12 Απριλίου 2019

"The European Identity: past, present and future” («Η ευρωπαϊκή ταυτότητα: παρελθόν, παρόν και μέλλον»)



To Γενικό Λύκειο Σκάλας Ωρωπού «Μίκης Θεοδωράκης» κατά το σχολικό έτος 2018-2019, υπό την διεύθυνση του κ. Ηρακλή Ψάλτη, στο πλαίσιο του προγράμματος e-twinning με θέμα «The European Identity: past, present and future”, πραγματοποίησε κατά την περίοδο 28-31 Μαρτίου 2019 εκπαιδευτική εκδρομή στη Γερμανία.
Στην εν λόγω εκδρομή δόθηκε η ευκαιρία σε 26  παιδιά από τη Β΄τάξη του Λυκείου μας να επισκεφθούν διάφορα μέρη, υπό την επίβλεψη των συνοδών  καθηγητριών και ιδρυτριών του προγράμματος, κ.κ. Λάκκη Κωνσταντίνας, Σκορδομπέκη Μαριλένας και του Διευθυντή του σχολείου. Κατά τη διάρκεια της εκδρομής οι μαθητές περιηγήθηκαν σε πολλές πόλεις της Βόρειας Γερμανίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας
(Ντόρνμουντ, Ντίσελντορφ, Χαμ, Λιέγη, Ρόερμουντ, Άαχεν) στις οποίες ξεναγήθηκαν στα ιστορικά μνημεία και αξιοθέατα.Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η επίσκεψη για τους συμμετέχοντες στο αδελφό σχολείο «Εlisabeth Lüders Berufskolleg». Στην επίσημη τελετή αδελφοποίησης των δύο σχολείων έγινε ανταλλαγή των σημαιών των δύο χωρών και προσφέρθηκαν δώρα! Στη συνέχεια οι Έλληνες και οι Γερμανοί μαθητές και καθηγητές συμμετείχαν από κοινού σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης οι μαθητές μπόρεσαν να γνωριστούν καλύτερα με τους Γερμανούς εταίρους τους, και είχαν την ευκαιρία να μυηθούν στην κουλτούρα και τον πολιτισμό τους. 


Σε αυτό,  βοήθησε άλλωστε και η συνεστίαση που οργάνωσαν οι Γερμανοί μαθητές μαγειρεύοντας παραδοσιακές συνταγές και εδέσματα για τους φιλοξενούμενους εταίρους τους, κατά τη διάρκεια της οποίας οι μαθητές αντάλλαξαν απόψεις  για το εκπαιδευτικό σύστημα των δύο χωρών, αλλά και για διάφορα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
Πριν αποχαιρετισθούν, Έλληνες και Γερμανοί πέρασαν λίγες ώρες μαζί παίζοντας bowling και επιδίωξαν μια σχέση φιλίας. Αυτό που επισημαίνουν όλοι οι μαθητές είναι πως αυτό το ταξίδι θα τους μείνει αξέχαστο, μιας και είχαν την δυνατότητα να γευτούν από πρώτο χέρι την κουλτούρα ενός κεντροευρωπαϊκού  λαού και να την συγκρίνουν με τη δική μας, βλέποντας πως δεν υπάρχουν σύνορα στις νοοτροπίες, στα ήθη, τα έθιμα και γενικά στον τρόπο ζωής όλων των Ευρωπαίων πολιτών. Διαπίστωσαν, επίσης, ότι οι προβληματισμοί, οι αναζητήσεις και οι αγωνίες των νέων της Ευρώπης είναι κοινές και σχετίζονται με την επιλογή των μελλοντικών τους σπουδών και την επαγγελματική τους αποκατάσταση, τον ιδεολογικό τους προσανατολισμό και το μέλλον της ευρύτερης πατρίδας τους, της Ευρώπης.
Το Σχολείο θέλει δημόσια να ευχαριστήσει τις εξαιρετικές συναδέλφους – εκπαιδευτικούς, κα Λάκκη Κωνσταντίνα και κα Σκορδομπέκη Μαριλένα, για την πολύμηνη, συστηματική και επίμονη προσπάθειά τους να υλοποιήσουν και φέτος στο Λύκειό μας το πρόγραμμα e-twinning διευρύνοντας τους ορίζοντες των μαθητών μας, των εκπαιδευτικών μας και του Σχολείου μας! Εύχεται, επίσης, οι σημαντικές διακρίσεις που αποσπούν κάθε χρόνο λόγω της υποδειγματικής εφαρμογής αυτού του προγράμματος να συνεχιστούν και φέτος!     

Προηγούμενο
Επόμενο