15 Σεπτεμβρίου 2020

Λαϊκή Συσπείρωση Ωρωπού: "Επικίνδυνη η κατάσταση στο Γυμνάσιο Καπανδρίτιου κατά την έναρξη των μαθημάτων"


Στο Γυμνάσιο  Καπανδριτίου το πρωί της Δευτέρας 14/9/2020 παραβρέθηκε ο Μιχάλης Χασιώτης, δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Ωρωπού, για την πρώτη ημέρα έναρξης της σχολικής χρονιάς.

Κατά την διάρκεια της παρουσίας του στο σχολείο είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με την Διεύθυνση του Γυμνασίου και με τους εκπαιδευτικούς καθώς και με το υπόλοιπο προσωπικό της σχολικής μονάδας (καθαρίστριες, εργαζόμενους στο κυλικείο) για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην λειτουργία του σχολείου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, αν εξαιρέσει κανείς τις μάσκες που φορούν καθηγητές και μαθητές, τίποτα δεν έχει αλλάξει σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Τα παιδιά στοιβάζονται σε τάξεις των 22-27 μαθητών καθώς τόσο οι σχολικές αίθουσες όσο και οι εκπαιδευτικοί δεν επαρκούν, ώστε να δημιουργηθούν τμήματα των 15 μαθητών, όπως θα έπρεπε,  για την προστασία της υγείας όλων.

Λόγω της πληρότητας της σχολικής μονάδας δεν υπάρχει διαθέσιμη κενή κατάλληλη αίθουσα για να φιλοξενήσει κάποιον μαθητή ή εκπαιδευτικό σε περίπτωση που νιώσει αδιαθεσία.

Δεν πραγματοποιείται θερμομέτρηση των παιδιών κατά την προσέλευση τους στο σχολείο, καθώς η δημοτική αρχή δεν έχει προμηθεύσει με επαρκή κατάλληλο εξοπλισμό την σχολική μονάδα.

Οι εκπαιδευτικοί καλούνται να επιτελέσουν το ρόλο του σχολίατρου (!!!) έχοντας την ευθύνη να ορίσουν «επόπτη υγείας» (υπεύθυνο COVID – 19), επωμιζόμενοι στην πραγματικότητα οι ίδιοι την ευθύνη της ακεραιότητας της υγείας των συναδέλφων τους αλλά και των μαθητών τους (!!!)....

Το Γυμνάσιο Καπανδριτίου είναι από τα μεγαλύτερα σχολεία του Δήμου Ωρωπού με 350 μαθητές και 30, προς το παρόν, καθηγητές με αποτέλεσμα οι δύο καθαρίστριες που υπάρχουν στην σχολική μονάδα να μην επαρκούν για την καθαριότητα του σχολείου, καθώς είναι επιφορτισμένες με την συνεχή καθαριότητα αμέτρητων τετραγωνικών των επιφανειών των δεκάδων αιθουσών όπου φιλοξενούνται οι μαθητές, χωρίς να υπολογίζονται οι υπόλοιποι χώροι του σχολείου (τουαλέτες, γραφεία καθηγητών, κοινόχρηστοί χώροι, εργαστήρια Η/Υ και τεχνολογίας, κ.α.).

Ούτε τα απαραίτητα που προβλέπουν τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ δεν έχουν προμηθευτεί οι καθαρίστριες, όπως στολές μίας χρήσης, για να επιτελούν με ασφάλεια την εργασία τους και να προστατεύουν και τους ίδιους τους μαθητές.

Επιπλέον, οι καθαρίστριες προσήλθαν στα σχολεία του Δήμου μόλις δύο ημέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς με αποτέλεσμα να μην έχει γίνει επαρκής καθαρισμός των σχολείων για να υποδεχτούν τους μαθητές, κάτι που οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί κατήγγειλαν. Χαρακτηρισμό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι η όποια καθαριότητα προηγήθηκε της έναρξης των μαθημάτων πραγματοποιήθηκε από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς…

Σε κανέναν εκπαιδευτικό καθώς και εργαζόμενο από το υπόλοιπο προσωπικό δεν έχει πραγματοποιηθεί τεστ για τον κορονοϊο κάτι που θέτει αντικειμενικά σε κίνδυνο όλους τους εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Και δεν είναι μόνο αυτά. Στη συγκεκριμένη σχολική μονάδα:

1.     
Κάποιες σχολικές αίθουσες είναι παντελώς ακατάλληλες να φιλοξενήσουν μαθητές, καθώς οι τοίχοι είναι γεμάτοι μούχλα από την υγρασία (!!!)…

2.      Σε κάποια υπόστεγα έχουν πέσει σοβάδες και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τραυματισμού των εκπαιδευτικών και των μαθητών.

3.      Στο λεβητοστάσιο η οροφή είναι έτοιμη να πέσει και στηρίζεται με υποστυλώματα…

4.      Υπάρχουν σπασμένα εξωτερικά τζάμια σε βοηθητικές αίθουσες του σχολείου, στον προαύλιο χώρο.

5.      Επιπλέον σε παράθυρα του διαδρόμου του πρώτου ορόφου του σχολείου δεν υπάρχουν προστατευτικά κάγκελα κάτι που θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την ακεραιότητα των μαθητών.

