3 Μαΐου 2020

Mάχες με τα... κουνούπια στον Ωρωπό. Βίντεο


Μάχες με τα κουνούπια δίνουμε αρκετοί κάτοικοι του Ωρωπού, ιδιαίτερα μετά την άνοδο της θερμοκρασίας, παρά το γεγονός πως αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται η 4η επίγεια εφαρμογή ψεκασμών κουνουπιών από την Περιφέρεια Αττικής. Η Περιφέρεια είναι αρμόδια για τους ψεκασμούς σε περιοχές εκτός αστικού ιστού του Δήμου Ωρωπού αλλά και για ψεκασμούς γύρω από ποτάμια (φυσικά συστήματα) όπως ο Ασωπός. Από τη μεριά του, ο Δήμος Ωρωπού είναι υπεύθυνος για τους ψεκασμούς μέσα στα χωριά και τις πόλεις και συγκεκριμένα για τα λιμνάζοντα ύδατα, τα φρεάτια των ομβρίων υδάτων, για άλση, πάρκα, νεκροταφεία κλπ. Η εφαρμογή των ψεκασμών στον Ασωπό ολοκληρώθηκε χωρίς να έχουμε δει αποτέλεσμα, ενώ από την Τρίτη έως την Πέμπτη θα ολοκληρωθεί και ο ψεκασμός σε πλημμυρισμένες εκτάσεις περιαστικά του Δήμου. 




Από το Δήμο Ωρωπού δεν έχουμε, μέχρι σήμερα, καμία ενημέρωση για το αν πραγματοποιήθηκαν οι ψεκασμοί που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά του, πότε και με ποιο τρόπο. 
Πέρα από την επικαιρότητα που συνδέεται με τον κορονοϊό, τα ετήσια προβλήματα λόγω των κουνουπιών τρέχουν, και ήδη από τον περασμένο Μάρτιο το Υπουργείο Υγείας έχει προειδοποιήσει και αποστείλει σχετική εγκύκλιο γράφοντας συγκεκριμένα για τους κινδύνους από τους πληθυσμούς των κουνουπιών:
"Τα κουνούπια είναι διαβιβαστές λοιμογόνων παραγόντων για τη μετάδοση σοβαρών ασθενειών, ενώ σημαντικά δυσμενείς είναι και οι επιπτώσεις στην οικονομία και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων στις περιοχές όπου αναπτύσσονται υψηλοί πληθυσμοί κουνουπιών. Η εμφάνιση μάλιστα κατά τα τελευταία έτη περιστατικών λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου και ελονοσίας σε αρκετές περιοχές της χώρας μας, καθώς και η ύπαρξη κινδύνου εισαγωγής άλλων ιών που μεταδίδονται με κουνούπια (π.χ. ιών Zika, Chikungunya, Δάγκειου πυρετού), καταδεικνύουν την ανάγκη της οργάνωσης και έγκαιρης εφαρμογής ολοκληρωμένων προγραμμάτων αντιμετώπισης των εντόμων αυτών". Σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου: θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα για τον περιορισμό, την εξάλειψη ή τον καθαρισμό των εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών που βρίσκονται μέσα ή γύρω από τις κατοικημένες περιοχές. Ενδεικτικά αναφέρονται τα σημεία όπου συγκεντρώνονται λιμνάζοντα ύδατα, όπως σιντριβάνια, καλλωπιστικές λιμνούλες, δεξαμενές εκτός λειτουργίας, αποχετεύσεις, διαρροές των συστημάτων ύδρευσης, φραγμένοι αγωγοί ομβρίων, δοχεία αποθήκευσης νερού ή άλλα αντικείμενα που κατακρατούν το νερό της βροχής ή ποτίσματος, εγκαταλελειμμένοι χώροι και κτίρια όπου συνήθως συσσωρεύονται απορρίμματα πάσης φύσεως"
Οι εικόνες και το βιντεάκι είναι από περιοχή του Κάμπου Ωρωπού.



Προηγούμενο
Επόμενο