5 Μαΐου 2020

Ανοίγει τις χρηματοδοτήσεις ο Μηταράκης. Αρχή με 345.000 ευρώ για τον Δήμο Ωρωπού


Eκδόθηκε σήμερα η κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Οικονομικών και Μεταναστευτικής πολιτικής για τα δημοτικά τέλη που θα λάβει ο Δήμος Ωρωπού και οι υπόλοιποι Δήμοι της χώρας που φιλοξενούν Δομές μεταναστών για τους τρεις πρώτους μήνες του 2020. Εκτός από τα δημοτικά τέλη, προσδιορίστηκαν και οι λεπτομέρειες για το Ταμείο στήριξης των Δήμων για την υλοποίηση έργων και την καταβολή αποζημιώσεων με "μαξιλάρι" τα 25 εκατομμύρια ευρώ. Γύρω στις 80.000 ευρώ σε ανταποδοτικά τέλη καθαριότητος και ηλεκτροφωτισμού θα πάρει ο Δήμος Ωρωπού από το Υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής λόγω της λειτουργίας της Δομής προσφύγων και μεταναστών στη Μαλακάσα για τους μήνες από Ιανουάριο έως Μάρτιο, σύμφωνα με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Υπουργός Νότης Μηταράκης και δημοσίευσε η εφημερίδα "Το Έθνος". Εν τω μεταξύ για τον Δήμο Ωρωπού, ήδη αναλογούν 263.400 ευρώ για το έτος 2019.


Ο διπλασιασμός των προσφύγων - μεταναστών, μετά την επισημοποίηση και μονιμοποίηση λειτουργίας της Δομής τον περασμένο Μάρτιο, με την έκδοση σχετικού ΦΕΚ και της επέκτασής της, διπλασίασε και τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού που θα λαμβάνει από τώρα και στο εξής ο Δήμος μας. Είναι χαρακτηριστικό πως από 1.574 πρόσφυγες -μετανάστες που φιλοξενούσε η Δομή τον Φεβρουάριο ο αριθμός τον Μάρτιο έφθασε τους 2.979. Σημειώνουμε πώς το ποσό καθορίζεται στα 12,5 ευρώ ανά φιλοξενούμενο στη Δομή Μαλακάσας και προσαυξάνεται όταν ο αριθμός φιλοξενούμενων ξεπερνά το 1% του συνολικού πληθυσμού του Δήμου, γεγονός που συμβαίνει εφόσον συνεχίζεται η αποσυμφόρηση των νησιών και η επιβάρυνση της περιοχής μας με εισροή νέων προσφύγων -μεταναστών στη Δομή  Μαλακάσας. Παράλληλα, με την ίδια καινούργια κοινή Υπουργική απόφαση προσδιορίζεται το "άνοιγμα" του ταμείου στήριξης - αλληλεγγύης το οποίο θα ενισχυθεί αρχικά με 25 εκατομμύρια ευρώ μέρος των οποίων δικαιούται να λάβει και ο Δήμος Ωρωπού για την υλοποίηση έργων και για την αποζημίωση όσων έχουν υποστεί ζημιές λόγω παραβατικής συμπεριφοράς των φιλοξενούμενων στη Δομή. Αναμένουμε με ενδιαφέρον, πόσο μέρος αυτών των χρημάτων θα πάρει ο Δήμος και αν αυτά θα έχουν ως βασικούς αποδέκτες τους κατοίκους της Μαλακάσας, αυτούς που ουσιαστικά υποφέρουν από το μεταναστευτικό. Μια πόλη 500 κατοίκων που φιλοξενεί σήμερα 3.000 (6 φορές τον μόνιμο πληθυσμό)  μετανάστες. Ευχής έργον θα ήταν το κλείσιμο της Δομής, κάτι που δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα μετά την επισημοποίηση της λειτουργίας της με σχετικό ΦΕΚ (ΦΕΚ B' 1016/24.03.2020) του Μαρτίου του 2020.

Παρακάτω το Δελτίο Τύπου του κ Μηταράκη:


Καταβολή € 12 εκ. ανταποδοτικών τελών στους Δήμους ήδη το 2020 - Ξεκινά η χρηματοδότηση έργων στους Δήμους με € 25 εκ. από το Ταμείο Αλληλεγγύης – Ακολουθούν άμεσα αποζημιώσεις κατοίκων

