23 Απριλίου 2020

Αναχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ημερ.:   22/4/2020
Ώρα:      12:00
Αναχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας

Η κυβέρνηση πιστή στο δόγμα, το χρήμα πάνω από τους ανθρώπους, συνεχίζει το καταστροφικό έργο της.
Σειρά έχει το Περιβάλλον.
Εν μέσω υγειονομικής κρίσης και αφού χρηματοδότησε την σιωπή πολλών πανελλαδικών ΜΜΕ, εντέλλει τον κ. Χατζηδάκη να προχωρήσει στην ψήφιση του αναχρονιστικού Περιβαλλοντικού νομοσχεδίου που καταστρέψει το περιβάλλον, αλλάζει περιοχές Natura, χωρίς να λαμβάνει υπόψιν του τα επιχειρήματα και τις προτάσεις, της έστω «κουτσής» διαβούλευσης.
Το νομοσχέδιο με τίτλο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» απέχει παρασάγγας από ένα πραγματικά εκσυγχρονιστικό περιβαλλοντικό νόμο, πλήττει ανεπανόρθωτα περιοχές Natura, δάση και ρέματα και παραδίδει στα οικονομικά συμφέροντα, το περιβάλλον της χώρας.

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ συντάσσεται πλήρως με τις 23 περιβαλλοντικές οργανώσεις και απαιτεί την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου, στο σύνολό του, γιατί:
  1. Καταργεί την ουσία της προστασίας των περιοχών Natura 2000 και προωθεί ακόμα και μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων σε περιοχές προστασίας της φύσης.
  2. Εκθέτει σε κίνδυνο τις προστατευόμενες περιοχές, καταργώντας την αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ).
  3. Επιτρέπει την καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα των κατά βούληση επενδυτικών σχεδίων, εκχωρώντας τον έλεγχο των μελετών (ΜΠΕ) σε ιδιώτες και επιβάλλοντας ασφυκτικές προθεσμίες για γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών.
  4. Προωθεί την αλόγιστη επέκταση των βιομηχανικών ΑΠΕ, κυρίως των αιολικών, που έχουν ήδη προκαλέσει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών για την εξασφάλιση υπερκερδών των επενδυτών.
  5. Νομιμοποιεί τα αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων  και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων.
  6. Απλοποιεί τις διαδικασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων και δε λαμβάνει μέτρα κατά της υποβάθμισης των ρεμάτων από την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών και βιομηχανικών λυμάτων μέσα σε αυτά.
  7. Παραβιάζει Συνταγματικές διατάξεις, Ευρωπαϊκές οδηγίες και Διεθνείς συμβάσεις.
Γραφείο Τύπου
ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑΠροηγούμενο
Επόμενο