5 Οκτωβρίου 2023

Η Δύναμη των Σκέψεων και των Λέξεων


Ο λόγος είναι η αρχή της δημιουργίας. Κάθε σκέψη δημιουργεί εικόνα και συναίσθημα. Κάθε λέξη που προφέρω και ακούω έχει δόνηση που αντιστοίχως δημιουργεί μια αίσθηση και ένα ή αλυσιδωτά, συναισθήματα, ανάλογα με τους συσχετισμούς που υπάρχουν στον υποσυνείδητο νου μας.

Οι λέξεις και οι σκέψεις δημιουργούν την πραγματικότητα που ζούμε.
Έχοντας επίγνωση αυτής της δύναμης, μπορούμε να επιλέγουμε συνειδητά το τι θα σκεφτούμε και το πώς θα εκφραστούμε.

Είμαι η Μαρία Καραγιάννη, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης και Ενεργειακή θεραπεύτρια στο @MyTruePath, μεταξύ άλλων, τα τελευταία οκτώ χρόνια. Μένω και εργάζομαι στο Μαρκόπουλο Ωρωπού εδώ τρία χρόνια, επέλεξα αυτό τον τόπο και τον αγαπώ, όπως και τους ανθρώπους του.

Είμαι εδώ λοιπόν, για να σας παρουσιάσω μια πρώτη λίστα με τις προτεινόμενες επιθυμητές λέξεις και εκφράσεις, αντί αυτών που χρησιμοποιούμε και θα θέλαμε να αντικαταστήσουμε.
Τίποτα δεν είναι λάθος και ή σωστό ουσιαστικά στο λόγο, εννοιολογικά μιλώντας. Εμείς το ορίζουμε. Όλες οι λέξεις και φράσεις έχουν μια δόνηση και αντιστοίχως μια δύναμη και ενέργεια.
Αλλάζοντας αυτή την ενέργεια, αυτή τη δόνηση, χρησιμοποιώντας μια λέξη με θετικό πρόσημο, αλλάζουμε το συναίσθημα μας, αλλάζοντας απλώς το λεξιλόγιο μας.

ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ.

Για παράδειγμα, λέξεις όπως τρομερό φοβερό, καταπληκτικό, δεν υπάρχει, χρησιμοποιούνται για να δηλώσουν κάτι το τελείως αντίθετο με αυτές. Εδώ εμπεριέχεται ο τρόμος, ο φόβος, η κατάπληξη-αρνητική έκπληξη και η ανυπαρξία. Στην πραγματικότητα όμως, θέλουμε να δηλώσουμε θαυμασμό.
Αντιστοίχως λοιπόν σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορούμε να αντικαθιστούμε με τις λέξεις, υπέροχο, θαυμάσιο, εκπληκτικό, θεσπέσιο, φανταστικό, μαγικό, μοναδικό κλπ.

Επίσης φράσεις όπως ανυπομονώ, δηλώνουν έλλειψη υπομονής, η οποία όμως είναι αρετή και την θέλουμε..... Αντικαθιστούμε για παράδειγμα, με το : σας περιμένω με χαρά και ενθουσιασμό, ή δεν βλέπω την ώρα!

Το ρήμα επίσης ζηλεύω, στο οποίο προσθέτουμε συχνά "με την καλή έννοια", δηλώνει αυτό που λέει. Για παράδειγμα, σε ζηλεύω, με την καλή έννοια...Οι λέξεις έχουν μόνο μία έννοια. Δεν έχουν καλή και κακή. Εδώ λοιπόν για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε με το ρήμα θαυμάζω ή σε θαυμάζω, ή πολύ θα το ήθελα και για μένα - μπράβο σου!

Κάτι άλλο που ακούμε συχνά είναι "το παλεύω".Υπάρχει σκληρότητα ή ακόμα και βία, μέσα στη λέξη πάλη. Μπορούμε εδώ να επιλέξουμε να πούμε π.χ. είμαι στη διαδικασία, δοκιμάζω πράγματα κλπ. Όπως επίσης και "το προσπαθώ ή θα προσπαθήσω". Εδώ σημαίνει ότι κάτι μπορεί να γίνει ή να μην γίνει. Μπορούμε π.χ. να πούμε το κάνω ή βρίσκω τρόπους να γίνει.

