24 Μαρτίου 2021

Έργα και πλήθος παρεμβάσεων προανήγγειλε ο Δήμαρχος, Γιώργος Γιασημάκης


O Δήμαρχος Ωρωπού φιλοξενήθηκε στην εκπομπή "Δημοσκοπήσεις" με τον Γιώργο Λαιμό του τηλεοπτικού σταθμού ATTICA TV και έκανε σημαντικές δηλώσεις σε ό,τι αφορά  το Δημοτικό του έργο. Αποκάλυψε τα όσα έχουν γίνει μέσα στην πανδημία και τον αριθμό των κρουσμάτων, το τι μας δίδαξε η κακοκαιρία «Μήδεια» και  τις μεγάλες δυσκολίες στην αντιμετώπισή της, αλλά και τα έργα που θα δημοπρατηθούν μέσα στο καλοκαίρι.

Για τα πεσμένα δέντρα ενόψει αντιπυρικής περιόδου ανέφερε:

 «Υπάρχουν ναι. Έχουμε σε μεγάλο βαθμό κόψει όλα τα δέντρα, τα κλαδιά που δημιουργούσαν πρόβλημα στη κυκλοφορία στους κεντρικούς δρόμους, ειδικά στην Ιπποκράτειο Πολιτεία που έγινε μεγάλη καταστροφή. Το πρόβλημα παραμένει εντός των δασών γιατί υπάρχουν πεσμένα δέντρα τα οποία θα ξεραθούν και θα είναι μία καύσιμη ύλη στην αντιπυρική περίοδο του καλοκαιριού. Ήδη έχουμε κάνει ενέργειες για να εξασφαλίσουμε χρηματοδοτήσεις για να ανταπεξέλθουμε σε αυτό. Ο Δήμος μας δυστυχώς δεν έχει την οικονομική δυνατότητα». 

Για την προετοιμασία και τα προβλήματα της «Μήδειας» ο Δήμαρχος είπε: 

«Ήμασταν έτοιμοι. Είχαμε τα 18 οχήματα σε επιφυλακή και κάναμε σύμβαση με ιδιώτες για άλλα 18 οχήματα που ήταν συνεχώς στους δρόμους. Το πρώτο μέλημά μας ήταν να μείνουν ανοιχτοί οι κεντρικοί δρόμοι και πράγματι ήταν. Όταν σταμάτησαν τα καιρικά φαινόμενα έπρεπε να ανοίξουμε το οδικό δίκτυο. Σε ό,τι αφορά τις διακοπές ρεύματος, ήταν καθαρά θέμα του ΔΕΔΔΗΕ. Έπεσαν δέντρα, κλαδιά και έριξαν τα καλώδια. Έπρεπε να αποκατασταθούν οι βλάβες για να επιστρέψει η ηλεκτροδότηση. Το πρόβλημα που προέκυψε ήταν πως ο ΔΕΔΔΗΕ στον Δήμο μας είχε μόνο δύο συνεργεία και δεν επαρκούσαν. Ο Δήμος Ωρωπού είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος σε έκταση στην Αττική και από τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα. Οι προσπάθειες των εργαζομένων των δύο συνεργείων μέσα στο χιόνι και στη παγωνιά ήταν τεράστιες. Δημιουργήθηκε πρόβλημα όταν από την πρώτη μέρα σταμάτησε η υδροδότηση στην Μαυροσουβάλα, οι οποίες εδρεύουν το 70% του Δήμου μας. Για δύο ημέρες δεν υπήρχε νερό γιατί δεν υπήρχε ρεύμα. Πολλά σπίτι έλιωναν το χιόνι για να χρησιμοποιήσουν το νερό. Γυρίσαμε χρόνια πίσω».

Για την πιθανότητα κακοκαιρίας στα τέλη Μαρτίου ο Δήμαρχος τόνισε:

«Έχουμε προετοιμαστεί. Είναι σε ετοιμότητα όλα τα οχήματά μας και έχουμε μιλήσει με ιδιώτες, αν χρειαστούν. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την κακοκαιρία που έρχεται, αλλά δεν θα συγκρίνεται με τη χειρότερη κακοκαιρία των τελευταίων 40 ετών με τη Μήδεια. Εάν δεν υπήρχε η διακοπή της ρευματοδότησης που είχε ως συνέπεια τη διακοπή της υδροδότησης, θα ήταν μικρότερα τα προβλήματα. Πιστεύω πως ο Δήμος μας αντεπεξήλθε με επιτυχία στον τομέα που τον αφορά».

Για την παρούσα κατάσταση σε σχέση με τον COVID στο Δήμο Ωρωπού δήλωσε:

«Κάθε Δευτέρα έχουμε αναφορά των κρουσμάτων. Σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα υπάρχει μείωση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα κρούσματα δεν είναι αυξημένα σε σχέση με έναν μήνα πριν. Πρέπει ο κόσμος να προσέχει και να τηρεί τα μέτρα για να αντέξει το σύστημα Υγείας και να σταματήσει η διασπορά. Έχουμε κάνει όλα όσα έπρεπε να κάνουμε, έχουμε τηλεφωνικό κέντρο για τους δημότες, προχωρήσαμε σε απολυμάνσεις των δημοσίων χώρων και των σχολικών μονάδων. Κάναμε κινήσεις για το κέντρο υγείας Καπανδριτίου και τα ιατρεία για να κάνουν τεστ και εμβολιασμούς. Όλα αυτά χωρίς να ξοδέψουμε πολλά χρήματα».

