Μια σημαντική πρωτοβουλία για την ένταξη των παιδιών με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος στα σχολεία γενικής αγωγής
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα, 28 Απριλίου 2025, η εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με θέμα "Το Παιδί με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος στο Σχολείο Γενικής Αγωγής - ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ, ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ". Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Δήμος Ωρωπού σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σκάλας Ωρωπού & Νέων Παλατίων, με αφορμή τον Απρίλιο ως μήνα ευαισθητοποίησης για τον αυτισμό.
Η σημασία της ενημέρωσης για τον αυτισμό
Όπως τονίστηκε, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Απρίλιος έχει καθιερωθεί με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ως μήνας αναφοράς για τον αυτισμό. Σκοπός είναι η ενημέρωση της παγκόσμιας κοινής γνώμης και η ευαισθητοποίηση σχετικά με την ομαλή ένταξη των αυτιστικών ατόμων στην κοινωνία.
Η εκδήλωση προσέλκυσε γονείς, εκπαιδευτικούς και μέλη της τοπικής κοινωνίας, αναδεικνύοντας το αυξημένο ενδιαφέρον για θέματα ένταξης παιδιών με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) στο σχολικό περιβάλλον.
Η επιστημονική προσέγγιση της Δρ. Ελίζας Μάγκλαρη
Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η Δρ. Ελίζα Μάγκλαρη, η οποία επικεντρώθηκε στα αίτια του αυτισμού και στα επιδημιολογικά στοιχεία επιπολασμού της διαταραχής. Με τρόπο επιστημονικά τεκμηριωμένο αλλά και κατανοητό, η Δρ. Μάγκλαρη παρουσίασε τα πιο πρόσφατα δεδομένα για τις αιτίες εμφάνισης της Διαταραχής Αυτιστικού Φάσματος, τονίζοντας τον πολυπαραγοντικό χαρακτήρα της.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η παρουσίαση μιας περίπτωσης παιδιού με αυτισμό. Η Δρ. Μάγκλαρη περιέγραψε λεπτομερώς τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε το παιδί στην επικοινωνία, την κοινωνική αλληλεπίδραση και τη συμπεριφορά του. Στη συνέχεια, παρουσίασε τις παρεμβάσεις που εφαρμόστηκαν, δείχνοντας πώς η συνεργασία μεταξύ ειδικών, οικογένειας και εκπαιδευτικών βοήθησε ουσιαστικά το παιδί να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες του.
Το δεύτερο μέρος της ομιλίας της περιελάμβανε πρακτικές συμβουλές διαχείρισης συμπεριφορών αυτιστικών παιδιών απευθυνόμενη τόσο σε εκπαιδευτικούς, όσο και σε γονείς.
Η παρουσίαση της Ασημίνας Καλογράνη
Η κ. Ασημίνα Καλογράνη ανέπτυξε το θέμα του παιδιού με ΔΑΦ στο σχολείο γενικής αγωγής εστιάζοντας στην κατανόηση του αυτισμού και στη σημασία της συμπερίληψης στην εκπαίδευση. Υπογράμμισε ότι «κάθε παιδί με αυτισμό έχει το δικό του μοναδικό προφίλ δυνατοτήτων και δυσκολιών» και πως αυτή ακριβώς η διαφορετικότητα καθιστά αναγκαία την εξατομικευμένη προσέγγιση.
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η αναφορά της στα πιθανά λόγια ενός παιδιού με ΔΑΦ: «Δεν είμαι παράξενος και φυσικά δεν μου αρέσει η μοναξιά. Είμαι απλά διαφορετικός. Θα με αποδεχτείς;»
Η κ. Καλογράνη παρουσίασε αναλυτικά τα οφέλη της συμπερίληψης τονίζοντας ότι «η εκπαίδευση είναι θεμελιώδες δικαίωμα για όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως δυσκολιών». Πρότεινε συγκεκριμένες στρατηγικές για την επίτευξη της συμπερίληψης, όπως το εξατομικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, την παράλληλη στήριξη και τη συνεργασία σχολείου-οικογένειας-ειδικών.
«Η συμπερίληψη στη σχολική κοινότητα δεν είναι απλά η φυσική παρουσία των παιδιών με αναπηρίες στο σχολείο. Είναι η ενεργή συμμετοχή τους σε δραστηριότητες, με τις κατάλληλες προσαρμογές και υποστήριξη», τόνισε η ομιλήτρια.
Διάλογος με το κοινό και συμπεράσματα
Μετά το πέρας των ομιλιών, ακολούθησε μια εποικοδομητική συζήτηση με το κοινό. Η Δρ. Μάγκλαρη δέχτηκε πολλές ερωτήσεις από εκπαιδευτικούς σχετικά με την αντιμετώπιση συγκεκριμένων περιπτώσεων στη σχολική τάξη, οδηγώντας σε μια πολύ όμορφη και εποικοδομητική συζήτηση. Οι εκπαιδευτικοί μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους και έλαβαν πρακτικές συμβουλές για τη διαχείριση συμπεριφορών των παιδιών με ΔΑΦ στην τάξη.
Οι γονείς, από την πλευρά τους, εξέφρασαν τις δικές τους ανησυχίες και προβληματισμούς, λαμβάνοντας χρήσιμες κατευθύνσεις. Η συζήτηση κινήθηκε σε υψηλό επίπεδο, με ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών που εμπλούτισαν τις γνώσεις όλων των παρευρισκομένων.
Η πρωτοβουλία αυτή αποτέλεσε σημαντικό βήμα για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σχετικά με τη Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος.
Όπως τονίστηκε επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, το μήνυμα παραμένει ηχηρό και επίκαιρο: «Γονείς και εκπαιδευτικοί, μην ξεχνάτε... κάθε παιδί κρύβει μέσα του ένα λαμπερό αστέρι και το μόνο που περιμένει, είναι η μέρα που θα ρίξει τη λάμψη του πάνω στη γη. Δείξτε στα παιδιά ΑΓΑΠΗ - ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ - ΑΠΟΔΟΧΗ - ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗ».
Οι διοργανωτές δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας πιο συμπεριληπτικής κοινωνίας για όλα τα παιδιά, με σεβασμό στη διαφορετικότητα και ίσες ευκαιρίες για όλους.