3 Ιουνίου 2021

Δεν θα υπήρχαν σπίτια και αυτοκίνητα χωρίς... βιβλιοθηκάριους

 



Ο βιβλιοθηκονόμος γράφει….     

Καλησπέρα σε όλους και καθώς σκεφτόμουνα για τι πράγμα να μιλήσουμε σήμερα και ένα σωρό ιδέες περνούσαν από το μυαλό μου τελικά στάθηκα στον τίτλο της στήλης και αποφάσισα να σας μιλήσω για το τι εστί βιβλιοθηκονομία. Μια που πολλές φορές έχω ερωτηθεί από φίλους γνωστούς και μαθητές μου τι ακριβώς είναι και τι ακριβώς κάνει ένας βιβλιοθηκονόμος, πιστεύω ότι θα έχει ενδιαφέρον να διαβάσετε μερικές πληροφορίες που ίσως δεν τις έχετε ακούσει ποτέ.

 Λοιπόν, μπορεί να σας φανεί περίεργο αυτό που θα πω, αλλά η βιβλιοθηκονομία δεν είναι ένα επάγγελμα ή λειτούργημα απλώς, είναι ΤΟ επάγγελμα που ξεχωρίζει. Για να σας δώσω να καταλάβετε, κοιτάξτε γύρω σας στο δωμάτιο. Ένα καλοριφέρ, μια τηλεόραση, ένας υπολογιστής, οι τοίχοι του σπιτιού με μπετό και σιδερόβεργες, τα παράθυρα από αλουμίνιο, το αυτοκίνητο έξω από την πόρτα σας.. Τίποτα δεν θα ήταν δυνατόν να υφίσταται χωρίς τον βιβλιοθηκονόμο, ή βιβλιοθηκάριο, αν θέλετε κατά το λαϊκότερον.

  Όλα τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα εξέλιξης και τεχνολογίας. Μελετάμε αυτά που ήδη γνωρίζουμε, και με βάση τις προηγούμενες ανακαλύψεις και μελέτες προχωράμε σε νέες έρευνες που προάγουν τις επιστήμες, την τεχνολογία και την γνώση γενικότερα. Ωραία μέχρι εδώ; Ε ποιος είναι αυτός που χιλιάδες χρόνια τώρα οργανώνει, ταξινομεί, ταξιθετεί, και διαθέτει έτοιμη στο κοινό και τους επιστήμονες – ερευνητές όλη την συγκεντρωμένη γνώση που έχουμε ως ανθρωπότητα εις τους αιώνες των αιώνων; Ο βιβλιοθηκονόμος φυσικά!

  Δεν μας παίρνει ο φιλόξενος χώρος του τεύχους να αναλύσουμε το θέμα περαιτέρω, απλά θα ήθελα να πώ ότι, όταν μιλάμε για βιβλιοθήκες στον σύγχρονο κόσμο, πολλές φορές σκεφτόμαστε ένα χώρο που πηγαίνει κόσμος να δανείζεται λογοτεχνικά βιβλία και να διαβάζει περιοδικά. Και αυτές μια χαρά βιβλιοθήκες είναι, αλλά υπάρχουν και ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες, ιατρικές βιβλιοθήκες, μουσικές βιβλιοθήκες, βιβλιοθήκες με χάρτες, βιβλιοθήκες με σχεδιαγράμματα συναρμολόγησης αεροσκαφών, βιβλιοθήκες ιστορικές, βιβλιοθήκες αρχαίων συγγραφέων, θρησκευτικές ή εκκλησιαστικές βιβλιοθήκες και πάει λέγοντας. Ελπίζω να καταλάβατε πόσο σπουδαίο πράγμα είναι!

  Σήμερα, το αντίστοιχο επάγγελμα εξελίχθηκε και ο βιβλιοθηκονόμος ονομάζεται και επιστήμονας της πληροφόρησης. Στο τεράστιο και χαοτικό διαδίκτυο ο βιβλιοθηκονόμος έχει τον χάρτη να οδηγήσει τον χρήστη στις πληροφορίες που ζητά και είναι δίπλα σε όλους, από τον μαθητή που θα χρειαστεί βοήθεια σε μια εργασία μέχρι και τον ιατρό που μπορεί στο αποτέλεσμα της έρευνας να βασίσει την γνωμάτευσή του για έναν ασθενή.

  Και να θυμάστε, όταν ψάχνετε μια πληροφορία και δεν μπορείτε να τη βρείτε, απευθυνθείτε σε έναν βιβλιοθηκονόμο – επιστήμονα της πληροφόρησης. Και αν ακόμα δεν τη γνωρίζει, ξέρει που μπορεί να τη βρει. Α! και να σας πω και ένα μικρό μυστικό. Ψάξτε για βιβλιόφιλους βιβλιοθηκονόμους. Δεν οργανώνουν και διαθέτουν μόνο τα βιβλία στο κοινό, τα διαβάζουν κιόλας!

Από την έντυπη έκδοση του "Φάρου"

 

Προηγούμενο
Επόμενο