19 Απριλίου 2024

Προοπτική: "Οραματίζονται έναν Δήμο χωρίς τη φωνή των Δημοτών"




Στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο μάθαμε δια στόματος της Δημοτικής Αρχής πως υπάρχει η διάθεση "πειραματισμού" με τα Συμβούλια. Οι αρμόδιοι θεώρησαν έξυπνη ιδέα να διεξαχθεί η χθεσινή συνεδρίαση (18/4) στις 3 το μεσημέρι!
Πρόκειται για ώρα εντός του εργασιακού ωραρίου πολλών πολιτών αλλά και Δημοτικών Συμβούλων. Η απόφαση αυτή του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου αυτομάτως αποκλείει τόσο τους εργαζόμενους πολίτες όσο και τους εργαζόμενους συμβούλους να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν στο Συμβούλιο.

Ακόμη και ο Δήμαρχος απουσίαζε σχεδόν από ολόκληρη τη συνεδρίαση προσερχόμενος μόνο λίγα λεπτά πριν το πέρας της 2ωρης συνεδρίασης. Ελάχιστοι πολίτες, κανένας φορέας, κανένας δημοσιογράφος δεν μπορούσε να προσέλθει εκείνες τις ώρες.

Ψυχή της Δημοκρατίας είναι η συμμετοχή. Μια Δημοτική Αρχή που λειτουργεί εις βάρος της συμμετοχής προσθέτοντας πρακτικά εμπόδια, λειτουργεί στην πραγματικότητα σε βάρος της Δημοκρατίας και των θεσμών του Δήμου μας.

Κάτι που επιπλέον αποδεικνύει η Δημοτική Αρχή με την επιμονή της να μην επιλέγει σκόπιμα πρόσωπο για τη θέση του Συμπαραστάτη του Δημότη με στόχο την απαξίωση του θεσμού. Ο Συμπαραστάτης αποτελεί θεσμό διαμεσολάβησης μεταξύ των πολιτών και του Δήμου, αποσκοπώντας στον έγκαιρο εντοπισμό και την αποτελεσματική αντιμετώπιση φαινομένων κακοδιοίκησης, στη διασφάλιση της αμεροληψίας των αποφάσεων και στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Δήμου.

Για ακόμη μια θητεία η θέση αυτή θα μείνει κενή λόγω πολιτικής επιλογής του Δημάρχου. Μια καίρια θέση που διασφαλίζει την αξιοκρατία και τη δικαιοσύνη εντός του Δήμου μας.

Τα δείγματα γραφής είναι γνωστά. Οραματίζονται έναν Δήμο αποχής με απαθείς πολίτες. Έναν Δήμο για λίγους αποκλείοντας με κάθε μέσο τη συμμετοχή των πολιτών. Αποκλείουν την πληροφόρηση των δημοτών, βάζουν εμπόδια σε κάθε διαφορετική φωνή μιλώντας με ειρωνεία και αλαζονεία σε όποιον ζητά τα αυτονόητα.

Τιμούμε την ψήφο των συνδημοτών μας και την ευθύνη της Αντιπολίτευσης που μας έδωσαν. Την ευθύνη να στεκόμαστε απέναντι σε όσα θεωρούμε επιβλαβή για τον τόπο μας. Τόσο η σκόπιμη ακύρωση της θέσης του Συμπαραστάτη του Δημότη, όσο και τα εμπόδια στην συμμετοχή και την παρακολούθηση των Δημοτικών Συμβουλίων είναι ενέργειες επικίνδυνες για τους πολίτες. Δηλώνουμε την αντίθεση μας και τη δέσμευση μας να πιέσουμε για την διευθέτηση τους.


Δελτίο Τύπου
19.04.24


Δημήτρης Κιούσης
Επικεφαλής του Συνδυασμού
"Προοπτική για τον Ωρωπό"
Προηγούμενο
Επόμενο