14 Ιουλίου 2021

Δελτίο Τύπου 14.07.2021-Επέτειος 13ης Ιουλίου


 

Η 13η Ιουλίου είναι ημέρα μνήμης για τον Ωρωπό. Μια ημέρα, η οποία καθιερώθηκε, με την 86/2018 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να είναι επίσημη αργία για τον Δήμο μας και να γιορτάζεται η μεγάλη Ιστορική μάχη του Ωρωπού, του 1829.

Πρόκειται για την τελευταία μάχη στην Αττικοβοιωτία κατά των Τούρκων, που οδήγησε τελικά στην απελευθέρωσή της. Η σημασία αυτής της μάχης είναι τεράστια, καθώς επέβαλε την ένταξη της Αττικοβοιωτίας και της Εύβοιας στα όρια του πρώτου Ελληνικού κράτους. Η μάχη αυτή αναδείχτηκε από τον Δημότη και ιστορικό μας, κ. Ιωάννη Γκικάκη και καθιερώθηκε να γιορτάζεται από τη Δημοτική Αρχή του κ. Θωμά Ρούσση.
Διακόσια χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία του 1821, την οποία τιμά με ιδιαίτερη λαμπρότητα το έθνος μας, η Δημοτική Αρχή απαξίωσε την πιο λαμπρή μάχη των προγόνων μας. Του Νικόλαου Κριεζώτη, του Αθανάσιου Σκουρτανιώτη, του Γεώργιου Σκουρτανιώτη, του Βάσσου Μαυροβουνιώτη και του Κωτσο-Βόγλη, καθώς και πολλών άλλων παλικαριών που έζησαν και μεγαλούργησαν στην ευρύτερη περιοχή του σημερινού Δήμου μας και ειδικά στη Μάχη του Ωρωπού.
Η Δημοτική Αρχή αρνήθηκε να γιορτάσει τη μεγάλη αυτή επέτειο. Την προσπέρασε σαν μια απλή μέρα. Δεν τίμησε τους αγωνιστές του 1829. Ούτε καν ένα τρισάγιο δεν έκανε για τα μάτια του κόσμου. Με την πράξη της αυτή έδειξε ασέβεια προς την ιστορία μας, αλλά και τις νεότερες γενιές και, όπως πάντα, αποδείχτηκε κατώτερη των περιστάσεων.
Η Δημοτική Αρχή είχε υποχρέωση, να είχε οργανώσει και να την είχε τιμήσει με ιδιαίτερη λαμπρότητα αυτή την ιστορική μέρα, με εκδηλώσεις αντάξιες της μάχης των αγωνιστών του 1829. Να την είχε εντάξει στο επίσημο πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Εθνικής Επιτροπής του 1821. Αντιθέτως, ενέταξε κάποια υποτυπώδη εκδήλωση, για την Μάχη του Ωρωπού, σε ένα χαμηλών προσδοκιών πρόχειρο πρόγραμμα, που παρουσίασε, πρόσφατα, στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Καλοκαίρι 2021».
Οι πολυσχιδείς και πολυπράγμονες διοικούντες τον Τόπο μας, οφείλουν να γνωρίζουν ότι οι εθνικές - τοπικές επέτειοι δεν γιορτάζονται και δεν τιμούνται όποτε το αποφασίσει ή όποτε βολεύει την εκάστοτε Δημοτική Αρχή, αλλά την συγκεκριμένη μέρα που έχουν οριστεί να γιορτάζονται.
Πρόκειται για ένα θλιβερό γεγονός που όχι μόνο δεν τιμά τον τόπο μας, αλλά εκθέτει ανεπανόρθωτα τη Δημοτική Αρχή και δείχνει τον τρόπο σκέψης και αντίληψής της. Με τη μηδενιστική, νεωτερίστικη πολιτική της και την απαξίωση ιστορικών γεγονότων και θεσμών ο τόπος δεν προχωράει. Κάνει βήματα οπισθοδρόμησης.
Η Παράταξή μας «Πρώτα ο Δημότης» εκφράζει τη βαθιά θλίψη και την απογοήτευσή της απέναντι στην ισοπεδωτική πολιτική της Δημοτικής Αρχής που θέλει να ξηλώσει ό,τι θετικό άφησε η δική μας θητεία. Τέτοιες συμπεριφορές δείχνουν μικρότητα και προσβάλλουν την ιστορική μνήμη του λαού μας.
Από το Γραφείο Τύπου
του Συνδυασμού
«Πρώτα Ο Δημότης»

Προηγούμενο
Επόμενο