8 Μαΐου 2019

To Γενικό Λύκειο Σκάλας Ωρωπού στην Ιταλία με το πρόγραμμα e-twinning



Myths and legends of my country….
ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

To Γενικό Λύκειο Σκάλας Ωρωπού «Μίκης Θεοδωράκης» κατά το σχολικό έτος 2018-2019, υπό την διεύθυνση του κ. Ηρακλή Ψάλτη, στο πλαίσιο του προγράμματος e-twinning με θέμα «Myths and legends of my country”, πραγματοποίησε κατά την περίοδο 16-19 Απριλίου 2019 εκπαιδευτική εκδρομή στην Ιταλία.
Στην εν λόγω εκδρομή δόθηκε η ευκαιρία σε 31 παιδιά από την Α΄ τάξη του Λυκείου μας να επισκεφθούν την πρωτεύουσα της γειτονικής μας χώρας, υπό την επίβλεψη των συνοδών  καθηγητριών και ιδρυτριών του προγράμματος, κ.κ. Λάκκη Κωνσταντίνας, Σκορδομπέκη Μαριλένας και του Διευθυντή του σχολείου κ. Ψάλτη Ηρακλή. Κατά τη διάρκεια της εκδρομής οι μαθητές περιηγήθηκαν σε πολλά αξιοθέατα της αιώνιας πόλης και συγκεκριμένα στο Κολοσσιαίο, το μεγαλύτερο κτίσμα της εποχής, στις χαρακτηριστικές πλατείες Piazza Navona και Piazza di Spagna στη Vila Borghese, στο Castro Sant’Angelo, στο περίφημο συντριβάνι της Fontana di Trevi για την καθιερωμένη ευχή, στο Πάνθεον ένα από τα πιο σημαντικά αρχιτεκτονικά κτήρια του δυτικού κόσμου και θαύμασαν σε αυτό τη μόνη πηγή φωτός το κυκλικό άνοιγμα στη μέση του θόλου, γνωστό ως oculus (δηλ μάτι) ενώ ξεναγήθηκαν στο Βατικανό, στην εκκλησία του Αγ. Πέτρου και στις χριστιανικές κατακόμβες.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η επίσκεψη για τους συμμετέχοντες στο αδελφό σχολείο «Convitto Nazionale "G.B.Vicoστην πόλη Chieti της επαρχίας Abruzzo.
Οι Ιταλοί εταίροι υποδέχτηκαν θερμά την ελληνική αποστολή με ένα αξιοζήλευτο πρωινό και τη συνοδεία πιάνου!
Στην επίσημη τελετή αδελφοποίησης των δύο σχολείων έγινε ανταλλαγή των σημαιών των δύο χωρών και προσφέρθηκαν δώρα που ετοιμάστηκαν και συσκευάστηκαν με επιμέλεια!
Έγιναν επίσης οι σχετικές παρουσιάσεις με το θέμα των κοινών μύθων που ενώνουν τους δύο λαούς, ενώ δεν έλειψαν διάφορα μουσικά δρώμενα με τα οποία οι ιταλοί εταίροι προσπάθησαν να ευχαριστήσουν τους έλληνες φιλοξενούμενούς τους.
Όλοι οι έλληνες μαθητές και μαθήτριες έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους στην παρουσίαση και είναι άξιοι συγχαρητηρίων, αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι το ιταλικό ακροατήριο τους χειροκρότησε θερμά, ιδιαίτερα τις «αρχαίες ελληνίδες» μας και τον «ιταλόφωνο» παρουσιαστή μας που τους εξέπληξε με τον άψογο ιταλικό του λόγο!
Στη συνέχεια οι Έλληνες και οι Ιταλοί μαθητές και καθηγητές συμμετείχαν από κοινού σε γεύμα στην τραπεζαρία του σχολείου και ακολούθησαν αθλοπαιδιές στον προαύλιο χώρο, στις οποίες οι έλληνες μαθητές διέπρεψαν με τις θεαματικές τους επιδόσεις!
Καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης οι μαθητές μπόρεσαν να γνωριστούν καλύτερα με τους Ιταλούς εταίρους τους, αντάλλαξαν απόψεις  για το εκπαιδευτικό σύστημα των δύο χωρών, αλλά και για διάφορα θέματα κοινού ενδιαφέροντος και επιδίωξαν μια σχέση φιλίας.
Ακολούθησε η περιήγηση στο Κιέτι και η επίσκεψη στον καθεδρικό ναό και στο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης με οδηγούς και ξεναγούς τους ιταλούς μαθητές και καθηγητές. Έτσι  η ελληνική ομάδα είχε την ευκαιρία να θαυμάσει χαρακτηριστικά σημεία της πανέμορφης αυτής πόλης και να μυηθεί στην κουλτούρα και τον πολιτισμό των κατοίκων της.
Εκείνο που επισημαίνουν όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριές μας είναι πως αυτό το ταξίδι θα τους μείνει αξέχαστο για πολλούς λόγους όπως τις ιδιαίτερες γεύσεις που γεύτηκαν… τα ξεχωριστά έργα τέχνης… τα εκπληκτικής ομορφιάς μνημεία και αξιοθέατα που θαύμασαν… το έντονο ελληνικό στοιχείο που συνάντησαν σε πολλά από αυτά… τους εξαιρετικούς επαγγελματίες (τον συνοδό, την ξεναγό και τον οδηγό) της εκδρομής.
Το σημαντικότερο όμως όλων είναι το γεγονός πως είχαν τη δυνατότητα να διαπιστώσουν στην πράξη πως δεν υπάρχουν σύνορα στη νοοτροπία, στα ήθη, τα έθιμα και γενικά στον τρόπο ζωής των Ευρωπαίων πολιτών. Διαπίστωσαν, επίσης, ότι οι προβληματισμοί, οι αναζητήσεις και οι αγωνίες των νέων της Ευρώπης είναι κοινές και σχετίζονται με την επιλογή των μελλοντικών τους σπουδών και την επαγγελματική τους αποκατάσταση, τον ιδεολογικό τους προσανατολισμό και το μέλλον της ευρύτερης πατρίδας τους, της Ευρώπης, σε μια χρονιά μάλιστα που λόγω των ευρωεκλογών αυτό αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Το Λύκειό μας θέλει να ευχαριστήσει όλους εκείνους που βοήθησαν και στήριξαν την εν λόγω εκπαιδευτική εκδρομή και ιδιαιτέρως τους γονείς που είναι αρωγοί στην προσπάθεια του ελληνικού δημόσιου σχολείου να διευρύνει με τέτοιες δράσεις τους πνευματικούς ορίζοντες των μαθητών του και να τους καλλιεργήσει μια ευρύτερη οπτική για το μέλλον τους σε μια ενωμένη Ευρώπη.
Ευχόμαστε οι σημαντικές διακρίσεις που αποσπά το σχολείο μας κάθε χρόνο λόγω της υποδειγματικής εφαρμογής αυτού του προγράμματος να συνεχιστούν και φέτος!   
Αντί επιλόγου
«… Θα ήθελα κι εγώ να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συνταξιδιώτες και ένα ακόμα μεγαλύτερο στις καθηγήτριές μας που όλοι μαζί μου χαρίσατε ένα πραγματικά υπέροχο τετραήμερο. Η εκδρομή αυτή ήταν κάτι το μαγευτικό, κάτι το μοναδικό όχι μόνο επειδή επισκεφθήκαμε μια πανέμορφη πόλη γεμάτη αξιοθέατα, αλλά επειδή είχα την ευκαιρία να γνωριστώ και να συναναστραφώ με συμμαθητές μου που παλιότερα δεν είχαμε κάποια ιδιαίτερη ή και καμιά απολύτως σχέση…»
Απόσπασμα από μήνυμα μαθητή μας προς την ομάδα συμμαθητών και συμμαθητριών του που ταξίδεψαν στο πλαίσιο του προγράμματος e-twinning  στην Ιταλία (Απρίλιος 2019)




Προηγούμενο
Επόμενο