Το "Φοβάμαι ότι", μπορεί επίσεις θαυμάσια να αντικατασταθεί με το νομίζω ή πιστεύω ότι... Επίσης όταν λέμε "να καταφέρω" έχει πρώτο συνθετικό τη λέξη κατά. Προτιμούμε το "να κάνω, να ολοκληρώσω, να δημιουργήσω".

Η λέξη εκμεταλλεύομαι, μπορεί να αντικατασταθεί από τη λέξη αξιοποιώ. Π.χ, θέλω να αξιοποιήσω τις ικανότητες των συνεργατών μου, αντί να εκμεταλλευτώ.

Φράσεις συχνές όπως, "πάω κόντρα", "είμαι κατά", ενισχύουν αυτό το οποίο απευχόμαστε και δεν θέλουμε, γιατί εστιάζουμε εκεί. Είναι προτιμότερο π.χ. να πούμε "είμαι υπέρ" σε ότι θέλουμε να υποστηρίξουμε.

Π.χ. αν πω είμαι κατά του πολέμου, η εικόνα που έχω στο μυαλό αυτή τη στιγμή είναι πόλεμος. Αν όμως πω, είμαι υπέρ της ειρήνης, αυτόματα η εικόνα αλλάζει και έχω στο μυαλό μου ειρήνη. Αυτό που επιθυμώ δηλαδή.

Κατά αυτόν τον τρόπο αλλάζω τον τρόπο σκέψης μου, αλλάζοντας απλώς το λεξιλόγιο μου. Αυτό με τη σειρά του έχει σαν αποτέλεσμα να αλλάζει το συναίσθημα μου και αυτό να αλλάζει τις επιλογές μου και τη δράση μου. Συνεπώς αλλάζει το μοτίβο της ζωής μου. Είναι ο τρόπος να δημιουργήσω συνειδητά βήμα βήμα μια επιθυμητή πραγματικότητα.

'Ετσι λοιπόν είναι κατανοητό γιατί η έκφραση "ο κόσμος να χαλάσει" ή "να γκρεμιστεί το Σύμπαν", είναι φράσεις που δεν εξυπηρετούν και καλό θα ήταν να αποφεύγονται.
Υπάρχει πάντα και ο κίνδυνος να το υλοποιήσουμε. Έτσι προτιμούμε να πούμε, "θα γίνει οπωσδήποτε". Επίσης αποφεύγουμε εδώ και το "με κάθε κόστος", γιατί πολύ πιθανό να υλοποιήσουμε αυτό "το κόστος". Μπορούμε να πούμε π.χ. θα κάνω ότι χρειαστεί για να πετύχω.

Συνεπώς μιλάμε και σκεφτόμαστε με επίγνωση, επιλέγοντας το λεξιλόγιο μας.

Η λίστα του λεξιλογίου είναι αρκετά μεγάλη, όπως καταλαβαίνετε.
Μπορείτε κι εσείς να εξασκηθείτε παρατηρώντας τις σκέψεις σας, καθώς και τις λέξεις που χρησιμοποιείτε, συμπληρώνοντας  μια λίστα, με λέξεις που επιλέγετε αντί άλλων που χρησιμοποιούσατε μέχρι τώρα.

Δοκιμάστε το και πολύ θα χαρώ να μου επικοινωνήσετε τις διαφορές που διαπιστώσατε στην καθημερινότητα σας.
Είμαι στη διάθεση σας να συζητήσουμε τις σκέψεις σας.


Επικοινωνία για ατομικά ραντεβού, σεμινάρια και δράσεις του @MyTruePath ,στο email mariekarayanni@gmail.com και
στο τηλ. 6932921171.



Με αγάπη και φως

Μαρία Καραγιάννη
Well-Being & Spiritual Coach
ThetaHealing Teacher & Practitioner
MAT Practitioner


Προηγούμενο
Επόμενο