31 Ιουλίου 2020

Η Σκάλα Ωρωπού υποδέχεται την Εικόνα της Παναγίας από την Ιερά Μονή Ιερουσαλήμ Δαύλειας Βοιωτίας


Η Ενορία του Αγίου Ανδρέου Σκάλας Ωρωπού υποδέχεται από 7 έως 9 Αυγούστου 2020 την Ιερά & Θαυματουργό Εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου από την Ιερά Μονή Ιερουσαλήμ Δαύλειας Βοιωτίας. Ένα θρησκευτικό γεγονός ευλογίας των πιστών. Το ιερό Κειμήλιο θα μεταφέρει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών & Λεβαδείας κ.Γεώργιος και θα το υποδεχθεί ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου & Ωρωπού κ.Κύριλλος στα προπύλαια του Ιερού Ναού του Αγίου Ανδρέου στην Σκάλα του Ωρωπού, πλαισιούμενος του κλήρου και των ευλαβών χριστιανών, την Παρασκευή 7 Αυγούστου, στις 7 το απόγευμα.
      Η ιστορική Ιερά Μονή της Ιερουσαλήμ ή ‘Γερσαλή’ βρίσκεται κοντά στη Δαύλεια Βοιωτίας, στις πλαγιές του Παρνασσού, η οποία εκκλησιαστικά ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας. Θεωρείται πως κτίστηκε τον 11ο αιώνα μ.Χ. Κατά τα μέσα του 18ου αιώνα υπαγόταν στη μονή του Όρους Σινά.. Ο ναός της μονής είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Η Ιερά Μονή Πανηγυρίζει στις 23 Αυγούστου.
      Το ιστορικό της μονής παρουσιάζει αρκετά κενά. Την περίοδο της Τουρκοκρατίας γνώρισε μεγάλη οικονομική άνθηση, ενώ παράλληλα διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της παιδείας της περιοχής. Η Επανάσταση του 1821 υπήρξε ορόσημο για το μοναστήρι, καθώς υποστήριξε τον Αγώνα συμμετέχοντας ενεργά σε καίρια ιστορικά γεγονότα της Ανατολικής Στερεάς, όπως για παράδειγμα στη μάχη της Αράχοβας το 1826. Σήμερα λειτουργεί ως γυναικείο μοναστήρι και στο σκευοφυλάκιό του φυλάσσονται σημαντικά κειμήλια.

Με τιμή και εν Χω αγάπη
Ιερεύς Αντώνιος Π. Παπαχαραλάμπους
Προϊστάμενος: Ι.Ν. Αγίου Ανδρέου Σκάλας Ωρωπού Αττικής
                        Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Νέας Πολιτείας Σκάλας Ωρωπού



Προηγούμενο
Επόμενο