27 Μαΐου 2020

"Οι κάτοικοι της Μαλακάσας έχουν στερηθεί το δικαίωμα να ζουν ως ελεύθεροι πολίτες"




Δελτίο Τύπου Τοπικού Συμβουλίου Μαλακάσας

Η συμπλοκή μεταξύ μιας ομάδας μεταναστών – φιλοξενουμένων στις δομές - οι οποίοι ήταν  υπό την επήρεια αλκοόλ στην πλατεία της Μαλακάσας το απόγευμα της 24 Μαΐου 2020 και  πολύ περισσότερο η επίθεση σε μια  ανήλικη έφηβη, κάτοικο  του χωριού,  είναι κάποια από τα πιο σοβαρά γεγονότα παραβατικότητας που ταλανίζουν την Τοπική Κοινότητα Μαλακάσας. Εδώ και τέσσερα χρόνια, από τότε ακριβώς που άνοιξαν οι δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. 

Η συμπλοκή αυτή έγινε η αφορμή για να ξεχειλίσει η αγανάκτηση και η οργή των κατοίκων της Μαλακάσας, και να ξεχυθούν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την απελπιστική κατάσταση που βιώνουν καθημερινά.
   
 Ο Δήμαρχος, ο Αντιδήμαρχος Μαλακάσας,  ο Αντιδήμαρχος Αυλώνα, καθώς και ο Πρόεδρος και τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου της Μαλακάσας παρευρέθηκαν στα γεγονότα συμπαραστάθηκαν στους κατοίκους της περιοχής, κι αντάλλαξαν απόψεις μαζί τους, για την εξεύρεση μέτρων προστασίας τους.  

 Είναι κοινή από όλους η γνώμη να βρεθεί άμεσα λύση που θα εξομαλύνει τα προβλήματα της καθημερινότητας των κατοίκων,  θα μειώσει το αίσθημα του φόβου που τους εμποδίζει να κινούνται ελεύθερα στους δημόσιους χώρους,  στις πλατείες, στα γήπεδα και να επισκέπτονται με τα παιδιά τους  τις παιδικές χαρές.
      
Οι κάτοικοι της Μαλακάσας νιώθουν ότι τους έχει στερηθεί το δικαίωμα  να ζουν ως ελεύθεροι Έλληνες πολίτες και δημότες του Δήμου Ωρωπού. 

Ότι έχουν άδικα επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού προβλήματος, γιατί ο πληθυσμός των φιλοξενουμένων είναι υπεράριθμος του πληθυσμού των κατοίκων. 514 κάτοικοι σύμφωνα με την τελευταία απογραφή,  γύρω στους 3000 οι φιλοξενούμενοι στις δομές κι όλο το νούμερο αυξάνεται, γεγονός τραγικό και για αυτούς. 

Γιατί η διαβίωση τους δυσχεραίνεται  εξαιτίας  του υπερπληθυσμού τους,  μέσα σε ένα στρατόπεδο με ανεπαρκείς κι άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Το στρατόπεδο Γερακίνη ενόψει Covid 19 ειδικά, θεωρείται βραδυφλεγής υγειονομική βόμβα. Από άποψη κοινωνική επίσης, θεωρείται ηφαίστειο που βράζει,  έτοιμο να ξεσπάσει την καταστροφική οργή των ανικανοποίητων  φιλοξενουμένων.
      
 Κι άλλα μείζονα θέματα  ασφάλειας προκύπτουν.  Η  πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων  - ήδη έχει συμβεί ένα θανατηφόρο τροχαίο με θύμα έναν πεζό φιλοξενούμενο στις δομές  -   λόγω της ακατάλληλης χωροθέτησης  των δομών ,  και λόγω της άγνοιας των φιλοξενουμένων των δομών του κώδικα συμπεριφοράς των πεζών στους δρόμους κυκλοφορίας οχημάτων.   

Και το σημαντικότατο ζήτημα της ενδεχόμενης  πρόκλησης πυρκαγιάς με ανεξέλεγκτες συνέπειες για το Δήμο, λόγω της συχνής καταγραφής  περιστατικών υπαίθριου μπάρμπεκιου από τους φιλοξενουμένους, - σε δασικές περιοχές γύρω απ το χωριό, την αντιπυρική περίοδο. 
     
Για όλα αυτά τα ζητήματα, το Τοπικό Συμβούλιο Μαλακάσας  καλεί όλους τους δημότες και όλους τους πολιτιστικούς κι εμπορικούς φορείς του Δήμου Ωρωπού, να σταθούν στο πλευρό των κατοίκων της Μαλακάσας, σε μια μεγάλη συγκέντρωση, την Κυριακή 31 Μαΐου και ώρα 11:00 π.μ. στην Μαλακάσα.Στόχο θα έχει να υψώσει μια δυνατή  φωνή διαμαρτυρίας, ενάντια στην ανάλγητη στάση  κι αδιαφορία της Κυβέρνησης, για το μεταναστευτικό πρόβλημα που έχει προκύψει απ’ τη δημιουργία των δομών.  Να  ευαισθητοποιήσει ένα μεγάλο κομμάτι της κοινής γνώμης του Έλληνα πολίτη, να φιλοτιμηθεί κάποτε η Πολιτεία να λάβει το βάρος της ευθύνης της στο ζήτημα αυτό και να εφαρμόσει πολύ πιο ευνοϊκά  και  δίκαια μέτρα για τους φιλοξενούμενους και τους κατοίκους της Μαλακάσας, πριν  οι καταστρεπτικές  συνέπειες  του λάθους χειρισμού της γίνουν  ανεξέλεγκτες και δυσεπίλυτες για ολόκληρο  τον Δήμο μας.

Ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Μαλακάσας
Σπύρος Λίτσας

Τα Μέλη του Τοπικού Συμβουλίου Μαλακάσας
Βαρβάρα Σιδέρη
Ευαγγελία Σημαντήρη
Βασίλειος Αλεξανδρόπουλος
Αικατερίνη Μπαλόκα  
Προηγούμενο
Επόμενο