2 Δεκεμβρίου 2020

Συνάντηση Μαρίας Απατζίδη με τον Πρέσβη του Καζακστάν στην Ελλάδα

 


Η Μαρία Απατζίδη, βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΜεΡΑ25, συναντήθηκε με τον Πρέσβη του Καζακστάν στην Ελλάδα, κ. Αλεξέι Βολκόφ, την  Παρασκευή 27/11/2020. Όπως είναι γνωστό, η Μαρία Απατζίδη έχει γεννηθεί στο Καζακστάν, στην πόλη Τσιμκέντ. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ευχάριστο κλίμα και η συζήτηση αρχικά περιστράφηκε γύρω από Έλληνες που κατέχουν σημαντικές θέσεις στην κυβέρνηση και στην επιστημονική κοινότητα του Καζακστάν.

Συγκεκριμένα, υφυπουργός Εσωτερικών είναι ο στρατηγός Αλέξανδρος Καλαϊτζίδης. Ένας εκ των εγκρίτων αρχιτεκτόνων του Καζακστάν είναι ο Σπυρίδων Κοσμιρίδης. Επίσης ελληνικής καταγωγής είναι ο καθηγητής Γεώργιος Ξανθόπουλος,  πρώτος επικεφαλής του Ινστιτούτου Προβλημάτων Καύσης, που είναι κορυφαίο επιστημονικό ίδρυμα στην μακρινή χώρα. Επισημάνθηκε ότι οι δυο χώρες συνεργάζονται σε πολλούς τομείς. Μάλιστα, πρόσφατα μια αντιπροσωπεία Ελλήνων επιστημόνων μετέβη στο Καζακστάν και επισκέφθηκε εργοστάσια επεξεργασίας αποβλήτων με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας επί του σοβαρού  θέματος της διαχείρισης αποβλήτων.

Ο Πρέσβης σημείωσε την φιλία που υπάρχει ανάμεσα στην μουσουλμανική και την χριστιανική κοινότητα του Καζακστάν. Στην ασιατική αυτή χώρα επικρατεί το μουσουλμανικό θρήσκευμα, αλλά συνυπάρχουν ειρηνικά πολλά διαφορετικά δόγματα, απολαμβάνοντας την ανεξιθρησκία που υποστηρίζεται από το σύνταγμά τους.

Σε ερώτημα της βουλευτή μας σχετικά με την πανδημία, ο κ. Βολκόφ διαπίστωσε ότι η χώρα του κινείται σε πιο χαμηλό επίπεδο κρουσμάτων σχετικά με την Ελλάδα. Ελπίζει ότι το εμβόλιο που θα πάρουν από τη Ρωσία θα κυκλοφορήσει σύντομα για να προλάβουν το τρίτο κύμα της πανδημίας.

Η κ. Απατζίδη τόνισε το ενδιαφέρον  του ΜέΡΑ25 για τη συνεργασία και υποστήριξη των θεμάτων του Καζακστάν, άλλωστε το κόμμα μας έχει υπερψηφίσει διμερείς συμφωνίες. Η βουλευτής του ΜέΡΑ25 επίσης διαβεβαίωσε ότι θα είναι στο πλευρό του Καζακστάν εμπράκτως, σε όσα και όποια ζητήματα θεωρεί ότι είναι δίκαια και εξυπηρετούν αμοιβαία και τις δύο χώρες. Τέλος, υπογράμμισε ότι επιθυμεί να βοηθήσει σε όλα τα θέματα που αφορούν την ομογένεια στην Ελλάδα και στο Καζακστάν.

Η συνάντηση της βουλευτή και του Πρέσβη ολοκληρώθηκε με την αμοιβαία υπόσχεση  για διατήρηση των επαφών των δυο μερών, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στις δυο χώρες.

Προηγούμενο
Επόμενο