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Μετανάστευσης και Ασύλου, αποδίδονται ανταποδοτικά τέλη 2.778.202 € συνολικά στους Δήμους, που επιβαρύνονται με την φιλοξενία μεταναστών εντός των διοικητικών ορίων τους, για το α’ τρίμηνο του 2020.  Οι εν λόγω Δήμοι, βάση του Ν. 4662/20, έχουν ήδη χορηγηθεί 9.491.400 € για το 2019 στους Δήμους. Συνολικά, οι δικαιούχοι Δήμοι έχουν λάβει 12.269.602 €.
Συγκεκριμένα, το ύψος του τέλους καθορίζεται στο ποσό των δώδεκα και μισό (12,5) ευρώ μηνιαίως κατ` άτομο, με την προϋπόθεση πως διέμενε σε μονάδα προσωρινής φιλοξενίας μέχρι και τις 31 Μαρτίου. Στη συνέχεια, αυξάνεται: i) κατά πέντε τοις εκατό (5%), όταν η αναλογία του αριθμού των διαμενόντων στις μονάδες προς το συνολικό πληθυσμό του Δήμου υπερβαίνει το ένα τοις εκατό (1%), ii) κατά δέκα τοις εκατό (10%) όταν η αναλογία υπερβαίνει το πέντε τοις εκατό (5%) και iii) κατά είκοσι τοις εκατό (20%) όταν η αναλογία υπερβαίνει το δέκα τοις εκατό (10%) αντίστοιχα. Πιο συγκεκριμένα στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, που βιώνουμε τη μέγιστη επιβάρυνση, ο Δήμος Μυτιλήνης συνολικά λαμβάνει € 3,9 εκ, Ανατολικής Σάμου € 1,5 εκ και Χίου € 1,1 εκ. Επισυνάπτεται ο αναλυτικός πίνακας των Δήμων. Θα καταβληθούν αντίστοιχα τέλη για τα υπόλοιπα τρίμηνα του 2020.
Επιπροσθέτως, σε συνέχεια της πρόσφατης διάταξης του ν. 4662/20 (παρ. 4, άρθρο 195/ΦΕΚ Α΄ 27), θα ακολουθήσει -εντός του μηνός- επιχορήγηση των Δήμων για κάλυψη έκτακτων αναγκών και αποζημιώσεων από τυχόν προκληθείσες ζημίες στην περιουσία τρίτων φυσικών και νομικών προσώπων από τους διαμένοντες στις μονάδες φιλοξενίας, για το έτος 2019.
Παράλληλα, με κοινή απόφαση που συνυπογράφουν οι Υπουργοί Οικονομικών και Μετανάστευσης και Ασύλου, καθορίζονται η διοικητική σύσταση του Ταμείου Αλληλεγγύης στο οποίο έχουν διατεθεί € 25 εκ, οι προϋποθέσεις και οι όροι χρηματοδότησης των σχετικών έργων σε Δήμους, καθώς και όλες οι συναφείς διαδικασίες που αφορούν την υποβολή αιτήσεων για χρηματοδότηση, τα κριτήρια αξιολόγησης των προτάσεων, τον έλεγχο της πορείας εκτέλεσης των έργων και τα δικαιολογητικά εκταμίευσης των πόρων. Ειδικότερα, το Ταμείο Αλληλεγγύης αποσκοπεί στην χρηματοδότηση έργων υποδομών αποκλειστικά σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού (Δήμους)  στα όρια των οποίων είτε λειτουργούν μονάδες φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, είτε θα τεθούν σε λειτουργία μονάδες φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων. Ως αρμόδια Υπηρεσία για τη λειτουργία του Ταμείου ορίζεται η Ειδική Γραμματεία Συντονισμού Εμπλεκόμενων Φορέων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Επιπλέον, η αξιολόγηση των προτάσεων από την αρμόδια υπηρεσία θα λαμβάνει χώρα σε δύο στάδια εντός 30 ημερών. Σε πρώτη φάση, θα πραγματοποιείται τυπικός έλεγχος των  δικαιολογητικών που καταθέτουν οι Δήμοι, η πληρότητα των οποίων θα οδηγεί στο δεύτερο στάδιο.
Σε αυτό, θα εξετάζονται οι προτάσεις με βάση περαιτέρω ουσιαστικά κριτήρια αξιολόγησης, όπως η επιλεξιμότητα του έργου, η σκοπιμότητα και ο ολοκληρωμένος και λειτουργικός χαρακτήρας του, η ρεαλιστικότητα του προϋπολογισμού και του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης κ.ά. Τέλος, η έγκριση του έργου συνεπάγεται την αυτόματη εκταμίευση προκαταβολής ύψους 40% του συνολικού προϋπολογισμού του. Η παρακολούθηση και η πιστοποίηση του φυσικού και οικονομικού αντικείμενου του έργου και η εν γένει υλοποίηση του βαρύνει αποκλειστικά τον δικαιούχο Δήμο, ενώ τα σχετικά στοιχεία πρέπει να κοινοποιούνται στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, όποτε ζητηθούν. Κατόπιν της ολοκλήρωσης του χρηματοδοτούμενου -από το Ταμείο- έργου, ο δικαιούχος Δήμος υποχρεούται να διασφαλίζει τη λειτουργία και συντήρησή του τουλάχιστον για 5 έτη. Σημειώνεται ότι, σε περίπτωση μη ορθής χρήσης της προκαταβολής ή του συνόλου της χρηματοδότησης, με απόφαση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, ανακαλείται η χρηματοδότηση του Δήμου, ο οποίος και υποχρεούται να επιστρέψει στο Ταμείο Αλληλεγγύης το ποσό που έχει λάβει, νομιμοτόκως από την ημερομηνία εκταμίευσης του.

Προηγούμενο
Επόμενο