27 Σεπτεμβρίου 2018

Η Μαέστρος της χορωδίας της ΕΡΤ μιλά στον "Φάρο" για την συναυλία στο ΓΕΛ Ωρωπού.

Συνέντευξη στο Περιοδικό μας, έδωσε η Μαέστρος της Χορωδίας των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ κα. Αθανασία Κυριακίδου. Η Μαέστρος μας μίλησε ιδιαίτερα για την συναυλία που θα πραγματοποιήσει η Χορωδία την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου στο ΓΕ.Λ. Ωρωπού "Μίκης Θεοδωράκης".  Η Αθανασία Κυριακίδου με την μουσική της πορεία έχει αφήσει το στίγμα της στα Ελληνικά Μουσικά Δρώμενα όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει και από το Βιογραφικό της. 
  
Πείτε μας λίγα λόγια για το Θέμα της Συναυλίας. Έργα από τον Ελληνικό Κινηματογράφο των Θεοδωράκη, Χατζηδάκη και Ξαρχάκου. Πως επιλέξατε τον Ελληνικό Κινηματογράφο και τους συγκεκριμένους συνθέτες; Ποιο ήταν το έναυσμα για το θέμα της συναυλίας;

Η ανάθεση της συγκεκριμένης συναυλίας μου έγινε από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή της ΕΡΤ , κ. Αναστάσιο Συμεωνίδη.  Η επεξεργασία  των τραγουδιών και η ενορχήστρωση έχει γίνει από τον συνθέτη Κωστή Κριτσωτάκη, κατόπιν παραγγελίας από το Κέντρο Χορωδιακής Πράξης και τον μαέστρο Αντώνη Κοντογεωργίου. Στην Κεφαλονιά έχει γίνει και η πρώτη παρουσίασή  τους το 2001 με πολυπληθές χορωδιακό σύνολο.

Τι θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα από αυτή την συναυλία ως ακροατές;

Ο Κωστής Κριτσωτάκης έχει επεξεργαστεί 25 γνωστά τραγούδια, αρχικά για παιδική και μεικτή χορωδία.  Είναι αξιοθαύμαστος ο τρόπος με τον οποίο έχει αποδώσει τα μέρη του ενόργανου συνόλου των τραγουδιών περνώντας χαρακτηριστικές μελωδίες των οργάνων στις φωνές.  Δίνοντας μια πληρότητα στον ακροατή που γνωρίζει πολύ καλά τα τραγούδια.


Πως αποφασίσατε να δώσετε μια σημαντική συναυλία σε έναν χώρο όπως το Γενικό Λύκειο «Μίκης Θεοδωράκης» στον Ωρωπό; Υπάρχει συμβολισμός ως προς τον χώρο και τον τόπο;

Μεγάλη μας χαρά να πραγματοποιούμε συναυλίες, εκτός των μεγάλων μουσικών χώρων της Αθήνας και να ερχόμαστε ως φορείς της μουσικής κοντά σε μικρούς και μεγάλους λάτρεις του είδους. Η τέλεση της συναυλίας σε ένα χώρο που φέρει ιστορία και συνδέεται με τον Μίκη Θεοδωράκη, ενός εκ των σημαντικών συνθετών του προγράμματός μας, καθώς και το γεγονός ότι σε αυτόν  το χώρο πλέον στεγάζεται η εκπαίδευση της νέας γενιάς, αποτελεί την ιδανική συνθήκη.

 Θα θέλατε να δώσετε κάποιο μήνυμα στους μικρούς μαθητές-συνδιοργανωτές;

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής των μουσικών συνόλων, κ. Αναστάσιος Συμεωνίδης και όλο το δυναμικό της χορωδίας της ΕΡΤ, στηρίζουν την πρωτοβουλία των μαθητών και των συνδιοργανωτών.
Ο ελληνικός κινηματογράφος αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην καλλιτεχνική ιστορία της Ελλάδος.  Οι ταινίες και κατ’ επέκταση τα τραγούδια τους έχουν αγαπηθεί από το κοινό, άφησαν εποχή και μεγάλωσαν γενιές ανθρώπων.  Οι τρεις συνθέτες έχουν συμβάλλει τα μέγιστα στη διαμόρφωση του ελληνικού τραγουδιού. Είναι σπουδαίο να ακούσουν τα τραγούδια από τη χορωδία της ΕΡΤ. Μιας χορωδίας με αξιοσημείωτη ιστορία και εξαιρετική πάντα απόδοση. 

Δώστε μας σε γενικές γραμμές την εικόνα του καλλιτεχνικού έργου, της προσφοράς στην μουσική και του τρόπου ζωής ενός Μαέστρου Χορωδίας.

Η  χορωδία και ο εκάστοτε μαέστρος αποτελούν ένα μουσικό σύνολο με μεγάλο εύρος δυνατοτήτων.  Κάθε συναυλία φιλοδοξεί να είναι μια μαγική στιγμή μουσικής σύμπραξης που θα αγγίξει τον ακροατή. Οι ακροατές και οι μουσικοί θα ζήσουν μια ξεχωριστή εμπειρία που δεν επαναλαμβάνεται. Κάθε συναυλία είναι μοναδική και όλοι, χορωδία, μαέστρος και ακροατές συμβάλλουν ο καθένας με το ρόλο του.
Ο μαέστρος με αφορμή το μουσικό έργο, θα δημιουργήσει ένα όραμα για την συνολική εκτέλεση του έργου. Αυτό τον καθοδηγεί και αποτελεί τη βάση για το τι έχει επιλέξει για να επικοινωνήσει με το κοινό. Χορωδία και μαέστρος συμπράττουν  πχ. για την μεταφορά νοημάτων, συναισθημάτων μέσα από την ανθρώπινη φωνή.

Ευχαριστούμε θερμά

Διαβάστε ΕΔΩ το πρόγραμμα της Συναυλίας

Προηγούμενο
Επόμενο