20 Αυγούστου 2019

Διασφάλιση του Αποχετευτικού Καλάμου και Καπανδριτίου-Πολυδενδρίου από τη Δημοτική Αρχή Γιασημάκη


 Σε σοβαρό κίνδυνο βάζουν οι αποφάσεις της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής την υλοποίηση του αποχετευτικού Καλάμου, τη δημιουργία Βιολογικού Καθαρισμού και το αποχετευτικό Καπανδριτίου-Πολυδνεδρίου, σύμφωνα με πηγές της νέας Δημοτικής Αρχής που αναλαμβάνει το Σεπτέμβρη. Πρόκειται για αποφάσεις που πάρθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο της 2ας Ιουλίου 2019 και αφορούν στην έγκριση κατασκευής των δευτερευόντων δικτύων και των εξωτερικών διακλαδώσεων των αποχετευτικών δικτύων Καλάμου - Αγ. Αποστόλων και Καπανδριτίου  -Πολυδενδρίου. Οι αποφάσεις θέτουν σε κίνδυνο τα έργα γιατί έρχονται σε αντίθεση με σχετικό νόμο ο οποίος δεν επιτρέπει στο Δημοτικό Συμβούλιο να παίρνει δεσμευτικές και κρίσιμες αποφάσεις για το χρονικό διάστημα που ξεκινά ένα μήνα πριν από τις εκλογές και τελειώνει με την ανάληψη καθηκόντων από το νέο Δημοτικό Συμβούλιο που προκύπτει.  Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την παρ.5 του άρθρου 65 του Ν.3852/10, όπως συμπληρώθηκε με
την παρ. 2 του άρθρου 1 του Ν. 4257/14:
"Ένα (1) μήνα πριν από τη διενέργεια των εκλογών και μέχρι την εγκατάσταση των νέων δημοτικών αρχών, το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει μόνο για θέματα που αναφέρονται σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης, καθώς και για θέματα που αφορούν στην υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων έργων."
Τα θέματα που ήρθαν στο Συμβούλιο δεν είχαν χαρακτήρα του κατεπείγοντος ενώ για το Βιολογικό Καλάμου, ειδικά, ο ορισμός της ΕΥΔΑΠ ως φορέα υλοποίησης του έργου αποτελεί σημαντικό θέμα που δεσμεύει τη νέα Δημοτική Αρχή. Αποτέλεσμα να κινδυνεύει να αμφισβητηθεί η νομιμότητα των αποφάσεων και κατ’ επέκταση τα έργα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα Δημοτική Αρχή κατέθεσε προσφυγή κατά των αμφισβητούμενων αποφάσεων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και παράλληλα προωθεί τη λήψη καινούριας απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο που θα αναλάβει καθήκοντα από 1η Σεπτέμβρη. Η νέα απόφαση σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή του κ. Γιασημάκη θα διασφαλίζει πλήρως την νομιμότητα, άρα και την ασφαλή υλοποίηση των έργων.


Προηγούμενο
Επόμενο