Για τις δράσεις, τις δυσκολίες και τα έργα που δρομολογούνται ο κ. Γιασημάκης ανέφερε:

«Είμαστε ο πρώτος Δήμος της Ελλάδας που το κάνει αυτό. Βάλαμε φωτοκαταλυτικούς πίνακες  με την ιταλική μέθοδο wewell και τους τοποθετούμε σε Δημοτικά κτίρια και σχολεία».

«Ξεκινήσαμε μη έχοντας την πλειοψηφία και μη μπορώντας να πάρουμε αποφάσεις στο δημοτικό συμβούλιο, στη πορεία παρουσιάστηκε ο κορονοϊός και ξαφνικά λειτουργούσαμε με το 50% του προσωπικού μας. Αυξήθηκαν οι ενέργειες ως Δήμος και χωρίς προσωπικό. Η δημοτική αρχή μας είχε δύσκολη πορεία. Ειδικά με το χρέος που έχει, καθώς βρήκαμε περίπου 15 εκατομμύρια Ευρώ χρέος. Εξασφαλίσαμε κάποιες χρηματοδοτήσεις για να πληρώσουμε ληξιπρόθεσμες οφειλές και κάναμε μεγάλη περικοπή δαπανών. Έχουμε προωθήσει πολλά έργα τα οποία θα εξελίσσονται το 2022. Θα προχωρήσουμε το καλοκαίρι σε δημοπρατήσεις, υπολογίζουμε περίπου 17 διαγωνισμούς έργων και θα υλοποιούνται το 2022 και κάποια και το 2021».

«Ένα από τα μεγαλύτερα έργα που θα γίνουν είναι η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου. Αυτή η ανάπλαση ξεκίνησε με μελέτη μετά από χορηγία του κ. Μαρτίνου, αμέσως μόλις αναλάβαμε. Θα μας παραδοθεί μέσα στην εβδομάδα η μελέτη αυτή και έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή της από τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Πατούλη που είναι περίπου 11 εκατομμύρια Ευρώ. Μόλις έρθει η μελέτη θα γίνει ανάρτηση στο ΤΕΕ και αμέσως μετά πάμε σε δημοπράτηση. Το έργο θα αλλάξει την όψη του Δήμου στο παραλιακό μέτωπο. Το θυμάμαι ίδιο εδώ και 45 χρόνια και δεν έχει αλλάξει τίποτα. Μιλάμε για μία μεγάλη αλλαγή που θα αλλάξει γενικά το Δήμο μας. Προωθούμε ακόμα αρκετά έργα και στο τέλος της θητείας μας θα έχουμε να δείξουμε έναν Δήμο Ωρωπού εντελώς διαφορετικό από αυτόν που παραλάβαμε σε όλους τους τομείς. Έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις για αθλητικές εγκαταστάσεις, για το γήπεδο του Αυλώνα, της Μαλακάσας. Εξασφαλίσαμε 2 εκατομμύρια Ευρώ για όλα τα μικρά γήπεδα του Δήμου μας. Επίσης 620 χιλιάδες Ευρώ, πάλι από τη Περιφέρεια Αττικής, για τις παιδικές χαρές. Θα αναβαθμίσουμε και τις σχολικές μονάδες. Από το πράσινο ταμείο εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων. Έχουμε ενταχθεί σε όλα τα προγράμματα του Φιλόδημος ΙΙ. Ήδη είναι σε εξέλιξη η προμήθεια δύο απορριμματοφόρων, ο διαγωνισμός Leasing για 11 επιπλέον οχήματα».

«Σε δέκα μέρες ξεκινάει η κατασκευή του δρόμου παραλιακά που έχει πέσει σε πολλά σημεία. Περιμένουμε την έγκριση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και μας είπαν θα τον έχουμε αυτή την εβδομάδα».

«Σιγά σιγά θα φαίνονται όλες οι παρεμβάσεις που έχουμε σε εξέλιξη. Είμαι σίγουρος πως δεν έχουν ξαναγίνει τόσες παρεμβάσεις. Δεν μας αρέσει να λέμε μεγάλα λόγια. Τέτοια πράγματα δεν τα έχω ξαναπεί και τα είπα τώρα γιατί είναι κοντά στην υλοποίησή τους.» 

«Ένα μεγάλο γεγονός που έγινε πέρυσι ήταν η εκδήλωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, για πρώτη φορά εκτός του Προεδρικού μεγάρου , έγινε στις φυλακές Ωρωπού. Εκεί ανακοινώθηκε η παραχώρηση των φυλακών Ωρωπού στο Δήμο μας, ένα αίτημα 46 χρόνων. Έχουν γίνει διαδικασίες για τη χρηματοδότηση και είμαστε κοντά για να δημιουργηθεί αυτό το μουσείο Δημοκρατίας και κέντρο Πολιτισμού που θέλουμε να κάνουμε».




Προηγούμενο
Επόμενο