11 Αυγούστου 2023

"Lifestyle Medicine" της Αθηνάς Γρέκα

 

Ιατρικές οδηγίες θεραπευτικής προσέγγισης; 
Ή και μια πιο ολιστική αντιμετώπιση και καθοδήγηση των ασθενών μας με αλλαγή του τρόπου ζωής;

Η παχυσαρκία, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο διαβήτης, ο προδιαβήτης,το  μεταβολικό σύνδρομο, η υπέρταση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, οι δυσλιπιδαιμίες αρθρίτιδα- οστεοπόρωση ,οι αναπνευστικές παθήσεις,  ακόμα και ο καρκίνος είναι μόνο κάποιες από τις βασικές αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας του σύγχρονου κόσμου και έχουν ως υπόβαθρο τις συνθήκες ζωής του σύγχρονου ανθρώπου και της στροφής σε επιβλαβείς συνήθειες.

Οι ιατρικες οδηγίες μας, σαφώς εξασφαλίζουν την φαρμακευτική και θεραπευτικη προσέγγιση της καθε περιπτωσης ασθενους ξεχωριστα, αντιμετωπιζοντας τα αίτια των ασθενειών. 

Οταν ομως αυτες πλαισιωνονται και  συνοδεύονται και από οδηγίες αλλαγής συνηθειών και τρόπου ζωής με βάση επίσημα και βιβλιογραφικα τεκμηριωμένα πρωτόκολλα οδηγιών, καθιστούν τον  ασθενή μας, απο παθητικό αποδέκτη ενός γενικευμένου φαρμακευτικού πρωτοκόλλου, σε εναν ενεργό συμμετέχοντα, που  αναλαμβάνει και αυτός την διαδικασία της  ίασής του, με ένα απολύτως εξατομικευμένο πλάνο επίτευξης συγκεκριμένων και μετρήσιμων αλλαγών στον τρόπο ζωής του.

Οι βασικοι πυλώνες πρόληψης, αλλαγής τρόπου ζωής, στόχευσης και δράσης (Lifestyle Medicine) είναι:

1.Η καλή διατροφή: η οποία βασίζεται στην αλλαγή και την συμβουλευτικη της διατροφικης συμπεριφορας,  με στόχο το βέλτιστο ισοζύγιο θρεπτικής αξιας/ενεργειακής ανάγκης.

2.Η καθημερινή σωματική άσκηση: προσαρμοσμένη σε εξατομικευμένα δεδομένα ικανοτήτων και δεξιοτήτων του καθε ανθρώπου.

3.Η αποτελεσματική διαχείριση και μείωση του άγχους

4.Η συμβουλευτικη και η διαχείριση στην προσέγγιση του ποσοτικά και ποιοτικά επαρκούς ύπνου

5.Η συμβουλευτικη αποφυγής χρήσης τοξικών ουσιών( κάπνισμα, ναρκωτικές ουσίες) και ο  περιορισμός στην κατανάλωση αλκοόλ

6.Η δημιουργία προϋποθέσεων για την εξασφάλιση κατα το δυνατόν υγιων και εποικοδομητικών κοινωνικών και διαπροσωπικών  σχέσεων. 

Η ενημέρωση, η εκπαίδευση  των ασθενών μας, η ενημέρωση και η προβολή προτυπων υγείας, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο, προκειμένου να αποκτήσουν πιο υγιεινές συνήθειες και να έχουν όσο το δυνατό λιγότερη ανάγκη ιατρικής περίθαλψης, προάγει την πρόληψη υγείας και  αποτελεί τον βασικό παράγοντα βελτίωσης, της οικονομίας της υγείας της χώρας, καθώς και του βιοτικού επιπέδου του πληθυσμού και κατ' επέκταση όλης της κοινωνίας.


Αθηνά Γρέκα 

Ειδικός Παθολόγος

Εξειδίκευση στην Γεροντολογία

Πλατεία Ηρώων 1, Ωρωπός

τηλ. 2295035117

κινητο: 6932729770 what's up 6978519966

www.pathologosgreka.gr 

www.facebook.com/OroposDoctor/


Προηγούμενο
Επόμενο