2 Ιουνίου 2020

Διευκρινήσεις από την Περιφέρεια για τους ψεκασμούς κουνουπιών

Ενημέρωση από τον Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Θ. Αυγερινό σχετικά με το πρόγραμμα ψεκασμών καταπολέμησης των κουνουπιών που υλοποιεί η Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής.

Κατόπιν ερωτημάτων που έχουν τεθεί το τελευταίο διάστημα από κατοίκους της Ανατολικής Αττικής σχετικά με το πρόγραμμα ψεκασμών καταπολέμησης των κουνουπιών που υλοποιεί η Περιφέρεια Αττικής κρίνεται αναγκαίο να δοθεί η απαραίτητη ενημέρωση. 
Η Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, στο πλαίσιο των ολοκληρωμένων προγραμμάτων και δράσεων που εκπονεί απαρέγκλιτα η Περιφέρεια Αττικής με συνέπεια και σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον, με συντονιστή την Διεύθυνση Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής, διενεργεί εφαρμογές ψεκασμών  καταπολέμησης των κουνουπιών αποκλειστικά στο στάδιο των προνυμφών (προνυμφοκτονίες) από εδάφους κι από αέρος.
Οι ψεκασμοί από εδάφους πραγματοποιούνται μόνο σε σημεία-εστίες που έχουν προηγουμένως καταγραφεί, χαρτογραφηθεί και επικαιροποιηθεί από τους Δήμους και βρίσκονται περιαστικά αυτών όπως ρέματα, κανάλια, λιμνάζοντα νερά, υδάτινες συλλογές καθώς και στις οικολογικά προστατευόμενες περιοχές (φυσικά συστήματα) της Ανατολικής Αττικής. Οι ψεκασμοί από αέρος γίνονται μόνο στον Υδροβιότοπο Εθνικού Πάρκου Σχινιά Δήμου Μαραθώνος όπου δεν υπάρχει πρόσβαση από εδάφους, καθώς εφαρμογές ψεκασμών από αέρος γίνονται μετά από άδεια του Υπουργείου Υγείας και η έγκριση αφορά μόνο υδροβιότοπους που δεν υπάρχει πρόσβαση από επίγεια μέσα και μόνο για προνυμφοκτονίες.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής οι ψεκασμοί κουνουπιών είναι σε εξέλιξη από αρχές Μαρτίου και θα διαρκέσουν έως το τέλος της περιόδου μετάδοσης του 2020, δηλαδή περίπου έως το μήνα Νοέμβριο. Μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί έξι (6) εφαρμογές ψεκασμών από εδάφους σε όλους τους Δήμους τις Ανατολικής Αττικής και τρείς (3) εφαρμογές από αέρος στον Υδροβιότοπο Εθνικού Πάρκου Σχινιά του Δήμου Μαραθώνος.
Παράλληλα με την Περιφέρεια, όλοι οι Δήμοι έχουν αποκλειστικά την ευθύνη και την υποχρέωση να υλοποιούν αντίστοιχα προγράμματα καταπολέμησης των κουνουπιών εντός του αστικού ιστού διενεργώντας καθαρισμό και ψεκασμούς σε όλα τα φρεάτια των όμβριων υδάτων όπως και σε σημεία με στάσιμα νερά. Για το λόγο αυτό έχει εκδοθεί από την Δ/νση Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφερειακής Ενότητας Αν. Αττικής σχετική εγκύκλιος προς όλους τους δήμους με αναλυτικές οδηγίες τις οποίες οφείλουν να ακολουθήσουν.
Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να δείχνουν και οι ιδιοκτήτες όλων των κτηνοτροφικών μονάδων αφού υποχρεούνται σε σχολαστική καθαριότητα των εγκαταστάσεων τους όπως και στην εξάλειψη λιμναζόντων νερών και λυμάτων στους αύλιους χώρους. Το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι καλλιεργητές αγροτικών εκτάσεων και θερμοκηπίων.
Πέραν των ολοκληρωμένων προγραμμάτων αντιμετώπισης των κουνουπιών από την Περιφέρεια και τους Δήμους είναι σημαντικό να φροντίζει και ο κάθε πολίτης για τον περιορισμό των εστιών αναπαραγωγής τους στην αυλή ή στον κήπο του.
Αστικές εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών αποτελούν :
  • Τα λιμνάζοντα ύδατα στις αυλές των σπιτιών (πιατάκια γλαστρών, δοχεία, βαρέλια, λεκάνες κλπ),
  • Οι φραγμένες υδρορροές,
  • Τα πεταμένα λάστιχα αυτοκινήτων,
  • Τα θεμέλια νεοαναγειρόμενων οικοδομών,
  • Τα φρεάτια όμβριων υδάτων.
Έπειτα από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις και την αναμενόμενη αύξηση της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες θα έχουμε σαν συνέπεια την μαζική αναπαραγωγή των κουνουπιών. Επομένως όλοι μας, Περιφέρεια, Δήμοι και πολίτες πρέπει να βρισκόμαστε σε εγρήγορση για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Προηγούμενο
Επόμενο