21 Μαΐου 2018

Νίκος Λούπης: «Άλλη μια φορά … ΑΠΩΝ ο Δήμος, από τα συμφέροντα των δημοτών!»

 Πριν μερικές εβδομάδες  ολοκληρώθηκε η διαδικασία της αξιολόγησης και της εξέτασης των ενστάσεων για την δράση «Αναβάθμιση δικτύων ύδρευσης και περιορισμός διαρροών». Επιλέχθηκαν οι 71 δήμοι με την υψηλότερη βαθμολογία (από τις 119 προτάσεις συνολικά που κατατέθηκαν πανελλαδικώς). H συνολική χρηματοδότηση του προγράμματος ανήλθε στα 88,6 εκατομμύρια  ευρώ και ικανοποιεί το σύνολο των ώριμων προτάσεων οι οποίες κατατέθηκαν από Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης και ΟΤΑ Α΄ βαθμού.
            Στρατηγικός στόχος του προγράμματος του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης του ΕΣΠΑ 2014-2020 είναι η διασφάλιση της ορθολογικής διαχείρισης των υδατικών πόρων της χώρας καθώς και η βελτίωση της ποιότητας και της επάρκειας των αποθεμάτων με ταυτόχρονη μείωση των διαρροών.
            Όπως σωστά υποψιάζεστε ο Δήμος Ωρωπού ήταν πάλι ο μεγάλος ΑΠΩΝ, μιας και δεν κατάθεσε καν πρόταση για να ενταχθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, για ένα τόσο μεγάλο έργο υποδομής!
            Ο Δήμος μας , ένας από τους μεγαλύτερους σε έκταση δήμους στην χώρα και με πολλά χιλιόμετρα δικτύου ύδρευσης χάνει μια τεράστια ευκαιρία με σύγχρονες μεθόδους, οι οποίες χρηματοδοτούνται από το συγκεκριμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2014-2020, όπως είναι η εγκατάσταση συστήματος τηλεμετρίας και ελέγχου διαρροών σε όλο το δίκτυο ύδρευσης, να εξοικονομήσει τεράστια ποσά από κυβικά νερού που δεν χρεώνονται (!)  είτε από διαρροές είτε από παράνομες συνδέσεις.
            Υπολογίζεται από μελέτες, ότι με την έξυπνη διαχείριση των υδάτων αντιμετωπίζονται προβλήματα μη χρέωσης έως και 60% του νερού που καταναλώνεται. Πιο συγκεκριμένα ο Δήμος Ωρωπού σε ετήσια βάση ενώ χρεώνεται από την ΕΥΔΑΠ συγκεκριμένα κυβικά νερού εντούτοις μέσω της τιμολόγησης χρεώνει στους δημότες συνολικά πολύ λιγότερα κυβικά μέτρα.
            Αυτό πρακτικά σημαίνει αυξήσεις στους λογαριασμούς νερού που λαμβάνουν οι πολίτες (πάγιο & τιμή κυβικού) όπως πρόσφατα είδαμε να συμβαίνει, μετά την  απόφαση της δημοτικής αρχής, η οποία είτε δεν λαμβάνει υπόψη της καθόλου την οικονομική κρίση που μας πλήττει είτε δεν μπορεί να παρακολουθήσει τις εξελίξεις γύρω από σημαντικά θέματα που πραγματοποιούνται, με αποτέλεσμα να προχωρά χωρίς καμία ντροπή στην εύκολη λύση, δηλαδή τις αυξήσεις!!!
            Έτσι μαζί με τις «αμφιλεγόμενες»  διαγραφές νερού των πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ,  τη σπατάλη και την ανικανότητα να προλαμβάνει καταστάσεις,  η σημερινή δημοτική αρχή του κ. Ρούσση αποδεικνύει πόσο παρωχημένη είναι,  ουραγός των εξελίξεων,  χωρίς έναν υποτυπώδη μηχανισμό να παρακολουθεί προγράμματα, ευρωπαϊκά ή μη,  χιλιάδων ευρώ προς όφελος του Δήμου και κατ’ επέκταση των δημοτών.
