18 Οκτωβρίου 2018

«Το θέμα είναι να τη βρείς......!»

«Το θέμα είναι να τη βρώ, το θέμα είναι να τη βρείς κι από τα δύσκολα να βγείς.......» τραγουδούσε την δεκαετία του 1960 ο Σταμάτης Κόκκοτας.
Το θέμα είναι να τη βρώ τραγουδούσε , στις αρχές της δεκαετίας του 1970 στην Φλώριντα της Αμερικής ο Φάνης όταν επισκέπτονταν (κάθε Σαββατοκύριακο) τον φίλο του Γιάννη.
Ο Φάνης και ο Γιάννης δύο Ελληνόπουλα (όπως χιλιάδες άλλα), που ακολούθησαν τον δρόμο της θάλασσας, σχεδόν μόλις τέλειωσαν το δημοτικό , για να κερδίσουν χρήματα για τις προσωπικές τους ανάγκες αλλά (κυρίως) και για τις ανάγκες της οικογένειας....
Αφού ταξίδεψαν αρκετά χρόνια σε εμπορικά πλοία και γνώρισαν όλο τον κόσμο, επέλεξαν την Αμερική ως την χώρα των μεγάλων ευκαιριών, την Αμερική της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της Αξιοκρατίας, την Αμερική του Νόμου και της Τάξης, την Αμερική που έχει ευήκοον ούς σε κάθε νέα ιδέα που είναι επωφελής, την Αμερική που βρίσκει τον τρόπο να ξεπερνά γρήγορα τις δυσκολίες υλοποίησης κάθε ιδέας και να κάνει δυνατά, τα αδύνατα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ουτοπική κατά πολλούς (τότε) ιδέα του ταξιδιού:”Από την Γή, στη Σελήνη”, που έχει φθάσει σήμερα στο σημείο να πωλούνται οικόπεδα(στη Σελήνη), και τα δρομολόγια επίσκεψης στη Σελήνη έχουν ήδη προγραμματισθεί!
Ένα Σάββατο, αρκετούς μήνες από το πρώτο εκείνο «το θέμα είναι να τη βρώ» (δηλαδή να βρώ τον τρόπο να γίνω εκατομμυριούχος) ο Φάνης ,περιχαρής, ανακοίνωσε στο Γιάννη: « Το βρήκα
«Τι βρήκες;»
«Θα δείς..»
Λίγο καιρό αργότερα κυκλοφόρησε στην Αμερική το πρώτο διακοσμητικό κεραμεικό πιάτο με φωτογραφία του Έλβις Πρίσλεϊ ενσωματωμένη με τρόπο ανεξίτηλο και ασφαλή στην κεραμεική ύλη, με μία τεχνική που επινόησε ο Φάνης. Σε διάστημα μιας πενταετίας κυκλοφόρησαν 30 τέτοια διαφορετικά πιάτα με θέμα τον Έλβις Πρίσλεϊ και ο Φάνης είχε εφαρμόσει αυστηρά ένα πλαφόν (1.000.000) πιάτα για κάθε νέο πιάτο που παρήγαγε στο εργαστήριό του.Παράλληλα ο Φάνης είχε την φαεινή ιδέα να μεταφέρει την τεχνική  αυτή και σε είδη καθημερινής χρήσεως και να μετατρέψει την επιχείρησή του σε μία αλματωδώς αναπτυσσόμενη εταιρεία την οποία επώλησε, στο απώγειό της, έναντι αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων δολλαρίων , ενώ παράλληλα κράτησε ένα ποσοστό 20% των μετοχών της για τα παιδιά του....
Γράφονται όλα αυτά με σκοπό να φανούν χρήσιμα, να δώσουν εναύσματα στην έντονα προβληματιζόμενη κοινωνία μας και ιδιαίτερα τους νέους μας που βασανίζουν τη σκέψη τους για να βρούν διέξοδο στα αδιέξοδα , όχι φεύγοντας στο εξωτερικό αλλά μένοντας στον τόπο τους που σήμερα είναι η χώρα των πολλών ευκαιριών και για τους Έλληνες.
Σκεφθείτε π.χ.αν μπορέσουμε να κάνουμε προσιτά στην παγκόσμια κοινωνία επιλεγμένα χρηστικά ή μη αντικείμενα που βρίσκονται στα Αρχαιολογικά μας Μουσεία.                                                                                               Ποιά Ιατρική Σχολή, ποιό Υπουργείο Υγείας ,ποιό Νοσοκομείο, ποιός Ιατρικός Σύλλογος, ποιά πρωτοβάθμια δομή Ιατρικής Υπηρεσίας ,ποιό Ιδιωτικό Ιατρείο σε όλο τον κόσμο, δεν θα ήθελε να κοσμείται με την Αναθηματική Στήλη του Αρχίνου, που βρέθηκε στο Αμφιαράειο του Ωρωπού και φέρει την εγχάρακτη επιγραφή:
       «ΑΡΧΙΝΟΣ ΑΜΦΙΑΡΑΩΙ ΑΝΕΘΗΚΕΝ»
Η χώρα μας έχει απεριόριστες δυνατότητες ανάπτυξης και ευημερίας. Εκείνο που της λείπει είναι η δημιουργία του ευνοϊκού εκείνου περιβάλλοντος που υπάρχει σε πολλές χώρες του εξωτερικού και κάνει τους Έλληνες να αναπτύσσονται και να προοδεύουν ενώ οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι αν παρέμεναν στην Ελλάδα,   θα ζούσαν –κατά κανόνα- στη μιζέρια,την απογοήτευση και τον μαρασμό..
« Πρώτα η Αμερική» βροντοφώναξε ο Τράμπ και κέρδισε τις εκλογές, ανατρέποντας το πολιτικό κατεστημένο της χώρας του που κούρασε το λαό της.                                             «Πρώτα η Ελλάδα» μηνύουν τα κόκκαλα των Ελλήνων τα ιερά.
«Πρώτα ο Ωρωπός» είναι η δική μου θέση για τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Η θέση αυτή συνοδεύεται (προσεχώς) και από μία πρόταση που είναι εμπνευσμένη από τον τρόπο που έγιναν Κυβερνήτες της Ελλάδας:α) ο Ιωάννης Καποδίστριας, β) ο Ελευθέριος Βενιζέλος και γ) ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. 


Με τιμή, Γιώργος Γιαμαρέλος. 
 (τ. Ιατρός ΕΣΥ. Δ/ντής Τμήματος Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής στο Ιπποκράτεο Π. Γ.Ν.Α.) 
Προηγούμενο
Επόμενο