3 Φεβρουαρίου 2019

Διόδια... κι ελπίδες (φρούδες;)


Ένας χρόνος κλείνει τον ερχόμενο Απρίλιο από την ημέρα που η πλατφόρμα ηλεκτρονικής καταγραφής των κατοίκων του Δήμου Ωρωπού έχει "ανοίξει" από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών δίνοντας υποσχέσεις για απαλλαγή από τα Διόδια και για χιλιομετροχρεώσεις. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα,  φαντάζομαι πως αρκετοί μόνιμοι κάτοικοι θα έχουν... μετακομίσει και κάποιοι ίσως να έχουν αποδημήσει... "εις Κύριον".  Η πλατφόρμα, όμως, μένει ανοιχτή επ' αόριστον γεμάτη υποσχέσεις! Παράταση στην παράταση παίρνει ο διαγωνισμός για την ανάδειξη της εταιρείας που θα αναλάβει να εγκαταστήσει το ηλεκτρονικό σύστημα χρέωσης. Οι  πέντε υποψήφιοι είναι συμπράξεις μεγάλων εταιρειών που θα αναλάβουν να υλοποιήσουν το σύστημα που υποτίθεται πως θα μας ανακουφίσει από τα Διόδια, μόνο που κανείς ακόμα δεν γνωρίζει το πώς και το αν θα λειτουργήσει με επιτυχία η "μεγαλολιθική" τεχνική-δορυφορική μέθοδος η οποία θα αποτελεί παράλληλα και μέθοδο "φακελώματος" των οχημάτων αλλά και το αν θα συμφωνήσει η εταιρεία "Νέα Οδός" στον τρόπο χιλιομετροχρέωσης που θα προτείνει η κυβέρνηση. Πρώτα, λοιπόν, βρίσκουμε τους επιχειρηματίες, μετά δοκιμάζουμε τις τεχνικές ενώ τα 400 εκατομμύρια ευρώ, το μεγάλο πακέτο του έργου με τα αμφίβολα αποτελέσματα, καλά κρατούν. Η ελληνική πρωτοτυπία σε όλο της το μεγαλείο!
 Εν τω μεταξύ τα Διόδια στα όρια του Δήμου Ωρωπού συνεχώς αυξάνονται. Κάθε χρόνο γίνεται τιμαριθμική αναπροσαρμογή, με απλά λόγια αυξήσεις τόσο στα κεντρικά μετωπικά Διόδια Αφιδνών όσο και στα πλευρικά (Μαλακάσα, Καπανδρίτι). Και ενώ η ελπίδα μένει... ζωντανή, τα Διόδια Αφιδνών για τα επιβατικά αυτοκίνητα στοιχίζουν πλέον 3.30 αντί για 3.25 ανά διέλευση. Για τα φορτηγά οι αυξήσεις μεγαλύτερες. Κατά τα άλλα, ο κ. Σπίρτζης, Υπουργός Υποδομών και υποψήφιος βουλευτής στην Ανατολική Αττική, και στην περιφέρειά μας χρηματοδοτεί εσωτερικούς τοπικούς δρόμους, επαρχιακούς, διότι -ως καλοί "επαρχιώτες"- θα τσιμπήσουμε το προεκλογικό τυράκι ότι μας έφτιαξαν το δρόμο πλάι στο σπίτι... και, δεν βαριέσαι, ας πληρώνουμε τα αυξημένα Διόδια. Το ότι τα περιουσιακά μας στοιχεία έχουν χαμηλή αξία, μεταξύ άλλων και λόγω Διοδίων, δεν θα πρέπει να μας απασχολεί ιδιαίτερα;
 Αύριο θα μας καλέσουν να ψηφίσουμε παρουσιάζοντάς μας ένα ελπιδοφόρο προεκλογικό πρόγραμμα απαλλαγής από τα Διόδια και θα μας "ακουμπήσουν" στην αγκαλιά της επόμενης κυβέρνησης που θα έρθει να υλοποιήσει το τύπου NASA σύστημα χιλιομετρικής χρέωσης.
Αυτή είναι η αλήθεια: πικρόξινη και ξεκάθαρη.

Άννα-Μαρία Τσαρουχά


Προηγούμενο
Επόμενο