3 Οκτωβρίου 2023

"Αγνωστες πτυχές του τόπου μας" του Κωνσταντίνου Καρύδα




Βρισκόμαστε σχεδόν μια εβδομάδα πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές και το κλίμα πόλωσης γίνεται εντονότερο, όσο πλησιάζουμε στην όγδοη μέρα του Οκτώβρη. 
Παρόλα αυτά, σαν νέοι άνθρωποι πρέπει να σκεφτόμαστε διαφορετικά. Την ιδέα για το κείμενο μου την έδωσε ένας πολύ καλός μου φίλος σε μια κουβέντα που είχαμε, σχετικά με την αξιοποίηση του τόπου μας. Ως επί το πλείστον ο κόσμος επιλέγει το Δήμο μας για απόδραση, προκειμένου να συνδυάσει το θαλάσσιο με το ορεινό τοπίο. 
Υπάρχουν όμως κι άλλες «επιλογές» γι’ αυτούς που μας επισκέπτονται. Επιλογές αρχαιολογικών μνημείων, υδροβιότοπων και μοναστηριών, τις οποίες οφείλουμε να αναδείξουμε για να κάνουμε το Δήμο ελκυστικότερο. Ας ξεκινήσουμε με το «Αμφιάρειο». Ήταν το μεγαλύτερο στην αρχαία Ελλάδα ιερό του χθόνιου θεού και ήρωα του Άργους Αμφιαράου. Σε όλη την περίοδο της λειτουργίας του ήταν το εθνικό ιερό του Ωρωπού, μιας από τις παλαιότερες πόλεις της αρχαίας Ελλάδας. Πολλοί από μας δεν το έχουμε επισκεφτεί και αυτό φανερώνει την άγνοια μας.
Το θρησκευτικό υπόβαθρο της περιοχής είναι ιδιαίτερα έντονο, αφού υπάρχουν πολλά μοναστήρια, τα οποία επισκέπτονται πιστοί από όλη την Ελλάδα. Το μετόχι του γυναικείου Ιερού Ησυχαστηρίου της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Μήλεσι Αττικής, για παράδειγμα βρίσκεται μεταξύ του Ωρωπού και της Μαλακάσας, βόρεια της Αθήνας. Το μοναστήρι – μετόχι είναι γνωστό σε όλη την Ελλάδα, καθώς ιδρύθηκε από τον Όσιο Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη, γνωστό και αγαπητό γέροντα και άγιο του περασμένου αιώνα. Η ανδρική Ιερά Μονή Παρακλήτου, επίσης βρίσκεται σε μια καταπράσινη περιοχή στη θέση Mετόχι της περιοχής Ωρωπού Αττικής, σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από τη θάλασσα του Eυβοϊκού και ατενίζει τα βουνά της Εύβοιας.
Αρκετά ανεπτυγμένη είναι η χλωρίδα και η πανίδα του τόπου μας. Οι φυσικοί καταρράκτες στον Κάλαμο και την Μαυροσουβάλα, η λίμνη του Κοκκινόβραχου (μια εκ των δυο φυσικών στην Αττική) είναι μερικά μόνο από τα τοπία αυτά. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει για τον υδροβιότοπο στον Αγ. Κωνσταντίνο Ωρωπου. Είναι ένας πολύ σημαντικός υδροβιότοπος, αφού αποτελεί σταθμό για πολλά μεταναστευτικά είδη πουλιών.
Κλείνοντας θα ήθελα να κάνω μια αναφορά στις «Παλαιές Φυλακές Ωρωπού», ένας χώρος με μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά για τον τόπο μας, αφού εκεί βρισκόταν και ο αείμνηστος Μίκης Θεοδωράκης. Ένα μέρος, το οποίο θα μετατραπεί σε «Κέντρο Πολιτισμού», και θα γίνει σημείο αναφοράς όλου του Δήμου. Παράλληλα με αυτό το έργο η δημοτική αρχή κατάφερε να εξασφαλίσει το έργο «Ανάπλασης της Σκάλας Ωρωπού και των Νέων Παλατιών». Πρόκειται για δυο μεγαλόπνοα σχέδια, τα οποία επρόκειτο να ξεκινήσουν μέχρι το τέλος του χρόνου, σηματοδοτώντας την αρχή εξέλιξης του τόπου μας. Ενός τόπου που μας έχει ανάγκη όλους μας. Αφήνουμε πίσω το παρελθόν και κοιτάμε το μέλλον. Ένα μέλλον το οποίο θα ανήκει στο ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΟ, ώστε εμείς και τα παιδιά μας να έχουμε μια καλύτερη ζωή.
Κωνσταντίνος Καρύδας
Υπ. Δημοτικός σύμβουλος
με τη «Συνεργασία Ευθύνης»



Προηγούμενο
Επόμενο