2 Ιανουαρίου 2023

Μοναδική η Έκθεση Συλλεκτικών Φωτογραφικών Μηχανών στη Σκάλα Ωρωπού (ΦΩΤΟ)

Ένας από τους κεντρικούς στόχους του "Φάρου" είναι η παραγωγή Πολιτιστικού και Κοινωνικού έργου. Μέσα σ'αυτά τα πλαίσια διοργάνωσε την τριήμερη Έκθεση Συλλεκτικών Φωτογραφικών Μηχανών στον χώρο της Λαογραφικής Στέγης Ωρωπού, στις Παλιές Φυλακές. Η Έκθεση συνοδεύτηκε από έκθεση φωτογραφιών του Απ. Αναστασόπουλου με τη συμβολή της Πελαγίας Οικονομίδη και του Δημήτρη Τσοκάντα (Εργαστήρι Ελληνικής Παραδοσιακής Φορεσιάς) και την συμμετοχή του Hair και make up artist Νίκου Ζήση. Συγκινητική ήταν η προσέλευση πλήθους φίλων και συμπολιτών μας οι οποίοι θαύμασαν τα εκθέματα και πήραν πληροφορίες και γνώση για την ιστορική εξέλιξη της φωτογραφικής τεχνολογίας τα τελευταία 100 χρόνια, από τους συντελεστές της Έκθεσης. Ανάμεσα στα εκθέματα και 3 σπάνια πορτραίτα από τον Νίκο Τσαρουχά τραβηγμένα με μηχανές που συμπεριλαμβάνονταν στην Εκθεση, τα πορτραίτα  των Εθνικών λογοτεχνών Ελύτη και Σεφέρη και αυτό της Λόλας Ζολώτα. Την παρουσίαση της εναρκτήριας εκδήλωσης έκανε η Σοφία Μόρτη, ενώ η Κατερίνα Τσαλίκη παρουσίασε δρώμενο του project του Αποστόλη Αναστασόπουλου. Το παρόν έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο σκηνοθέτης ταινιών μικρού μήκους Αντώνης Κυριτσάνης, ο Πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Ένωσης Δήμου Ωρωπού Νικόλας Φραγκάκης, η ηθοποιός και σκηνοθέτης θεατρικών παραστάεων Γεωργία Καρλατήρα, η ζωγράφος Μαρία Μικρούτσικου, ο πρώην φωτορεπόρτερ Αντώνης Πετρόπουλος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Νέας Πολιτείας Ηλίας Κουρούσης, ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Ωρωπού "Η Κρήτη", ο Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Στέλιος Κοροβέσης, η πρώην βουλευτής και Περιφερειακή Σύμβουλος Ιωάννα Στεργίου, ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος  Δήμου Ωρωπού Κωνσταντίνος Λίτσας, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μαλακάσας Σπύρος Λίτσας και ο  Α. Τοτόμης από την Κινηματογραφική Λέσχη Σκ. Ωρωπού. Εκ μέρους του "ΦΑΡΟΥ", ευχαριστούμε όλους τους αξιότιμους  φίλους και συμπολίτες μας που επισκέφθηκαν την Έκθεση και μας έδωσαν την ευκαιρία να τους προσφέρουμε πληροφορίες και γνώση μέσα από τα εκθέματα.

Λεπτομέρειες για την υλοποίηση της έκθεσης στην παρουσίαση της Σοφίας Μόρτη: 

"Σας καλωσορίζουμε στην Έκθεση Συλλεκτικών φωτογραφικών μηχανών και φωτογραφίας. Όλες οι μηχανές είναι συλλογές του Νίκου Τσαρουχά, Προέδρου -επί σειράν ετών- της Ένωσης Καλλιτεχνών Φωτογράφων Αθήνας (ΕΚΦΑ) και του σκηνοθέτη και φωτογράφου Σταύρου Τσαρουχά οι οποίοι και αποφάσισαν να τις εκθέσουν για να δώσουν την ευκαιρία στον κόσμο να γνωρίσει την από χρόνων εξέλιξη στη φωτογραφική τεχνολογία: μηχανές, films, φακούς, φίλτρα, φώτα, τριπόδια, εργαλεία του σκοτεινού θαλάμου. Πρόκειται για συλλογές από 50 χρόνια πίσω έως και σήμερα. Έχουν ιστορική αξία, ενώ οι επιπέδιες μηχανές και όσες χρησιμοποιούσαν πλάκες, film, οι αναλογικές δηλαδή, δεν χρησιμοποιούνται σήμερα μετά την εμφάνιση των ψηφιακών μηχανών. Το καλοκαίρι του 2022 η Άννα-Μαρία Τσαρουχά, Διευθύντρια του "Φάρου της Βόρειας Αττικής", έκανε την πρόταση, για την Έκθεση στο χώρο τούτο, στην Πρόεδρο του Πολιτιστικού και Πνευματικού Συλλόγου Σκάλας Ωρωπού, κα. Βάσω Βλάχου, η οποία και δέχτηκε μετά χαράς.

Ο φωτογράφος κ. Αναστασόπουλος, Δάσκαλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκάλας Ωρωπού, εμπνευσμένος από το υλικό αυτό συνέδεσε την ιστορική φωτογραφική μηχανή με την παράδοση. Στη συνέχεια, η κα Κατερίνα Τσαλίκη που εκπροσωπεί το project του κ. Αναστασόπουλου θα παρουσιάσει σχετικό δρώμενο.

Σας ευχαριστώ, και σας εύχομαι Καλές Γιορτές και Καλή Χρονιά!"

























































Προηγούμενο
Επόμενο