4 Νοεμβρίου 2021

Εκδήλωση για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στον Αυλώνα


Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της περασμένης Κυριακής 31 Οκτώβρη, στο Πνευματικό κέντρο του ΑΥΛΩΝΑ, η εκδήλωση της Ομάδας Γυναικών Ωρωπού της ΟΓΕ , με θέμα « Κορωνοϊός: Η αναγκαιότητα της ΠΦΥ για τις γυναίκες και τις οικογένειές τους στη νέα πραγματικότητα », και ομιλητή τον Δρ. Ανδρέα Γ. Καλλιακμάνη, Συντονιστή Διευθυντή της Β΄ Παθολογικής Κλινικής Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς ,Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Προληπτικής Ιατρικής.

Στην εισαγωγική της ομιλία, η πρόεδρος της Ομάδας Γυναικών Ωρωπού, Εύη Ελευθερίου, ανέφερε ότι η πανδημία, με βίαιο τρόπο, συνέβαλε να κατανοήσουμε τη σπουδαιότητα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ενώ μεταξύ άλλων έθεσε τον προβληματισμό για το τι υποδομή, εξοπλισμό και στελέχωση θα έπρεπε να έχουν τα ΚΥ και συνολικά η ΠΦΥ προκειμένου να διασφαλιστούν οι αναγκαίοι έλεγχοι και τα διαγνωστικά τεστ σε όλους τους ασθενείς που πιθανολογούνταν να πάσχουν από Covid/19, να μην μένουν οι ασθενείς άλλων νόσων ξεκρέμαστοι όλο αυτό το διάστημα, να έχει οργανωθεί συστηματικά και αποτελεσματικά ο εμβολιασμός για τον κορονοϊό, και να γινόταν η οργανωμένη παρακολούθηση της υγείας μας, η διασφάλιση αποτελεσματικής στήριξης της οικογένειας, αν το Κέντρο Υγείας και τα περιφερειακά του ιατρεία λειτουργούσαν και μάλιστα πλήρως στελεχωμένα και εξοπλισμένα. Όπως τόνισε : «Πολλά κέντρα υγείας σχεδόν δε λειτουργούν για εξέταση ασθενών, όπως το ΚΥ Καπανδριτίου που έγινε εμβολιαστικό κέντρο, δε διαθέτουν επαρκές προσωπικό καθαριότητας, ενώ περιφερειακά ιατρεία κλείνουν, και αντί να προσλαμβάνεται προσωπικό , δίνονται κατά κόρον εντολές μετακίνησης σε ιατρούς, νοσηλευτές και άλλες ειδικότητες στα νοσοκομεία, ώστε να μπαλώσουν τα τεράστια κενά, ενώ η κυβέρνηση καλλιεργεί την αντίληψη ότι το προσωπικό αυτό είναι υποαπασχολούμενο.

Εδώ στο περιφερικό ιατρείο Αυλώνα μέχρι τις αρχές του 2021 υπήρχε μία φορά την εβδομάδα γιατρός (κάθε Τρίτη, από ώρα 10,00 το πρωί μέχρι 15,00 το μεσημέρι) και εξυπηρετούσε σχεδόν 30 ασθενείς ημερησίως. Αποσπάστηκε ο γιατρός σε εμβολιαστικό κέντρο για την αντιμετώπιση της πανδημίας covid19 και έμεινε μια ολόκληρη πόλη χωρίς γιατρό και χωρίς δημόσιο ΜΑΖΙΚΟ ΜΕΣΟ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ από και προς το ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙΟΥ προκειμένου να εξυπηρετηθεί. Γι αυτό :

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ την ΑΜΕΣΗ επαναφορά του γιατρού στο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΥΛΩΝΑ που κρίνεται ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΝΑΓΚΑΙΑ και μάλιστα περισσότερες μέρες την εβδομάδα!!

Αγωνιζόμαστε για δημόσια δωρεάν υγεία χωρίς επιχειρηματική δράση, για μαζικές προσλήψεις γιατρών-νοσηλευτών και στις δομές υγείας δήμου Ωρωπού.

Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα αξιοποίησης του συνόλου των επιστημονικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων για την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών μας στην υγεία, με θεμέλια την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση, την θεραπεία - αποκατάσταση και προαγωγή. Η αξία της ΠΦΥ είναι αναντίρρητη και ανεκτίμητη για τη γυναίκα, το παιδί, τους ηλικιωμένους, όλη την οικογένεια σε όλες τις φάσεις της ζωής του ανθρώπου. Γι αυτό και διεκδικούμε υπηρεσίες ΠΦΥ δημόσιες και δωρεάν, που θα διασφαλίζουν την υγεία σε όλες και όλους ισότιμα με βάση τις ανάγκες μας».

Στη συνέχεια ο γιατρός κ. Καλιακμάνης στην εμπεριστατωμένη, διεξοδική και πλήρως αποκαλυπτική ομιλία του έθεσε επιστημονικά το θέμα της πανδημίας λόγω Covid , και το πώς συνδέεται άμεσα η αντιμετώπισή της με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Όπως τόνισε δεν ακολουθήθηκε από την κυβέρνηση η στρατηγική της εξάλειψης και της εκρίζωσης του ιού, αλλά η στρατηγική του κατευνασμού με τα μέτρα του λοκντάουν, χωρίς να λαμβάνονται μέτρα στις εστίες μετάδοσης όπως είναι οι χώροι εργασίας, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς όπου παρατηρείται συνωστισμός κ.α. γεγονός που συνετέλεσε στο να έχουμε τα σημερινά αποτελέσματα της αλματώδους διάδοσής του. Τόνισε ότι το εμβόλιο είναι όπλο απέναντι στον κορονοϊό, αλλά θα πρέπει να εφαρμοστεί με αυξημένη πειθώ και να χρησιμοποιηθεί σωστά. Φέρνοντας παραδείγματα από άλλες χώρες όπως από την Κούβα , κατέδειξε ότι τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν πρέπει να είναι ορθολογικά, επιστημονικά, και αντίστοιχα της πανδημίας που κινείται στο χρόνο και μεταλάσσεται συνεχώς.

Ακολούθησε πλήθος ερωτήσεων από τους συμμετέχοντες, ενώ στο τέλος της εκδήλωσης μαζεύτηκαν υπογραφές κάτω από το κείμενο που ετοίμασε και διακινεί η Ομάδα Γυναικών Ωρωπού με άμεσο αίτημα την επαναλειτουργία του περιφερειακού ιατρείου Αυλώνα.

ΟΓΕ ΩΡΩΠΟΥ




Προηγούμενο
Επόμενο