3 Μαΐου 2019

"Βάρκα θα σκαρώσω". Το άγνωστο τραγούδι για τον Ωρωπό



Το 1956 κυκλοφορεί από την Γερμανική δισκογραφική εταιρεία Parlophone το λαϊκό τραγούδι «Βάρκα θα σκαρώσω. (Ο Ωρωπός)» Συνθέτης, στιχουργός και τραγουδιστής ο Σαμιώτης Κώστας Ρούκουνας. Ένα τραγούδι που περιγράφει με γλαφυρές εικόνες την καθημερινότητα που ονειρεύεται ένας επίδοξος ψαράς, εκείνη την εποχή στον Ωρωπό.   
Ο Κώστας Ρούκουνας γεννήθηκε στη Σάμο το 1903. Ήταν καταξιωμένος τραγουδοποιός, τραγουδιστής του ρεμπέτικου και δημοτικού τραγουδιού με το καλλιτεχνικό παρατσούκλι «Σαμιωτάκι». Σύμφωνα με την ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια Rebeto-pedia που αντλεί τις πηγές της από το βιβλίο του Διονύση Μανιάτη, «Η εκ περάτων δισκογραφία γραμμοφώνου»:
“Ο Ρούκουνας προερχόταν από φτωχή οικογένεια και για τον λόγο αυτό αναγκάστηκε να ξεκινήσει να δουλεύει από τα οκτώ του χρόνια. Αρχικά εργάστηκε σε μια καπνοβιομηχανία και αργότερα ως ξυλουργός. Η καλλιτεχνική του καριέρα ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του '20. όταν άρχισε να τραγουδάει σε μια ταβέρνα. Ο νεαρός Ρούκουνας έγινε γρήγορα διάσημος μεταξύ των άλλων Σαμιωτών για τη φωνή του και δει τις επιδόσεις του στα Σμυρναίικα τραγούδια.
Σύντομα έφυγε για την Αθήνα (το 1927 ή το 1928). Εκεί τραγουδούσε επαγγελματικά σε γιορτές και πανηγύρια μέχρι που τον ανακάλυψε ο Παναγιώτης Τούντας, κορυφαίος συνθέτης και στέλεχος σε μεγάλη δισκογραφική εταιρεία. Υπό τον Τούντα ο Ρούκουνας πραγματοποίησε τις πρώτες του ηχογραφήσεις ο Ρούκουνας για δίσκους 78 στροφών. Με την μαεστρία της φωνής του, διακρίθηκε τόσο στα παραδοσιακά όσο και στα ρεμπέτικα τραγούδια. Ιδιαίτερης μνείας χρήζουν οι επιδόσεις του στους (πλέον απαιτητικούς από τεχνικής σκοπιάς και ημι- αυτοσχεδιαστικούς) μανέδες.
Ο Ρούκουνας συνεργάστηκε με πολλούς συνθέτες κατα τη διάρκεια της μακράς καριέρας του, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται ο Παναγιώτης Τούντας, ο Σπύρος Περιστέρης, ο Κώστας Σκαρβέλης, ο Γρηγόρης Ασίκης και αρκετοί άλλοι.
Ο Κώστας Ρούκουνας
Το 1934 παντρεύτηκε την τραγουδίστρια Άννα Παγανά (ή Άννα Πολίτισσα) η οποία όμως πέθανε το 1943 σε νεαρή ηλικία από καρδιακά προβλήματα. Ο Ρούκουνας παντρεύτηκε την δεύτερη γυναίκα του, την στιχουργό Αλεξάνδρα Κυριαζή το 1948 και πέρασε μαζί της το υπόλοιπο της ζωής του σε προάστιο τών Αθηνών.”
Στου Ωρωπού τη θάλασσα 
βαρκούλα θα σκαρώσω 
με δίχτυα ολομέταξα 
θα την αρματώσω.

Αχ, ε για μόλα για 
αχ, για να βγάλουμε ψαριά.

Από την σκάλα του Ωρωπού 
Ραφήνα και Χαλκίδα 
θα ρίχνω δίχτυ να τραβώ 
μπαρμπούνια και λιθρίνια.

Αχ, ε για μόλα για 
αχ, με πανί και με κουπιά.

Θα τα πουλώ στην αγορά 
να ‘ρχονται οι κοπέλες 
ψαράκια ν αγοράζουνε, 
χήρες και παντρεμένες.

Αχ, ε για μόλα για 
αχ, με πανί και με κουπιά.

Θα τα πουλάω πιο φτηνά 
λίγο στης παντρεμένες 
στις χήρες στη μισή τιμή 
γιατί είναι ορφανευμένες.

Αχ, ε για μόλα για 
αχ, για να βγάλουμε ψαριά.

Προηγούμενο
Επόμενο