1 Απριλίου 2019

«Δημήτρης Λιάκουρης»: η δική μας Βιβλιοθήκη



Πρόκειται για τη μοναδική Δημοτική Bιβλιοθήκη του Δήμου Ωρωπού.
 Η απόφαση για την δημιουργία της πάρθηκε ήδη από τον Μάιο του 2011. Στα εγκαίνια του 2012, συντονιστής και διαχειριστής αυτής της πρωτοβουλίας υπήρξε ο Σύλλογος Αυλωνιτών «το Σάλεσι». Το όνομα της βιβλιοθήκης ανήκει στον δωρητή του σημερινού κτιρίου,Δημήτρη Λιάκουρη, στο οποίο αυτή στεγάζεται. Πρόκειται για έναν σπουδαίο επιστήμονα γεωλογίας  και συγγραφέα που είχε όνειρο τη δημιουργία  βιβλιοθήκης και κληροδότησε το χώρο αποκλειστικά και μόνο για αυτό το σκοπό. Σημειωτέον ότι η Δημοτική βιβλιοθήκη Αυλώνα δεν αποτελεί νομικό πρόσωπο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αναπτυχθεί . με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Παρόλα αυτά,  γόνιμο έργο της βιβλιοθήκης και σημαντικές διακρίσεις έχουν υπάρξει, όπως μας ανέφερε η σημερινή υπεύθυνη της βιβλιοθήκης και πρόεδρος του συλλόγου Αυλωνιτών «το Σάλεσι», κυρία Μαίρη Σαμπάνη.
 Η Δημοτική Βιβλιοθήκη(Δ.Β.) Αυλώνα «Δημήτρης Λιάκουρης» λειτουργεί  από τον 11ο/2011, με απόφαση της 23ης/05/2011 του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Αυλώνα του Δήμου Ωρωπού που, συγκεκριμένα, αποφάσισε την λειτουργία της στο κληροδότημα του Δημήτρη Λιάκουρη με στελέχωση από ανθρώπινο δυναμικό του Συλλόγου Αυλωνιτών «Το Σάλεσι» συνεπικουρούμενο απ΄τις υπηρεσίες της Δημοτικής Κοινότητας Αυλώνα. Στη συνέχεια, ο Σύλλογος ανέθεσε την ευθύνη στην τωρινή Πρόεδρο κ. Μαίρη Σαμπάνη με απόφαση του Δ.Σ. στις 25/06/2012.
Το ίδιο Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας ενέκρινε με την από 30/09/2013 απόφασή του, την Ίδρυση του Ανοικτού Πανεπιστημίου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.


Από το 2012 η Δ.Β. Αυλώνα έγινε μέλος του FUTURE LIBRARY, ενός καινοτόμου προγράμματος που έφτιαξε ένα δίκτυο Δημοτικών και Δημόσιων Βιβλιοθηκών στην Ελλάδα, χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και οργάνωνε ετήσια σεμινάρια επιμόρφωσης των υπεύθυνων των βιβλιοθηκών προκειμένου να υλοποιούν την Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης, Δημιουργικότητας και Καινοτομίας για παιδιά και εφήβους.
 Τα έτη 2013,2014 το Ι.Σ.Ν. δώρισε την απαραίτητη βιβλιογραφία, προτζέκτορα, Η/Υ, φωτοαντιγραφικό μηχάνημα προκειμένου να ενισχύσει τις βιβλιοθήκες ώστε να ανταπεξέλθουν στο έργο τους.
Τα δύο τελευταία χρόνια το Δίκτυο πέρασε στην επίβλεψη της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) η οποία πλέον οργανώνει τις δράσεις.
Κάθε Παρασκευή, σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, λειτουργεί η «Σχολή Παραμυθιού» με διάφορες δράσεις από την σπουδαία βιβλιογραφία που διαθέτει πλέον η βιβλιοθήκη μας, και ενισχύει τον δανεισμό βιβλίων.


Σημαντικές στιγμές ήταν:
 η συμμετοχή στο Διεθνές Συνέδριο «Ιδιωτικές, δημόσιες και εκκλησιαστικές βιβλιοθήκες στην Ελλάδα», στις 20,21-3-2017, που διοργανώθηκε από την Κοινοπραξία Ερευνητικών Βιβλιοθηκών Ευρώπης (CERL), το Ίδρυμα Αικατερίνη Λασκαρίδη και την Γεννάδειο Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα.
Στο συνέδριο αυτό, ακούστηκε πολλές φορές, στις αναφορές ξένων ακαδημαϊκών, το όνομα του Θεοδόσιου Ζυγομαλά, ενώ σημαντική αποδείχτηκε η γνωριμία με τον κ. Αγαμέμνονα Τσελίκα, παλαιογράφο, μελετητή των βυζαντινών εγγράφων και κάτοχο μιας από τις επιστολές του προγόνου της οικογένειας Ζυγομαλά.
 Την ίδια χρονιά, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το τμήμα Αθηνών του Διεθνούς Οργανισμού IBBY βράβευσε την κ. Μ. Σαμπάνη ως εθελόντρια που προωθεί την φιλαναγνωσία. Η  Βιβλιοθήκη μας ακούστηκε σε έναν χώρο ανάμεσα σε εκδότες, συγγραφείς, ανθρώπους των βιβλιοθηκών που αγαπούν το παιδί και το βιβλίο.
 Την επόμενη χρονιά σε συνεργασία με το ΝΠΔΔ παρουσιάστηκαν σε διάφορες τάξεις των Δημοτικών σχολείων Ωρωπού, Χαλκουτσίου, Αφιδνών προγράμματα για το Περιβάλλον, «Χορεύοντας την Φυσική», Στοιχειώδη Σωμάτια.
 Την 21η /04/2018,  η τιμητική πρόσκληση του Δημάρχου Περιστερίου κ. Παχατουρίδη έγινε δεκτή
να συμμετέχει η κ. Σαμπάνη, ως ομιλήτρια, στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δημοτικών Ελεύθερων Ανοικτών Πανεπιστημίων όπου ανάμεσα σε ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που ενδιαφέρονται για την Παιδεία και τον Πολιτισμό και ακαδημαϊκούς δασκάλους όπως τους κ. Ξενοφώντα Μουσά, κ. Ανδρέα Βοσκό κ. Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, αναζητήσαμε τον τρόπο για την δημιουργία ΠΟΛΕΩΝ ΜΑΘΗΣΗΣ, όπως περιγράφονται στην ευρωπαϊκή έκθεση CEDEFOP 2002, Innovations in lifelong learning Capitalizing on Adapt, ένα σχέδιο να φέρουμε την Μάθηση κοντά στον χώρο που ζουν, εργάζονται και δραστηριοποιούνται οι πολίτες, περιλαμβάνοντας σχολεία, κοινωνικές, πολιτισμικές οργανώσεις και χώρους εργασίας. Η μάθηση, ως στοιχείο της καθημερινότητας, σε μια πόλη που διατηρεί την πολιτιστική της ταυτότητα να είναι ανοικτή στην κοινωνία.  
Στις 13 Απριλίου 2019, στην Ελευσίνα, η Δημοτική μας Βιβλιοθήκη θα πάρει μέρος στο 2ο Συνέδριο Ανοικτών Πανεπιστημίων Ελλάδος.



Προηγούμενο
Επόμενο