4 Δεκεμβρίου 2020

Επιστολή του Συλλόγου Αυλωνιτών "Το Σάλεσι"



Ο ΑΥΛΩΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΖΥΓΟΜΑΛΑ

Η καθημερινότητα μας , ως κάτοικοι του Αυλώνα είναι συνυφασμένη με τον Αντώνιο, τη Λουκία και τον Ανδρέα .
Τα κτήματα που καλλιεργούμε είναι μέρος της κτηματικής έκτασης Σάλεσι Μπούγα που αγοράσθηκε από τον Συγγρό και αν δεν υπήρχε ο Αντώνιος με την γενναία του προσφορά να υποθηκεύσει το προικώο του και να εξοφλήσει την τελευταία δόση, θα είχε χαθεί.
Στον Καθεδρικό Ναό που η αείμνηστη Δέσποινα προσέφερε στον τόπο μας, εκκλησιαζόμαστε, παντρευόμαστε, βαφτίζουμε τα παιδιά μας και θάβουμε τους παππούδες μας. Στο Δημοτικό Σχολείο που εκείνη έχτισε πήγαμε σχολείο και πάμε και τα παιδιά και τα εγγόνια μας.
Ο ήχος της έναρξης κάθε καινούριας ώρας είναι από το ρολόι του καμπαναριού που εκείνη έφτιαξε. Για εμάς τους Αυλωνίτες και τις Αυλωνίτισσες το μνημόσυνό τους αποτελεί εκδήλωση αγάπης και μνήμης προς τους ευεργέτες του χωριού μας, τους δικούς μας ανθρώπους. Όπως και η εργασία μας στο Μουσείο είτε ως ομάδα καθαριότητας είτε ως ομάδα τεχνικών για την αντικατάσταση της στέγης είναι οι εργασίες που θα κάναμε στο σπίτι μας.
Ο Σύλλογός μας ιδιαίτερα έχει κάθε λόγο να είναι περήφανος γιατί αναγνωρίζοντας το σπουδαίο πολιτιστικό αγαθό, έχει καταστατικό σκοπό την ανάδειξη και αξιοποίηση του Μουσείου Ζυγομαλά. Μέσα από 20 εκδηλώσεις και παράλληλες εκθέσεις που οργάνωσε τα τελευταία έξι χρόνια στα πλαίσια των Ζυγομαλείων και των Παγκόσμιων Ημερών Εορτασμού Μουσείων συγκέντρωσε όχι μόνο τους δημότες αλλά και κόσμο από όλη την Ελλάδα, προκαλώντας τον θαυμασμό μπροστά στις βιτρίνες των εκθεμάτων αλλά και στην τελευταία οικία των Ζυγομαλάδων όπου δεσπόζουν αντικείμενα τέχνης και αρχοντιάς με τα λάφυρα πολέμου του Ανδρέα.
Η Ομάδα Λαογραφικού Εργοχείρου «Λουκία Ζυγομαλά», του Συλλόγου μας ακολουθώντας την πρακτική της Λουκίας, δημιούργησε παραδοσιακές φορεσιές του τόπου μας και στην συνέχεια έφερε την Παράδοση στην Σύγχρονη Μόδα δημιουργώντας ρούχα και αξεσουάρ καθώς και χρηστικά αντικείμενα με έμπνευση παραδοσιακά μοτίβα. Αυτή η δημιουργική πορεία προσκάλεσε την κα Αικ. Πολυμέρου Καμηλάκη (Διευθύντρια ΚΕΕΛ της Ακαδημίας Αθηνών) καθώς και σχεδιαστές δημιουργούς όπως η κα Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη (ιδρυτικό μέλος της ZEUS + DIONE), που επισκέφτηκαν το Μουσείο και την μικρή έκθεση που στήσαμε στην είσοδο με αντικείμενα και ρούχα εμπνευσμένα από την Παράδοσή μας.

Η ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ

Η ενημέρωση για την σύμβαση μεταξύ ΜΝΕΠ και ΜΖ έγινε χθες το βράδυ μέσα από δημοσιεύματα στο facebook. Παρόλο που δεν έχουμε διαβάσει την σύμβαση, από ότι αναφέρεται στο άρθρο 49 του σχεδίου νόμου, νιώθουμε απογοήτευση από αυτήν την ενέργεια του Υπουργείου Πολιτισμού που αντί να συντρέξει με τεχνογνωσία και κονδύλια το Μουσείο Ζυγομαλά προβαίνει στην απορρόφησή του από μια κεντρική δομή .
Όμως θα έπρεπε το Υ.Π. αναγνωρίζοντας στην τοπική προσφορά, δημιουργία και αγάπη των ανθρώπων στο πολιτιστικό αγαθό, μια δυνατότητα περιφερειακής ανάπτυξης ενός Μουσείου που δεν αποτελεί μια απόθεση απομακρυσμένων χρονικά αντικειμένων αλλά μια ζωντανή επιρροή και αλληλεπίδραση. Ο εκσυγχρονισμός του Μουσείου έχει στόχο την καλύτερη επικοινωνία των εκθεμάτων με το κοινό, αυτό έχει ήδη επιτευχθεί σε τοπικό επίπεδο, αφού είναι αδιαμφισβήτητη η σύνδεση του αγαθού με τον χώρο που αυτό δημιουργήθηκε. Κάθε χειροτέχνημα είναι μια προγονική έκφανση του Ωραίου και Υψηλού, μέσω της καλλιτεχνίας, του σχεδιασμού και του ιδιαίτερου ύφους της γυναίκας του Αυλώνα και της Αττικής.
Οι ιδανικότεροι φύλακες και εγγυητές της συνέχειας είναι οι απόγονοι αυτών των πρώτων δημιουργών που βιώνουν την ίδια καθημερινότητα και δυναμικά εξελίσσουν αυτήν την Παράδοση.
Πρακτικά η πρότασή μας είναι να δημιουργηθεί μια εστία με κέντρο την επιστήμη της Μουσειολογίας, αξιοποιώντας στο έπακρο την τοπική ευαισθησία στο έργο της Λουκίας, δίνοντας έτσι στο Υπουργείο την πρωτοτυπία δημιουργίας μιας αποκεντρωμένης δομής που λειτουργεί με επιτυχία.
Η ανάγκη επέμβασης από την Δημοτική Αρχή είναι επιβεβλημένη ώστε να διασφαλιστεί η παραμονή του Μουσείου Ζυγομαλά στην εποπτεία μεν του Υπουργείου αλλά όχι στην απορρόφησή του από το ΜΝΕΠ. Βέβαια δεν γνωρίζουμε τους όρους της σύμβασης, οπότε θεωρούμε ότι ο σκοπός είναι προς όφελος του Μουσείου. Οι ενέργειες προβολής και εκσυγχρονισμού του Μουσείου Ζυγομαλά, πιστεύουμε ότι μπορούν να γίνουν ανεξάρτητα από το καθεστώς διοίκησης, αν το διακύβευμα είναι αυτό, οπότε η Δημοτική Αρχή πρέπει να το διασφαλίσει.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΩΝ ΤΟ "ΣΑΛΕΣΙ"

Προηγούμενο
Επόμενο