2 Δεκεμβρίου 2020

Β. Λέκκας: Προτάσεις για την ευταξία των κοιμητηρίων του Αυλώνα

 

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ 

ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΥΛΩΝΑ 

ΘΕΜΑ:  

«ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΤΑΞΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΥΛΩΝΑ»

Κυρία Πρόεδρε,

Έλαβα την υπ΄αρ. πρωτ. 58/23-11-2020 πρόσκληση για συνεδρίαση τοπικού συμβουλίου που θα γίνει την 30-11-2020 δια περιφοράς (ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά) με το παραπάνω αναφερόμενο μοναδικό θέμα.  Αναζήτησα την εισήγησή σας και την οικονομοτεχνική μελέτη επί του θέματος αλλά δεν συνόδευαν την πρόσκληση.  Ως εκ τούτου σας παρακαλώ να αναβάλλεται τη συνεδρίαση για να ενημερωθούμε σχετικά.  Εάν δεν γίνει δεκτή η πρότασή μου και πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση καταθέτω για τα πρακτικά του συμβουλίου τα παρακάτω:

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ 

Η Δημοτική Κοινότητα Αυλώνα έχει δύο κοιμητήρια.  Του Αυλώνα 10 στρεμ. περίπου και του Ασπροχωρίου (Μπούγα)  2 στρέμματα περίπου.

Το κοιμητήριο του Αυλώνα έχει επεκταθεί δύο φορές και πρέπει να το χωρίσουμε στο Α΄Τμήμα που οι αγοραστές του κτήματος του Αυλώνα το μετέφεραν το 1880 περίπου σε αυτή την τοποθεσία από τον περίβολο της εκκλησίας του Αγ. Δημητρίου.  Το Β΄Τμήμα  που βρίσκεται ο ιερός ναός της Αναλήψεως και το Γ΄Τμήμα η τελευταία επέκταση που έκανε ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Αυλώνα με ανταλλαγή κτήματος. 

Στο Α΄Τμήμα ο ανατολικός μαντρότοιχος έχει καταστεί επικίνδυνος και χρειάζεται αποκατάσταση κατόπιν  οικονομοτεχνικής μελέτης.

Προτείνω πριν την αποκατάσταση να ερευνήσουμε για επέκταση προς την ανατολική πλευρά (Δ΄Τμήμα) με αγορά κτημάτων στην τιμή της αντικειμενικής αξίας περίπου 24.000 ευρώ σύνολο και στη συνέχεια να κατασκευάσουμε το μαντρότοιχο στη νέα επέκταση.  Είναι ευκαιρία να κάνει αγορά και ο Δήμος ενός τμήματος στο κοιμητήριο του Αυλώνα.

Σύντομες προτάσεις για τη «συντήρηση και την ευταξία του κοιμητηρίου Αυλώνα» που θα συζητηθούν αναλυτικά σε άλλη συνεδρίαση, είναι περιμετρικά του κοιμητηρίου ο φωτισμός, η δεντροφύτευση και συντήρηση του μαντρότοιχου και των εισόδων.  Εντός του κοιμητηρίου τσιμεντόστρωση του συνόλου των ελεύθερων χώρων και  διαδρόμων.  Ανακατασκευή στα σκαλοπάτια από τα Α και Β τμήματα προς το Γ τμήμα. 

Κατασκευή Δημοτικού κιλικίου στο οικόπεδο που μας έχουν παραχωρήσει και να κατασκευαστούν πεζοδρόμια επί της οδού Αναπαύσεως από την Αθηνών-Χαλκίδος μέχρι το κοιμητήριο.

 

ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ ΑΣΠΡΟΧΩΡΙΟΥ 

Τα αντίστοιχα  εσωτερικά και εξωτερικά με του Αυλώνα.  Επί πλέον να γίνει διαμόρφωση και διαπλάτυνση του δρόμου προς το Κοιμητήριο με τακτική συντήρηση λόγω κλίσης.

Τέλος προτείνω τη σύσταση πενταμελούς επιτροπής «συντήρησης και ευταξίας κοιμητηρίων» αποτελούμενη από προτεινόμενα μέλη ή κατόπιν εκλογής με αναλογία από το σύνολο των τοπικών και δημοτικών  συμβούλων του Αυλώνα με πρόεδρο τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου. Προτεραιότητα ο σεβασμός του χώρου των κοιμητηρίων και η εφαρμογή του κανονισμού λειτουργίας.

 

Λέκκας Βασίλης

Τοπικός Σύμβουλος Αυλώνα

Υ.Γ.  Επιβάλλεται να γίνει τοπικό συμβούλιο στο οποίο να γίνουν προτάσεις προς το Δημοτικό συμβούλιο για αναθεώρηση ορισμένων άρθρων του κανονισμού λειτουργίας κοιμητηρίων.

Προηγούμενο
Επόμενο