν να ενταχθούν και να αφομοιωθούν δημιουργικά στην κοινωνία μας (ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα), όσοι παραμείνουν στη χώρα μας.ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙΟΥ
30/5/2020
Προηγούμενο
Επόμενο