3 Νοεμβρίου 2019

Όλου του κόσμου το ψωμί



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου, θέλοντας να συμβάλλει ενεργά στη βελτίωση και την ανάπτυξη της σχέσης παιδιών και εφήβων με τον πολιτισμό της καθημερινής ζωής και τα πολιτιστικά αγαθά, υλοποιεί το πολιτιστικό πρόγραμμα «Όλου του κόσμου το ψωμί», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, τους εκπαιδευτικούς και τις οικογενειές τους. Στόχος είναι η εξοικείωση παιδιών και εφήβων (έως 18 ετών) με τον πολιτισμό και η γνωριμία τους με τους πολιτιστικούς χώρους και την πολυπολιτισμική σημασία του ψωμιού ώστε να κατανοήσουν τους στίχους του άγνωστου ποιητή «μη με φωνάζεις “ξένο”, το ψωμί σου δεν διαφέρει απ' το δικό μου», μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων, βιωματικών και διαδραστικών δράσεων, ποιημάτων, παραμυθιών και μουσικής.
Μέσω του προγράμματος θα καλλιεργηθεί ο θαυμασμός και ο σεβασμός προς την υλική και άυλη πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας αλλά και όλων των χωρών του κόσμου καθώς επίσης και ο σεβασμός προς το περιβάλλον, ώστε να καταστούν οι ίδιοι προστάστες και συνεχιστές αυτών.
Ζητούμενο είναι βεβαίως και η προσέλκυση των οικογενειών των μαθητών αυτών, μέσω της παρακίνησής τους από τα παιδιά τους, ώστε να ευαισθητοποιηθούν νέα σύνολα κοινού που θα συμμετέχουν ενεργά, θα συν-διαλέγονται και θα συν-δημιουργούν.
Τα παιδιά και οι έφηβοι θα κληθούν να ζητήσουν από τους γονείς τους να φτιάξουν μαζί ένα ψωμί από την πατρίδα τους ή  και την ιδιαίτερη πατρίδα τους και να καταγράψουν τις ημέρες του χρόνου που αυτό παρασκευάζεται αλλά και τον τυχόν ιδιαίτερο συμβολισμό του.
Κάθε ψωμί - έκθεμα μπορεί να παρoυσιάζεται με μια ζωντανή αναμετάδοση της ομαδικής διαδικασίας ζυμώματος από τους νέους που το ζύμωσαν ή να συνοδεύεται από σχετικές αφηγήσεις, τραγούδια, μαρτυρίες και έθιμα.
Τα παραπάνω ψωμιά θα δημιουργήσουν μία έκθεση που θα παρουσιαστεί σε μια μεγάλη εκδήλωση στο τέλος του έτους και θα συμπεριληφθούν σε λεύκωμα που θα εκδοδεί από το Ευρωπαϊκού Μουσείου Άρτου.
Στην προσπάθεια αυτή, σας απευθύνουμε πρόσκληση συμμετοχής στο Πρόγραμμα ώστε να συμβάλλουμε όλοι μαζί στην εξοικείωση παιδιών και εφήβων με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, την ενδυνάμωση της δημιουργικότητας και της φαντασίας τους.
Δηλώσεις Συμμετοχής έως 15 Νοεμβρίου 2019.
Στοιχεία Επικοινωνίας: Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου, Ανδρούτσου 7, 19014, Βαρνάβας Αττικής Τηλ.: 22950 97870/ 6936 891193




Προηγούμενο
Επόμενο