18 Οκτωβρίου 2017

Τα 'μυστικά' της πεζοδρόμησης στην Παραλία Μαρκοπούλου.

Με χαρά ακούσαμε το νέο πως δρομολογείται η πεζοδρόμηση της παραλιακής οδού από τα Νέα Παλάτια στην παραλία Μαρκοπούλου σε μήκος 2.100 μέτρων. Στο έργο θα περιλαμβάνεται φωτισμός, δεντροφυτεύσεις, κάδοι απορριμμάτων και παγκάκια για τους περιπατητές.
Την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου εγκρίνεται από το δημοτικό συμβούλιο η σύμβαση με την Περιφέρεια Αττικής που θα χρηματοδοτήσει το έργο ύψους 1,100 εκ. ευρώ.
Όμως, όπως λέει μια λαϊκή ρήση "ο Διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες" με αποτέλεσμα να γίνονται εύλογα και δικαιολογημένα παρανοήσεις από συμπολίτες μας ως προς την τελική μορφή και τον χρόνο ολοκλήρωσης του έργου. Ας δούμε λοιπόν μερικές καίριες λεπτομέρειες που γεννούν τις απορίες.

  • Ο πεζόδρομος θα έχει  πλάτος από 2 έως 3 μέτρα και όπου το πλάτος της παραλιακής οδού είναι περιορισμένο θα είναι μικρότερος από 2 μέτρα. Πεζοδρόμηση σημαίνει την μετατροπή αμαξιτού δρόμου σε δρόμο που έχει διαμορφωθεί μόνο για πεζούς. Θα έχουμε λοιπόν την "πεζοδρόμηση" της παραλιακής οδού όπου περνούν αυτοκίνητα και έχει πλάτος πολλά μέτρα ή την κατασκευή μεγάλων πεζοδρομίων για τους περιπατητές;

  • Η σύμβαση του Δήμου με την Περιφέρεια έχει διάρκεια 40 μήνες. Αυτό σημαίνει πως η Οριστική παράδοση-παραλαβή του έργου θα γίνει το συντομότερο τον Φεβρουάριο του 2021 (αν υποθέσουμε πως η σύμβαση θα υπογραφεί αύριο!)Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα ο πρώτος χρόνος από την υπογραφή της σύμβασης  θα περιλαμβάνει εγκρίσεις και υπογραφές και μετά για διάρκεια τουλάχιστον 10 μηνών θα ακολουθήσει η κατασκευή του έργου. Η κατασκευή λοιπόν θα ξεκινήσει το συντομότερο τον Νοέμβριο του 2018 και θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2019. Θα "πιάσει" δηλαδή χρονικά την Τουριστική σεζόν του καλοκαιριού του 2019 με ...εργασίες στην παραλία. Επειδή σχεδόν πάντα τα δημόσια έργα (όπως συχνά και τα ιδιωτικά) απαιτούν για την υλοποίησή τους περισσότερο χρόνο από τον προβλεπόμενο στις μελέτες, η ίδια η Περιφέρεια περιλαμβάνει στην σύμβαση πρόβλεψη για παράταση χρόνου κατά 2 έτη δηλαδή μέχρι το 2023 όταν θα τελειώνει η επόμενη δημαρχιακή και περιφερειακή θητεία. Για να μην πέσουν τα έργα σε τουριστική σεζόν θα πρέπει να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβρη του 2019 όταν αναμένεται η διεξαγωγή των Περιφερειακών και Δημοτικών εκλογών.

Παρακάτω διαβάστε το κείμενο της σύμβασης και την Τεχνική Περιγραφή:

https://drive.google.com/file/d/0B24lrNWP-WbQUnR0ZDIxOFNYdnM/view?usp=sharing
Προηγούμενο
Επόμενο