1 Ιουλίου 2023

Καταγγελία για ματακίνηση προσωπικού από το Κ.Υ. Καπανδριτίου και το Π.Ι. Ωρωπού


Αθήνα 28 Ιουνίου 2023

Α.Π:13093


Η Ε.Γ. της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. καταγγέλλει τον διοικητή της 1ης ΥΠΕ κ. Στάθη Παναγιώτη, ο οποίος απειλεί ότι θα προβεί σε διοικητικές κυρώσεις και θα εφαρμόσει συνέπειες καταγγελίας σύμβασης, δηλαδή θα απολύσει όσους συναδέλφους αρνούνται να μετακινηθούν στην παιδική κατασκήνωση της Αρχιεπισκοπής Αθηνών στον Αυλώνα. Πιο συγκεκριμένα με προηγούμενο έγγραφό του, 23/06/23, αποφασίζει τη μετακίνηση για το διάστημα 26/06/2023 - 07/07/2023, 3 Παιδίατρων από τα Κ.Υ Καπανδριτίου, Πατησίων και Βύρωνα, 1 Γενικής Ιατρού από το ΠΠΙ Σκάλας Ωρωπού, 8 νοσηλευτών από το Κ.Υ Καπανδριτίου και 1 μάγειρα από Γ.Κ.Ν. Γεννηματάς.


Ο διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας λειτουργεί πρακτικά ως εργολάβος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και στέλνει υγειονομικό προσωπικό του δημόσιου συστήματος υγείας σε έναν ιδιωτικό φορέα.


Εκεί όμως που η πρόκληση και το θράσος του κ. Στάθη ξεπερνάει κάθε όριο είναι ότι επικαλείται το άρθρο 21 του συντάγματος που προβλέπει ότι «το κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών και παίρνει ειδικά μέτρα για τη προστασία της νεότητας».


Είναι όμως αυτή ακριβώς η ενέργεια του διοικητή της 1ης ΥΠΕ που προσκρούει το άρθρο του Συντάγματος που επικαλείται. Πως ακριβώς προστατεύεται «η υγεία των πολιτών και της νεότητας» όταν στερεί πολύτιμο προσωπικό για να εξυπηρετήσει έναν ιδιωτικό φορέα (γιατρούς, νοσηλευτές, βοηθητικό προσωπικό) από τα ούτως ή άλλως αποψιλωμένα Κέντρα Υγείας, ιδιαίτερα σε μία περίοδο αυξημένων αναγκών λόγω εμφάνισης σποραδικών μεν, επικίνδυνων δε, στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων σε παιδιά; Πως ακριβώς προστατεύεται η υγεία των πολιτών όταν αφαιρεί προσωπικό από Κέντρα Υγείας περιοχών (Καπανδρίτι, Ωρωπός) που έχουν αυξημένη επισκεψιμότητα κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου;


Οφείλουμε επίσης να θέσουμε δημοσίως ορισμένα ερωτήματα στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών:


1. Είναι ενήμερος ο Αρχιεπίσκοπος για τους κινδύνους που εγκυμονεί για τον παιδιατρικό πληθυσμό η απομάκρυνση παιδίατρων από τα Κ.Υ των συγκεκριμένων περιοχών;


2. Γιατί πρέπει να στερούνται την πρόσβαση στη δημόσια παιδιατρική ΠΦΥ οι πιο φτωχές λαϊκές οικογένειες, γιατί αυτές ακριβώς είναι που πρώτα και κύρια έχουν την ανάγκη των παιδίατρων του δημόσιου συστήματος υγείας.


3. Άραγε δεν έχει την οικονομική δυνατότητα η Αρχιεπισκοπή να διαθέσει χρήματα για να προσλάβει αυτοαπασχολούμενους παιδίατρους για να καλύπτουν τις ανάγκες των μικρών κατασκηνωτών;


Απαιτούμε να ανακληθεί άμεσα η εκτός των άλλων παράνομη απόφαση μετακίνησης γιατρών (παιδίατρων, γενικών γιατρών) νοσηλευτών και βοηθητικού προσωπικού από τα Κ.Υ για την κάλυψη των αναγκών της παιδικής κατασκήνωσης της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.


Καλούμε τους συναδέλφους να αρνηθούν τη μετακίνηση. Η Ε.Γ. της ΟΕΝΓΕ θα προβεί σε όλες τις αναγκαίες νομικές ενέργειες.


Τα νοσοκομεία και τα Κ.Υ του δημόσιου συστήματος υγείας δεν είναι φέουδο κανενός διοικητή.Προηγούμενο
Επόμενο