6.      Οι βρύσες του προαύλιου χώρου έχουν επενδυθεί με γυμνές λαμαρίνες-ξυράφια (!)…. 

Όσο για την έγκαιρη και πλήρη προμήθεια αναλωσίμων και άλλων υλικών για την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου ούτε λόγος να γίνεται…

Εξοργιστικό είναι ότι, σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, αυτά τα προβλήματα έχουν κοινοποιηθεί εδώ και μήνες στην διοίκηση Γιασημάκη και στην αρμόδια σχολική επιτροπή, χωρίς όμως να έχει ληφθεί κανένα μέτρο έως τώρα. Επίσης εξοργιστικό είναι ότι η διοίκηση Γιασημάκη δεν ενημερώνει κανέναν για τις ανάγκες των σχολικών μονάδων και τα αιτήματα των εκπαιδευτικών, παρά μόνο τον εαυτό της.

Τόσο η κυβέρνηση όσο και η διοίκηση Γιασημάκη είχαν όλο τον απαιτούμενο χρόνο που τους έδωσε ο λαός μας για να λάβουν μέτρα για την προστασία της ζωής και της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών, αλλά δεν έπραξαν τίποτα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η υγεία των παιδιών και των εκπαιδευτικών δεν είναι «τζόγος» και ατομική ευθύνη των ίδιων, για να αφήνεται στην τύχη της.

Η προστασία της υγείας των μαθητών και των εκπαιδευτικών είναι ευθύνη του κράτους και των δημοτικών αρχών.

Απαιτούμε  από την κυβέρνηση και την διοίκηση Γιασημάκη, έστω και τώρα:

·         Αποφασιστική μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, ώστε κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15 μαθητές. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΝΕΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΟΤΕ.

·         Να αποκατασταθούν οι ζημιές και να πραγματοποιηθούν όλες οι επισκευές και οι συντηρήσεις στις σχολικές μονάδες του Δήμου μας, έστω και τώρα.

·         Άμεσα, να αξιοποιηθούν υπάρχοντα κατάλληλα δημόσια και δημοτικά κτίρια, να νοικιαστούν από το Δήμο νέα προκειμένου να διαμορφωθούν σε σχολικές αίθουσες για την αποσυμφόρηση των υπαρχόντων σχολικών κτιρίων. Να εξεταστεί αν υπάρχουν κατάλληλα οικόπεδα στην ιδιοκτησία του κράτους, του Δήμου ή άλλα προς αγορά ή ενοικίαση για την δημιουργία νέων αιθουσών.

·         Να προσληφθούν επιπλέον καθαρίστριες για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων του Δήμου. Να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης σε πλήρους. Να σταματήσει η εργασιακή ομηρία των συμβασιούχων σχολικών καθαριστριών και να μονιμοποιηθούν όλες. Κανένας εργολάβος καθαριότητας στα δημόσια σχολεία.

·         Να δοθεί έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, για να καλυφτούν τα δεκάδες χιλιάδες κενά και για να υπάρξουν άμεσα περισσότερα τμήματα με λιγότερους μαθητές.

·        
Εξασφάλιση κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές για την προμήθεια επαρκούς ποσότητας Μέσων Ατομικής Προστασίας, στολών, ειδών καθαρισμού, αντισηπτικών κλπ. Καμία επιβάρυνση των δημοτών μέσω της δημοτικής φορολογίας.

·         Άμεση επανέναρξη του προγράμματος των σχολικών γευμάτων, που είναι απολύτως απαραίτητα σε χιλιάδες οικογένειες, που πλήττονται από τη φτώχεια και την ανεργία. Ένταξη όλων των σχολείων του Δήμου μας στο πρόγραμμα αυτό.

·         Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, ώστε να υπάρξει  παρέμβαση σε περίπτωση που χρειαστεί και να ελέγχεται η διάδοση του ιού.

·         Ενίσχυση των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Υγείας στο Δήμο και διασύνδεση τους με τα σχολεία.

·         Μόνιμη παρουσία νοσηλευτών σε κάθε σχολείο και σταθερή παρουσία γιατρών σε ομάδες σχολείων.

·         Δωρεάν καθολικός εμβολιασμός μαθητών και εκπαιδευτικών με το αντιγριπικό εμβόλιο με ευθύνη του κράτους.

·         Καθημερινή απολύμανση των σχολικών μονάδων με το πέρας των μαθημάτων.

·         Ενίσχυση των δρομολογίων των σχολικών λεωφορείων για την αποφυγή συγχρωτισμού. Καθαριότητα των σχολικών οχημάτων πριν και μετά την επιβίβαση των μαθητών.

·         Κατάργηση κάθε νομοθετικής διάταξης που επιτρέπει κάμερα στα σχολεία και online μετάδοση των μαθημάτων.

Στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες και τις κινητοποιήσεις γονιών και εκπαιδευτικών οι οποίοι οργανωμένα μέσα από τους συλλόγους διεκδικούν από την κυβέρνηση και τις δημοτικές αρχές την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, με πρώτο σταθμό την συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών την Πέμπτη 17/9/2020, 6.30 μ.μ. στα Προπύλαια.

Έχουμε πληρώσει πολλά. Δεν θα πληρώσουμε ξανά.

Σεπτέμβριος 2020,

Το γραφείο τύπου

www.lsoropou.wordpress.com










Προηγούμενο
Επόμενο