ΥΓ1.  Άξιο αναφοράς ένα ακόμα πρόγραμμα, από τα πολλά που τρέχουν αυτήν την περίοδο,  είναι αυτό που υλοποιεί η Περιφέρεια Αττικής  με τίτλο «Επέκταση – Αναβάθμιση Υποδομών στις οποίες παρέχονται κοινωνικές υπηρεσίες» και εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας 10 με συγχρηματοδότηση από το  Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης!
            Σύμφωνα με αυτό, οι Δήμοι και τα Νομικά τους Πρόσωπα χρηματοδοτούνται για βελτίωση της προσβασιμότητας σε ΑμεΑ, παρεμβάσεις βρεφικών(!) βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών , αναβάθμιση κοινωνικών δομών όπως Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), Δημοτικά Ιατρεία κ.α.
            Για να δούμε  λοιπόν αν ο Δήμος θα εισακούσει την πρόταση αυτή και θα συμμετάσχει εντέλη στο συγκεκριμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα , (εύχομαι με μια ολοκληρωμένη πρόταση) μιας και υπάρχει πολύς χρόνος ως τις 10/09/2018 όπου πρέπει να κατατεθούν οι προτάσεις, ή θα συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο που επαναλαμβάνει  ο Δήμαρχος στα Δημοτικά Συμβούλια «το ξέρουμε ήδη κύριοι, δεν περιμένουμε από εσάς» και μετά από λίγο καιρό θα συνεχίσει να λέει «δεν κάνετε προτάσεις»!
ΥΓ2. Σχετικά με το προχθεσινό ΕΚΤΑΚΤΟ δημοτικό συμβούλιο που συγκάλεσε ο δήμαρχος με στόχο να προλάβει ο Δήμος να καταθέσει πρόταση  για τη συμμετοχή στο Ειδικό Πρόγραμμα  ΦιλόΔημος ΙΙ των Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομίας & Ανάπτυξης, στο πλαίσιο της πρόσκλησης   «Προμήθεια Μηχανημάτων Έργου ή/και συνοδευτικού εξοπλισμού» μιας και οι αιτήσεις εξέπνεαν την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018(!)  οφείλω να παρατηρήσω τα εξής:
1. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά η προχειρότητα που αντιμετωπίζονται τα προγράμματα από τη σημερινή δημοτική αρχή μιας και το πρόγραμμα ανακοινώθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2018 (!), με καταληκτική ημερομηνία την 30 Απριλίου 2018. Ευτυχώς που προέκυψε ολιγοήμερη παράταση  και ίσως κάτι καταφέρει έστω στις καθυστερήσεις !
2. Καλούνται οι Δημοτικοί Σύμβουλοι να ψηφίσουν μια μελέτη η οποία ποτέ δεν τους παρουσιάστηκε και κανείς δεν είχε δει ή διαβάσει.   (Η μελέτη είναι απαραίτητο δικαιολογητικό και έχει ήδη ανακοινωθεί από το Υπουργείο η μοριοδότηση που θα λαμβάνει, βάση της έκτασης του Δήμου, τον  αριθμό των οικισμών του Δήμου, τον μόνιμο πληθυσμό κ.α.)
Η δικαιολογία του δημάρχου ήταν ότι … δεν χρειαζόταν!!!
Δυστυχώς για την σημερινή δημοτική αρχή  δεν λειτουργούν  έτσι  οι υπηρεσίες.
Οι λογικές αυτές είναι πλέον ξεπερασμένες και υπήρχαν σε περασμένες δεκαετίες. Απαιτούνται πλέον γνώσεις, εξειδίκευση και διάθεση, από ανθρώπους που έχουν τις ικανότητες και μπορούν να προσφέρουν. Πιο συγκεκριμένα αναφέρω μερικούς δήμους οι οποίοι μερίμνησαν εγκαίρως να ετοιμάσουν τα πλάνα τους και πιο συγκεκριμένα τις αντίστοιχες μελέτες  και για αυτό έχουν ήδη πάρει τις εγκρίσεις για το συγκεκριμένο πρόγραμμα!!!
Προφανώς έκαναν το ακριβώς αντίθετο από όσα κάνει η δημοτική αρχή του κ.Ρούσση και  δεν περίμεναν την τελευταία ημέρα προκειμένου να ενεργοποιηθούν…


  


Προηγούμενο
Επόμενο