23 Μαΐου 2023

Καταγγελίες για προεκλογικές προσλήψεις με ορίζοντα τις Δημοτικές εκλογές

 

Ογδόντα οκτώ εργαζόμενοι για να καλύψουν τις ανάγκες της αντιπυρικής περιόδου στο Δήμο Ωρωπού αποφασίστηκε από το Δημοτικό συμβούλιο να προσληφθούν.

Ήταν η αντιπολίτευση που κατέθεσε σοβαρούς προβληματισμούς ως προς τον τρόπο που θα απασχοληθούν οι εργαζόμενοι. Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, κ. Καμπιώτης, τόνισε πως το βασικό προσόν που θα έχουν οι προσληφθέντες είναι ότι θα ψηφίσουν την παρούσα διοίκηση “για να μην κοροϊδευόμαστε”, είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε, επίσης, πως: 1) δεν γνωρίζουμε τι θα κάνουν. 2) ποιο θα είναι το εργασιακό τους καθεστώς και 3) δεν έχουν δικαίωμα να επέμβουν σε περιστατικό γιατί επεμβάσεις κάνει μόνο η πυροσβεστική. Πρότεινε, επίσης, να προσληφθούν εθελοντές από τις ήδη υπάρχουσες εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας και πυροπροστασίας, αφού έχουν εμπειρία και μπορούν σε εξαιρετικές περιπτώσεις να συμμετέχουν και σε περιστατικά. Ο κ. Καμπιώτης είπε πως έχει στοιχεία και ονοματεπώνυμα για πρόσωπα που δεν εργάστηκαν ποτέ και η μοναδική ανησυχία είναι αύριο που θα προσληφθούν αν μπορούν να προσφέρουν. Ανέφερε και ξανατόνισε πως δεν γνωρίζει κανείς τις αρμοδιότητές τους, δεν θα συμμετέχουν σε περιστατικά και πως θα ζητήσει η παράταξή του να ενημερωθεί για το Ποιοι θα είναι αυτοί. Επεσήμανε, επίσης, πως οι προβληματισμοί του αποτελούν μία πραγματικότητα και όχι μικροπολιτική όπως κατηγορεί ο κ. Δήμαρχος.

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Δημήτρης Βελτανιώτης αναφέρθηκε στο ποσό των 500 με 600 χιλιάδων ευρώ που θα λάβουν αν απασχοληθούν όλοι οι εργαζόμενοι για πέντε μήνες, και ζήτησε από την Δημοτική Αρχή να αξιοποιηθούν σωστά οι εργαζόμενοι για να πιάσουν τόπο τα χρήματα του Δήμου. Ο κ Βελτανιώτης έκανε αναφορά και στις φήμες για προηγούμενες έκτακτες προσλήψεις με αφορμή την Πανδημία COVID όταν ορισμένοι προσληφθέντες δεν προσέρχονταν στη δουλειά τους. 
Σύμφωνα με τις προσλήψεις, είπε, αντιστοιχούν 7 άτομα ανά δημοτική κοινότητα που θα μπορούν να απασχοληθούν στον καθαρισμό στην πρόληψη ή στα οχήματα. Ζήτησε, επίσης, να γίνουν γνωστά τα ονόματα των εργαζομένων που θα αντιστοιχούν σε κάθε κοινότητα.

Ο υποψήφιος Δήμαρχος κ. Λίτσας τόνισε πως περίμενε η Πολιτική Προστασία να έρθει με συγκεκριμένα ολοκληρωμένη πρόταση για τις ανάγκες και τις θέσεις απασχόλησης. Για το θέμα των προσλήψεων στην πυροπροσία ο κ. Λίτσας είπε πως θα παρακολουθήσει το ψηφοδέλτιο του Δημάρχου: “θα σας παραδεχτώ αν στους 88 δεν θα υπάρχει ο ίδιος ή συγγενής του προσληφθέντος και ότι δεν θα ζητάτε όσοι προσλαμβάνονται να είναι υποψήφιοι.” Επεσήμανε, επίσης, πως έπρεπε να έχει κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση για την κατανομή προσωπικού ανάλογα με τις ανάγκες για την πυρασφάλεια, τα αυτοκίνητα που χρειάζονται επάνδρωση, τις βάρδιες και τις υπόλοιπες εργασίες.

Ο Νώντας Δημητρίου ζήτησε και αυτός να υπάρχει ενημέρωση για το αν οι άνθρωποι θα απασχοληθούν με ωράριο ή σε έκτακτα περιστατικά. Ο κ. Δημητρίου είπε πως η Δημοτική Αρχή δεν γνωρίζει ούτε η ίδια τι ακριβώς θα γίνει, πως δεν έχει επαρκές σχέδιο γενικά στην πυρασφάλεια. και ζήτησε να ληφθεί υπόψη η γνώμη των εθελοντικών ομάδων. “Να διασφαλίσουμε τη σωστή απόδοση των χρημάτων της πυρασφάλειας, τα κάνετε όλα στο φλου” τόνισε χαρακτηριστικά. ζήτησε ενημέρωση για τα πλήρη καθήκοντα που θα εκτελούν οι προσληφθέντες και είπε πως θα παρακολουθήσει το Ποιοι θα προσληφθούν και αν θα είναι οι ίδιοι ή συγγενείς τους υποψήφιοι στα ψηφοδέλτια της παράταξης της Δημοτικής Αρχής. 

Ο Δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης είπε ότι θα απασχοληθούν σύμφωνα με τις αρμοδιότητες που ορίζει ο νόμος και για να μην θεωρηθεί προεκλογική η πρόσληψη “ή θα πρέπει να αναβάλουμε τις εκλογές ή την αντιπυρική περίοδο” ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο Δήμαρχος ανέφερε πως δεν θα είναι όλοι με συμβάσεις- πεντάμηνες συμβάσεις- και ότι υπάρχει σχέδιο και προγραμματισμός ως προς τις θέσεις εργασίας. Είπε ότι “θα τους πάρουμε τους εργαζομένους όταν τους χρειαστούμε. Αν δεν τους χρειαστούμε δεν θα τους πάρουμε. Θα απασχοληθούν όπως λέει ο νόμος”, δίχως να δώσει διευκρινίσεις. Ο κ. Δήμαρχος ανέφερε πως στο κομμάτι της πυρασφάλειας υπάρχει αρμόδιο συντονιστικό όργανο πυροπροστασίας.

Προηγούμενο
Επόμενο